Vildsvinsfamilj fångades på film vid centrala Lövgärdet

De senaste månaderna har boende i Lövgärdet varnat för vildsvin som kommer allt närmre bostadsområdena. I söndagskväll bevittnade Jeanette Navarrete en hel skock vildsvin på nära håll i stadsdelens utkant.
– Jag blev som ett barn och tyckte de var jättefina, men när vi åkte därifrån blev jag väldigt rädd och exalterad samtidigt, säger hon.

ANNONS
|

Jeanette Navarrete var på väg hem från sin mamma i Hammarkullen i söndagskväll när hon upptäckte svarta skuggor intill vägkanten strax utanför centrala Lövgärdet.

– Så jag sa ”sakta ned” och då var det jättemånga vildsvin som bökade. De kände nog lukten av oss. Jag blev som ett barn och tyckte de var jättefina. Men när vi åkte därifrån var jag väldigt rädd och exalterad. Man har ju hört historier om att de är aggressiva av sig, och man vet ju inte hur dom reagerar när man kommer nära dem.

Under hösten har boende i Lövgärdet larmat om vildsvin som kommer allt närmre bostadsområdena. Mest har de bara sett spåren av dem, i form av stora gropar i marken efter vildsvinens bök.

ANNONS

Jeanette Navarrete såg vildsvinen både under söndags- och måndagskvällen, alldeles intill rondellen på väg in i Lövgärdet. Hon räknade till nio stycken, från cirka en meter stora och mindre.

– Den största är ungefär lika stor som en schäfer och är inte lika skygg som de andra. Den är lite mer på sin vakt, säger Jeanette.

Så ska du göra om du kommer nära vildsvin

Om man plötsligt stöter på ett vildsvin ska man hålla sig undan och gå därifrån. Liksom björnar kan vildsvin göra så kallade skenanfall och rusa mot dig.

– Men 999 gånger av 1 000 kommer de att tvärnita. Backar man då förstår de att budskapet gick fram, har Daniel Ligné, riksjaktvårdskonsulent på Svenska jägareförbundet tidigare sagt till TT.

Frågan om vildsvinsattacker aktualiserades i somras när en jägare dött av vad polisen misstänkte var vildsvinsskador. Enligt Jakt & Jägare var mannens dödsorsak dock oklar.

Rädd att hundarna ska attackeras

Jeanette Navarrete har bott i Lövgärdet i drygt ett år och har bara sett spår av vildsvin tidigare. Hon tror att det är samma familj som hon sett de senaste två kvällarna.

– Man kan ju promenera där och jag har sett folk som springer lite längre bort, så man blir ju orolig för att de kan attackera, säger hon.

ANNONS

Jeanette har tre hundar som hon brukar rasta i området. Men efter att ha sett vildsvinen har hon valt andra vägar för att inte stöta ihop med dem.

– Jag är inte jätteinsatt i deras beteende, men jag har läst att man ska ha respekt. Det är många som har fascinerats av videon men de flesta är väldigt rädda, säger Jeanette.

LÄS MER:Högsäsong: Fler än 250 viltolyckor per dag

LÄS MER:Vargarna på Nordens Ark har avlivats

LÄS MER:Jobbigt att avliva vargarna ”far och son” på Nordens ark

LÄS MER:Så gör du om du möter ett vildsvin i skogen

LÄS MER:Så undviker du vildsvin på hundpromenaden

Vildsvin

Vildsvin är inte lika långa som tama grisar, däremot högre och mer kompakta. De har mörkbrun borstig päls och hanen, galten, har betar som den kan försvara sig med.

Ett fullvuxet vildsvin i Sverige blir cirka 1 meter i mankhöjd och drygt 1,5 meter långt. Suggan, honan, väger vanligtvis över 100 kg och galten kan väga uppemot 200 kg.

De svenska vildsvinen utrotades på 1600-talet men finns i dag på flera håll sedan vildsvin rymt från djurparker och andra inhägnader.

Källa: TT, Svenska jägareförbundet, Ne.se

ANNONS