Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Ökning av vildsvin i nordöstra Göteborg – kan skjutas från fordon

Vildsvin gäckar skyddsjägare i nordöstra Göteborg. Hittills har ett tiotal skjutits. Nu vill kommunen börja använda fordon i jakten på vildsvinen.
– Om kriminella får syn på en skyddsjägare nattetid är det tryggare att vara i närheten av en bil än att sitta öppet ute i terrängen – utrustningen är ganska kostsam, säger jakt- och viltsamordnaren Robert Karlsson.

Vid skymning kommer vildsvinen fram från sina gömmor i jakt på mat. Tidigare har de mest befunnit sig i södra Göteborg. Nu har de letat sig norrut och skapat oro bland invånarna, enligt Xavier de Maupeou, enhetschef på teknik och skötsel på Göteborgs stad.

– Det är ganska nytt här i Göteborg – de började komma för ungefär tio år sedan. Varför vet vi inte, men de förökar sig snabbt och är ett väldigt svårt djur att skjuta, inte minst i bebyggelse, säger han.

I en video som GP publicerade i tisdags fångade Jeanette Navarrete en flock med vildsvin på nära håll, strax utanför centrala Lövgärdet.

– Det är många som har fascinerats av videon men de flesta är väldigt rädda, sa Jeanette i en tidigare intervju med GP.

Även Xavier de Maupeou har sett videon:

– Det är inte lätt att ta ett skott där mitt i en gångväg. De gömmer sig bland bebyggelsen och är oftast inte ute på en öppen yta där de är lättare att skjuta, säger han.

Vill skjuta vildsvinen från fordon

Kommunens skyddsjägare i Angered har de senaste veckorna försökt skjuta ner vildsvinsstammen i området. Hittills har de dödat ett tiotal, varav två troligtvis var från flocken som fångades på film.

– Vi har ett antal grisar som ställer till en del problem för boende och fastighetsägare i nordöstra Göteborg och en hel del människor har hört av sig till oss om detta. Det är ingen fara för personlig hälsa i det här läget men det är en del gräsmattor som går åt tyvärr, säger Robert Karlsson, jakt- och viltsamordnare på Göteborgs stad.

Säkerheten är högsta prioritet för skyddsjägarna, menar Robert Karlsson, jakt- och viltsamordnare på Göteborgs stad. Bild: Privat
Säkerheten är högsta prioritet för skyddsjägarna, menar Robert Karlsson, jakt- och viltsamordnare på Göteborgs stad. Bild: Privat

Jakt med fordon ska underlätta för skyddsjägarna att lokalisera och skjuta vildsvinen. Det är också en fråga om trygghet, menar han.

– Det handlar om att skyddsjägarna ska slippa gå runt i tätorten med vapen mer än nödvändigt, för det kan ju upplevas som väldigt skrämmande för allmänheten, säger han och fortsätter:

– Om kriminella skulle få syn på en skyddsjägare som är ute nattetid så är det tryggare att kunna vara i närheten av en bil än att sitta helt öppet ute i terrängen – utrustningen är ganska kostsam.

När kan det bli aktuellt?

– Förhoppningsvis så snart som möjligt. Vi ska skicka in ansökan till Länsstyrelsen här i dagarna. Det brukar kunna gå ganska fort om det är bråttom, vilket jag skulle säga att det är i det här fallet, säger Robert Karlsson.

Länsstyrelsen: Ska inte vara i bostadsområden

Antalet trafikolyckor med vildsvin och rapporterade fällda vildsvin tyder på att stammen minskar i länet som helhet, menar Regina Gentsch, vilthandläggare på länsstyrelsen Västra Götaland.

– Men det är väldigt stora skillnader lokalt var de kan dyka upp och det förekommer att de kommer in i tätorter. Där ska de verkligen inte vara, säger hon.

Hon rekommenderar att man plockar undan sådant som kan locka till sig vildsvinen, som fallfrukt och att man ser till så komposten är stängd.

Regina Gentsch, vilthandläggare på länsstyrelsen Västra Götaland, menar att det är väldigt ovanligt att människor skadas av vildsvin. Om man stöter på dem ska man vifta med armarna och ropa, då ska de normalt gå undan. Bild: Länsstyrelsen
Regina Gentsch, vilthandläggare på länsstyrelsen Västra Götaland, menar att det är väldigt ovanligt att människor skadas av vildsvin. Om man stöter på dem ska man vifta med armarna och ropa, då ska de normalt gå undan. Bild: Länsstyrelsen

Så ska du göra om du möter ett vildsvin

Enligt henne är det väldigt ovanligt att människor kommer till skada på grund av vildsvin.

– De enda fallen är jägare som skadeskjuter vildsvin och gör eftersök så de känner sig trängda.

Hur ska man agera om man stöter på dem?

– De ser lite dåligt så det är bra om man kan vifta med armarna och ropa så de förstår att man är en människa. Då brukar de ge sig av.

Man ska inte heller störa eller provocera dem och man ska inte hamna mellan en sugga och hennes kultingar.

– Då kan suggan bli orolig och vilja försvara kultingarna. Man ska också ha hunden kopplad så den inte går efter vildsvinen. Då kan vildsvinen känna sig trängda och göra utfall mot hunden, säger Regina Gentsch.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.