Carl-Einar Häckner är krönikör i Göteborgs-Postens helgmagasin Två Dagar.
Carl-Einar Häckner är krönikör i Göteborgs-Postens helgmagasin Två Dagar.

Carl-Einar Häckner: Marie-Louise och trippelvaccinet

Carl-Einar Häckner minns gamla och nya vaccindebatter och tvivlar på att det är över.

ANNONS
|

Min syster fick trippelvaccinsprutan 1967 mot kikhosta, difteri och stelkramp. Hon var bara en liten baby. Några år senare märktes det att hon var förståndshandikappad och hon stannade av i sin utveckling. Den officiella diagnosen är Retts syndrom. En ovanlig diagnos, oftast orsakad av mutationer i MECP2-genen på X-kromosomen. Mamma tror inte på den diagnosen. Hon tror att det beror på den feta trippelvaccinsprutan som Marie-Louise fick. Det tror inte min pappa. I hans efterforskningar finns inget som tyder på att det skulle vara därför som hennes liv stannade av i sin normala utveckling. Han tror på Retts syndrom, men berättar samtidigt att det fanns dom som var skeptiska till trippelvaccinet.

ANNONS

LÄS MER:Minnena rullar förbi som en kvistboll i öknen

Jag föddes två år efter min syster och fick inte den sprutan, för min mamma sa blankt nej. Jag fick duplexsprutan i stället, mot difteri och stelkramp. Trippelvaccinet byttes ut i slutet av 70-talet på grund av alla biverkningar från kikhostkomponenten. Länge sen nu. Ett flagnat minne i min egen dimma av sånt som inte är klart.

Nu kan vi äntligen se ljusare på framtiden när restriktionerna upphör och samhället öppnar upp och vi kan återgå till ett mer normalt liv. Undrar om det någonsin blir som det var förut. Jag följer med lite av vad som händer i Tyskland och Österrike. Läste att Tyskland har beställt 554 miljoner vaccinsprutor. Det bor 83 miljoner invånare där, så då kan dom ta ytterligare sex sprutor var, om man räknar in vaccin för bebisar. Det får mig att tveka på att det här är över. Jag ringer en vän för att få höra hur det är i Berlin. Hon är vaccinbefriad och har läkarintyg på grund av sin allergi. För att få tillträde till samhället måste hon PCR-testa sig tre gånger i veckan. Hon går till gratisstationer och gör detta. Köer på upp till fyra timmar är inte ovanligt om du kommer mitt på dan. Därför stiger hon upp klockan 05.30 och är där en halvtimme innan det öppnar. Då behöver hon bara vänta i en timme. Det nya normala för henne.

ANNONS

En bekant i Österrike berättar att fem säkerhetsvakter stod runt henne i en ring utanför Ikea och nekade henne inträde och ville fotografera hennes id-kort när hon skulle köpa en stekpanna. I Österrike har regeringen beslutat om vaccinationstvång med böter som straff om du inte går med på det. Det har varit enorma demonstrationer. Det går fort att förändra samhället med hot, militär, fängelse.

LÄS MER:Jag har vräkt några av mina drömmar

Läser: ”En underjordisk dagbok” av Fjodor Dostojevskij. Rätt in i huvudet. Som att han talar till mig.

Ser: Star Wars ”The Mandalorian” och ”The Book of Boba Fett”. Äntligen är det som det ska vara. Mycket bättre än de sex senaste trista Star Wars-filmerna.

Äter: Cordon bleu, glasnudlar, salsiccia, röd spetspaprika, glutenfritt bröd med rökt lax på.

LÄS MER:Metamorfosen i verkliga livet

Missa inte det senaste från Två Dagar!

Nu kan du få alla reportage, spaningar och tips från GP:s helgmagasin Två Dagar som en notis direkt till din telefon. Klicka på följ-knappen vid taggen Två Dagar, i mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS