Anton Hellström är krönikör i Göteborgs-Postens helgmagasin Två Dagar.
Anton Hellström är krönikör i Göteborgs-Postens helgmagasin Två Dagar. Bild: Jonas Lindstedt

Anton Hellström: En fjärils vingslag kan skapa oväntade vänskaper

En liten händelse, som en fjärils vingslag, kan få oanade konsekvenser, skriver GP:s krönikör Anton Hellström. Till exempel resulterar en bortblåst t-shirt lätt i fettfläckar, språngmarscher och oinbjudna matgäster.

ANNONS
|

Det sägs att en fjärils vingslag i Mexiko kan ge en minimal förändring i luftströmmarna, vilket senare leder till orkanvindar i Sverige. En liten händelse inleder en kedjereaktion som till sist orsakar en större händelse. Fjärilen har i slutändan påverkat ett oändligt antal luftburna partiklars exakta positioner.

Nyligen köpte jag en t-shirt med dartspelaren Gary Anderson poserandes på framsidan. Efter en tvätt hängde jag den på tork i fönstret. Något senare tog vinden tag i t-shirten och den föll ner på gatan. Där låg den ett tag tills min granne, Johannes, plockade upp den och hastigt knycklade ner den i sin väska. När han kom hem drog han på sig t-shirten. Den passade perfekt.

ANNONS

Johannes kände sig glad över sin nya t-shirt. Han köpte vårkyckling som han stekte på hög värme. Fettet i stekpannan skvätte och skapade ett regnmönster på min nya t-shirt som nu var Johannes nya t-shirt. Telefonen ringde. Det var Johannes granne Danne som kallades för Daniel. Han sa att han kände doften av stekt vårkyckling. Johannes skulle precis bjuda in Daniel när han slängde en blick på sin nya t-shirt, eller min nya t-shirt, beroende på hur man ser det. Den var full med fettfläckar. Han fick panik. Sprang ner i tvättstugan och slängde in t-shirten. Rusade barbröstad upp till lägenheten. Det luktade bränt.

En orkan av kärlek och ett tecken på att allt och alla hänger ihop.

Kycklingen var klar. Daniel stod i dörren och Johannes hann knappt säga hej innan han satt vid köksbordet. Daniel var utmattad av hunger, han berättade att han inte ätit vårkyckling på flera år. Johannes var inte intresserad. Daniel läste inte av situationen, utan fortsatte berätta om hur han hade ringt sin mor och sagt att han skulle få vårkyckling. Daniels mor blev i sin tur så glad att hon hade bett om att få komma förbi och smaka. Johannes var för trött, orkade inte fler gäster, men vågade inte säga nej. Han ångrade köpet av vårkycklingen. Han ångrade att han svarade när Daniel ringde. Han ångrade att han varit så glad över sin nya t-shirt. För om han inte varit det, hade han aldrig köpt vårkyckling, fettfläckarna hade aldrig hamnat på t-shirten, Daniel hade aldrig känt doften. Han hade inte blivit så utmattad av att springa ner till tvättstugan. Daniels mor hade inte suttit i hans kök. Hon bad om att få stanna ett par dagar. Nya exakta positioner i universum. Grannen Daniels mor vid Johannes köksbord.

ANNONS

Det kunde jag aldrig ana, att en fjärils vingslag skulle få min nya t-shirt att falla till marken och skapa en oväntad och något påflugen vänskap. En orkan av kärlek och ett tecken på att allt och alla hänger ihop. Vare sig man vill eller inte.

Gör: Njuter av att ett projekt är avslutat och att man kan påbörja nästa.

Ser på: ”Ingenting är för evigt” på SVT Play. Älskar allt som har med värdefulla ting att göra.

Äter: Ritter Sport. Känns som en klassisk choklad men vet inte om den är klassisk.

Fler krönikor av Anton Hellström:

LÄS MER:Snälla föräldrar, sluta ställa tusen frågor till era barn

LÄS MER:De mystiska butikerna förgyller staden och livet

LÄS MER:”Att vara kreativ” har tappat all mening

Missa inte det senaste från Två Dagar!

Nu kan du få alla reportage, spaningar och tips från GP:s helgmagasin Två Dagar som en notis direkt till din telefon. Klicka på följ-knappen vid taggen Två Dagar, i mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS