Från början utformades den lilla Pez-asken för att likna en cigarettändare.
Från början utformades den lilla Pez-asken för att likna en cigarettändare. Bild: Johan Brink

Pez – en amerikansk ikon från Österrike

Vad är egentligen Österrikes mest kända exportvara? Kanske Arnold Schwarzenegger? Men tjugo år innan han kom till världen föddes en kanske ännu starkare ikon.

ANNONS
|

1927 lanserade hälsofantasten Eduard Haas en minttablett som ett alternativ till rökning och gav den namnet Pez, den första, mellersta och sista bokstaven i det tyska ordet ”pfefferminz”. Under många år såldes Pez utan sina välkända behållare. Det var först 1949 som arkitekten ­Oscar Uxa designade den första behållaren, som lanserades med slag­orden ”Rauchen verboten, PEZ-en erlaubt” – rökning förbjudet, pezning tillåtet.

Den lilla plastasken utformades för att likna en cigarettändare, och de första behållarna hade inget huvud, men när Pez etablerade sig i USA 1952 började man experimentera med olika smaker – klorofyll var en – och att sätta huvuden på Pez-behållarna. Det var inget som Haas uppskattade, men när försäljningen tog fart fick han ge sig. De första figurerna var tomten och en rymdgubbe, utförda som specialgjorda helkropps-Pez. De förs­ta behållarna som vi känner igen dem med bara ett huvud, var en häxa som släpptes vid Halloween 1957. I mitten av 1980-talet satte man fötter på behållarna. De första var väldigt tunna och ömtåliga, så de ersattes snart med mer rejäla, hållbara fötter. Bland samlare är de utan fötter mer eftertraktade och så klart dyrare.

ANNONS

Finns runt 1500 modeller

Den ursprungliga tanken var att man skulle köpa nya minttabletter när de gamla tog slut och fylla på sin behållare. Det blev inte så. Kunderna – så småningom barn snarare än vuxna som försökte sluta röka – köpte en figur till och en till och en till. I dag är Pez-­behållare ett ­gigantiskt samlarområde, uppskattnings­vis finns det över 1500 olika modeller. Under flera år florerade ett rykte om att Ebay-grundaren Pierre Omidvar startade företaget bara för att hans flickvän skulle kunna köpa och sälja Pez. Det är en skröna, däremot är Ebay en gigantisk marknadsplats för Pez. Det finns över 26 000 olika föremål till försäljning, allt från supersällsynta behållare till omfattande samlingar och priserna kan bli sexsiffriga. Vill du bygga en egen samling är kanske närmaste välsorterade godisaffär en bättre början.

Att vara storsamlare av Pez kan kräva en väldigt god ekonomi. För några år sedan såldes en astronaut som bara finns i två exemplar för 32 000 dollar. Förra årets tillverkades ett exemplar av Prins Harry och Meghan Markle inför deras bröllop. Den såldes sedan på en välgörenhetsauktion för nära 100 000 kronor.

Lockar samlare. Kalle Anka och Fred Flinta är två av alla figurer som pryder Pez-behållare världen över.
Lockar samlare. Kalle Anka och Fred Flinta är två av alla figurer som pryder Pez-behållare världen över. Bild: Johan Brink

Har sin kärlek till familjen Flinta

En som har koll på Pez är Magnus Palm. Han är antikhandlare och samlare av bland annat Pez. Många koncentrerar sitt samlande till vissa modeller där det finns skiftande färgställningar eller enbart med ursprungsförpackningen. Magnus har sin kärlek till familjen Flinta.

ANNONS

– Det var min ingång till att samla på Pez. Till slut hade jag över 500 modeller innan jag insåg att jag måste hejda mig. Det finns förstås de som helt tappat greppet. En samlare i USA har över 30 000 behållare, varav 1 500 av hans favoritmodell Dr Skull.

– Pez har en självklar plats i populärkulturens universum. De lite grovt till­yxade och rörande naiva figurerna blir på något vis familjemedlemmar. Dessutom är de könsneutrala, det är ingen typisk leksak för killar eller tjejer. Länge var det barn som köpte Pez, i dag är det nästan uteslutande vuxna som samlar.

De mest populära figurerna har kommit ut i en rad olika varianter. Bara Musse Pigg finns i ett tjugotal modeller. Familjen Flinta däremot finns bara i fyra varianter: Fred, Barney, Dino och Pebbles. Varför fick inte ikoner som Vilma och Bambam vara med? Och var tog The Terminator vägen?

LÄS MER:Tyget som bara blinda kan tyda

LÄS MER:Pinnstolen som blev till en pall

Pez

En godistablett, ursprungligen med mintsmak, uppfunnen i Österrike. I dag tillverkas de vid en fabrik i Orange, Connecticut, USA, där det produceras 12 miljoner tabletter om dagen.

ANNONS