Intelligenta stolar. Philippe Starck har formgett allt från snirkliga rokokostolar i plast till världens mest exklusiva lyxyachter. Nu har han skapat världens första stol som bygger på AI-teknik.
Intelligenta stolar. Philippe Starck har formgett allt från snirkliga rokokostolar i plast till världens mest exklusiva lyxyachter. Nu har han skapat världens första stol som bygger på AI-teknik. Bild: Autodesk

Världens första stol skapad med AI

Artificiell intelligens kan hjälpa oss skapa helt nya produkter och former som inte är begränsade av människans fantasi. Nu finns världens första stol skapad med AI-teknik, tillverkad i samarbete med designpionjären Philippe Starck.

ANNONS
|

Under årets Milano Design Week stod Philippe Starck där igen med en ny möbel som inte liknar något annat. A.I Chair är världens första stol skapad med hjälp av AI-teknik. Med andra ord med hjälp av artificiell intelligens. Det är det amerikanska mjukvaruföretaget Autodesk som har utvecklat en teknik som kallas för generativ design. Enkelt förklarat kan man säga att datorn går från att vara ett hjälpmedel till att bli en arbetspartner. En designer eller arkitekt förser programvaran med önskemål som material, styrka och kostnadsnivå. Starck och hans medarbetare ställde frågan: ”Hur kan vi som bäst vila kroppen och använda så lite material möjligt”. Mjukvaran utforskar sedan olika valmöjligheter och genererar hundratals alternativ som överensstämmer med de designmål och preferenser som matats in.

ANNONS

Det här är den första stolen som är formgiven utanför vår hjärna, våra vanor och hur vi brukar tänka. Det öppnar en ny obegränsad värld för oss.

Det här öppnar för nya möjligheter när man ska formge produkter och byggnader. Tekniken används redan i dag inom bil- och flygindustrin för att skapa lättare delar och därmed minska både materialanvändning och koldioxidutsläpp. Inom en nära framtid kommer datorn alltmer vara med och påverka designen och så småningom kommer vi att få se helt nya former på produkter eftersom datorn inte är begränsad av människans fantasi eller erfarenhet.

Intelligent stol. Philippe Starck har formgett allt från snirkliga rokokostolar i plast till världens mest exklusiva lyxyachter. Nu har han skapat världens första stol som bygger på AI-teknik
Intelligent stol. Philippe Starck har formgett allt från snirkliga rokokostolar i plast till världens mest exklusiva lyxyachter. Nu har han skapat världens första stol som bygger på AI-teknik Bild: Autodesk

Men som sagt, det gäller att ställa rätt frågor i en designprocess. Något som Philippe Starck alltid har poängterat.

– I början fanns det ett stort gap mellan vad Starck förväntade sig och vad programvaran på egen hand klarade av, men med tiden blev han mer och mer finkalibrerad i sina kravställningar. Han fick lära systemet hur han tänker med sin design. Processen utvecklades till en kreativ konversation precis som mellan två människor, förklarar Mark Davis, senior director för Design Research hos Autodesk.

– Med artificiell intelligens finns ingen kulturell historia, inget minne, eller påverkan från vad vi har sett och influerats av, säger Philippe Starck. Det här är den första stolen som är formgiven utanför vår hjärna, våra vanor och hur vi brukar tänka. Det öppnar en ny obegränsad värld för oss.

ANNONS

Formgett rokokostolar och lyxyachter

Få nu levande designers har haft ett så stort inflytande som Philippe Starck. Han har formgett allt från snirkliga rokokostolar i plast till världens mest exklusiva lyxyachter och allt däremellan. Ett av hans första samarbeten som 17-åring var med modeikonen Pierre Cardin men efter tre månader gick de skilda vägar. Starck hade en idé om att producera många stolar till ett lågt pris, Pierre Cardin tänkte precis tvärtom. Men kanske var det med sin ikoniska juicepress som Philippe Starck blev ett namn hos gemene man. En perfekt bröllopspresent och en markering att man nog kunde sin designhistoria. Men om vi ska vara ärliga gick den knappt att använda.

Det är lite typiskt för Starck, att hela tiden testa och flytta fram gränser inom design. Vid en första anblick kan det vara svårt att ta till sig hans formspråk eftersom det oftast inte påminner om något annat, men inte sällan blir det designklassiker som banar väg för nya uttryck och vägval.

LÄS MER:Pez – en amerikansk ikon från Österrike

LÄS MER:Tyget som bara blinda kan tyda

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS