Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Två tända ljus på platsen för dubbelmordet på Åsgatan i centrala Linköping på åttaårsdagen för mordet. Arkivbild.

Nya jakten på dubbelmördaren inleds

De nya dna-sökningar som gjorts av polisen i Linköping leder nu till att en ny första topsning ska göras i jakten på dubbelmördaren från 2004. Först ut är en man vars syster har ett dna som är likt mördarens.

Utredarna har via så kallad familjespårning hittat en person vars syster har en dna-profil snarlik mördarens, rapporterar P4 Östergötland. Kriminalinspektör Henry Jansén påpekar för radiokanalen att det inte är säkert att det rör sig om gärningsmannen.

- Det behöver inte alls vara rätt person, men hans systers dna är likt mördarens, säger han.

Det var den 19 oktober 2004 som en man högg ihjäl en åttaårig pojke och 56-årig kvinna i ett bostadsområde i centrala Linköping. Mördaren lämnade dna-spår efter sig i form av blod på kniven samt hårstrån i en mössa som han slängde under flykten.

Familjespårning i polisens dna-register, som används för att spåra misstänkta brottslingar via möjliga släktingar, är tillåten sedan den 1 januari i år.

På NFC (Nationellt forensiskt centrum) pågår även ett pilotprojekt för att se om de kommersiella dna-databaserna i släktforskningsvärlden är ett alternativ för att hitta grova brottslingar. Dubbelmordet i Linköping är ett av de fall som NFC hanterar inom ramen för projektet.

Mannen som nu hittats ska topsas i nästa vecka, enligt radion.