Sahlgrenska lägger ner pandemigrupp

Sedan juni 2020 har Sahlgrenskas pandemigrupp ansvarat för att hantera covid-19. Nu lägger universitetssjukhuset ner gruppen, efter över 300 möten.

ANNONS
|

Antalet patienter med covid-19 har minskat och Sahlgrenska universitetssjukhuset möter i stället andra utmaningar. Därför har man nu valt att lägga ner pandemigruppen, som ansvarat för covid-19-frågorna sedan juni 2020.

– Arbetet i pandemigruppen har tagit enormt mycket tid och energi. Nu känns det skönt att stänga den dörren, kanske inte helt men nästan, och i stället ta tag i alla viktiga frågor som dyker upp i pandemins kölvatten, säger Tobias Carlson, som de senaste månaderna har varit pandemigruppens samordnare, i ett pressmeddelande.

Dagliga möten hösten 2020

Under pandemins första vår var sjukhuset i stabsläge, och styrdes av en gemensam särskild sjukvårdsledning, innan den så kallade pandemigruppen tog över sommaren 2020. Gruppen har utöver samordnaren, som regelbundet synts i medier, bestått av ansvariga för olika specifika sjukvårdsområden.

ANNONS

Den mest intensiva perioden blev hösten 2020, då pandemigruppen hade dagliga möten. Därefter har antalet möten per vecka trappats ner fram tills att den nu helt löses upp.

– Det känns roligt att vara tillbaka på mitt vanliga jobb. Jag ser hur trötta alla är, jag vet hur mycket övertid alla medarbetare har samlat på sig, men märker också att det finns ett stort sug efter att komma igång med vardagen, säger Anna-Karin Juwél Egeland, som har ansvarat för iva-bemanningen, till Sahlgrenskaliv.

”Suveränt sätt att jobba på”

Sahlgrenska betonar att beslutet att lägga ner gruppen inte innebär att pandemin är över. Koordineringen av resurserna på sjukhuset kommer dock att ske på andra sätt framöver.

Emma Lukic, som har haft ansvar för slutenvården i pandemigruppen, tycker att gruppen har fyllt sin funktion på ett bra sätt.

– Det har varit ett suveränt sätt att jobba på. I början kunde vi ta extremt snabba beslut, som att styra om ambulansflöden efter var det fanns lediga platser. Senare kunde vi ha väldigt bra diskussioner inom slutenvårdsgruppen och komma med bra underlag till pandemigruppen. Jag känner att vi tog ansvar för sjukhuset gemensamt, med representanter för alla sjukhustomter. Såhär i efterhand minns jag det till och med som lite mysigt att koppla upp sig för möte på nyårsafton, säger hon till Sahlgrenskaliv.

ANNONS

LÄS MER:Fortsatt smittspridning av corona att vänta i vinter

LÄS MER:Barnmorskestudenter i uppror – upprättar kravlista för att jobba

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS