Experten: så kombinerar du mat och öl bäst

En maträtt kan vara jättegod. Men med rätt slags öl i glaset kan den bli fantastisk, när smakerna tillsammans lyfter varandra mot himmelska höjder.

ANNONS

Ägg, chili och kronärtskocka? Ja, det är bara några matvaror som anses passa dåligt ihop med vin. Öl har inga sådana problem. Maltdrycken har så många smakvariationer att det alltid går att hitta någon som passar till maten.

Dessutom gör kolsyran underverk. Bubblorna lyfter fram rättens aromer, balanserar hetta och gör att maten upplevs som mindre salt och söt. Därtill rensar öl smakpaletten i gommen.

Men vad är det då som passar ihop? Brittisk ale och halvmörk lager är gott till det mesta. Veteöl brukar fungera fint med fisk och kyckling medan saison och syrlig öl gifter sig med fisk och skaldjur. Stout smakar bra till nötkött och mörk belgisk ale till vilt och lamm.

ANNONS

Kort sagt är tumregeln att lättare mat fungerar med lätta brygder, och fyllig mat med kraftigare. Om öl ska serveras genomgående i en meny bör dryckens kraft och karaktär stegras under måltiden.

När man ska välja dryck är det smart att utgå från den dominerande smaken i maträtten. Därefter kan man gå åt två olika håll. Antingen låter man smakerna harmoniera med varandra, som veteöl och en sallad med vinägrettdressing, eller kontrastera, som en juicig ipa med en het curry.

När det gäller just kryddstark mat bör ölets alkoholhalt inte vara för hög. Därtill kan en besk brygd förstärka maträttens hetta. Samtidigt är det klokt att välja ett beskt öl till fetare maträtter, då beska skär genom fett.

När man kombinerar mat och dryck är möjligheterna oändliga. Därför får man prova sig fram. Testa ett maltigt och rökigt öl till fläsk med löksås, en belgisk blonde till risotto eller en humlig ipa till rätter som innehåller örter och tropiska frukter.

Bon appetit!

Robert Lagerström är journalist sedan snart 30 år, redaktör för Svenska ölfrämjandets tidning Maltesen samt Två Dagars guide till gott öl.

LÄS MER:Veckans öl: högt betyg till brygd med ton av ananas

ANNONS