Två tända ljus på platsen för dubbelmordet på Åsgatan i centrala Linköping på åttaårsdagen för mordet 2012.
Två tända ljus på platsen för dubbelmordet på Åsgatan i centrala Linköping på åttaårsdagen för mordet 2012. Bild: Johan Nilsson / TT

En man har gripits för det 16 år gamla dubbelmordet i Linköping

2004 inträffade ett dubbelmord på en kvinna och ett barn i Linköping. Nu har en man har gripits för dubbelmordet. Polisen i Linköping har i ett pilotprojekt anlitat släktforskare och använt släktforskningsdatabaser för att hitta gärningsmannen.

ANNONS
|

Det var morgonen den 19 oktober 2004 som 8-årige Mohammed Ammouri och 56-åriga språkläraren Anna-Lena Svensson mördades på Åsgatan i Linköping.

8-årige Mohammed var på väg till skolan när han attackerades bakifrån av en ung man med en butterflykniv. Han blev knivhuggen ett stort antal gånger och med stor kraft och dog på platsen. Strax därefter blev 56-åriga Anna-Lena som var på väg till jobbet attackerad. Även detta överfall var våldsamt och med många hugg. Efteråt släppte gärningsmannen kniven och gick därifrån.

Sedan den morgonen har förundersökningen vuxit i omfattning och kommit att bli en av Sveriges största brottmål någonsin.

ANNONS

Mördaren lämnade dna-spår efter sig. Dels blod på kniven, dels hårstrån i en mössa som han slängde under sin flyktväg. Under åren har utredarna topsat tusentals personer utan någon träff. Ingen person har dock ställts inför rätta.

Men under tisdagsmorgonen nådde polisen ett genombrott i utredningen. Då greps och anhölls en man i 40-årsåldern i Linköping, skäligen misstänkt för morden. Ärendet leds nu av åklagare som under dagen ändrade misstankegraden till sannolika skäl misstänkt för mord.

LÄS MER: "Dubbelmordet i Linköping närmare lösning"

Metoden använts med stor framgång

Släktforskaren Peter Sjölund ska ha bistått polisen med hjälp under utredningen. Sjölund använder sig av en metod som kallas för genetisk genealogi, eller dna-släktforskning. Detta rapporterar DN.

– Det här är en större revolution än fingeravtrycket. Jag tror att det kommer bli en standardmetod i framtiden. Det är så kraftfullt, säger han till tidningen.

LÄS MER: "Släktforskaren hjälpte polisen med dubbelmordet i Linköping"

LÄS MER: "GW följer spänt mordutredningen i Linköping"

I tidskriften Science listades appliceringen av metoden på brottsutredningar som ett av de tio största, vetenskapliga genombrotten 2018.

Under de efterföljande åren har hoppet vuxit för metoden då amerikansk polis och släktforskare identifierat gärningsmännen eller offren i ett 100-tal kalla fall.

ANNONS

Jan Staaf, kriminalkommissarie, har varit med och lett dubbelmordsutredningen sedan dag ett.

– Vi har fått tillstånd att som första fall i Sverige använda släktforskarnas dna-databaser. Ärendet är ett pilotprojekt och kommer bli vägledande för hur svensk polis ska jobba framöver, säger han till DN.

Bland de största brottsutredningarna i Sverige

Dubbelmordet i Linköping är den största brottsutredningen i svensk historia efter Palmemordet. Bland annat har Riksmordskommissionen hjälpt till med att strukturera det omfattande materialet och att ta fram en plan för hur den stora mängden tips ska följas upp. Dessutom har amerikanska FBI konsulterats.

I april i fjol meddelade polisen att de efter sökningar i dna-register fått fram ett 30-tal personer som har likheter med gärningsmannens dna. En bearbetning av materialet resulterade i 26 personer, som sedan förhördes.

Pappan till åttaåringen berättar för Expressen att beskedet är en stor lättnad för familjen.

– De sade att de hade en gärningsman. Vi är samlade hemma. Det är en stor dag för oss. Det är rättvisans dag.

– Vi har hela tiden trott att den dagen kommer att komma. En dag som ger oss sanningen om mördaren som berövade vår son livet, säger han till tidningen.

LÄS MER: "Nya jakten på dubbelmördaren inleds"

ANNONS

LÄS MER: "Olösta mord fortsätter att engagera"

ANNONS