Robert Lagerström: Ett ölfattigt tomrum uppstår när Ölstudion stängs

Den har tagits emot med öppna armar. Men efter nästan fyra år stängs Ölstudion framåt hösten. Då börjar en lång period av sämre ölutbud, innan konceptet kan komma i gång igen. Vad är det egentligen som gäller?

ANNONS

Det lät helt enkelt för bra för att vara sant. Systembolaget skulle inte bara öppna en stor specialbutik för öl utan även sälja kylskåpskalla burkar där. Och som grädde på moset rymde konceptet även en tappstation för maltdrycker att ta med hem.

Men det var ingen dröm. Ölstudion slog upp sina dörrar i början av november 2020, strax intill den befintliga butiken i Nordstan. På 400 kvadratmeter fanns öl i ett sextiotal stilar, ett fantastiskt utbud med både bredd och djup. Ett paradis!

I Stockholm och på andra ställen i Sverige knorras det fortfarande över butikens placering. Men valet var ingen slump. Göteborgstrakten har en lång ölhistoria, många bryggerier samt mängder av ölintresserade kunder.

ANNONS

Redan från början stod det klart att Ölstudion var ett projekt som skulle utvärderas.

Värre är i så fall att Ölstudion säljer många unika sorter, som endast kan köpas där och som alltså inte är beställningsbara till övriga delar av landet. Inte helt rättvist.

Redan från början stod det klart att Ölstudion var ett projekt som skulle utvärderas. Systembolaget märkte dock att butiken blev uppskattad och att det finns ett behov av ett större sortiment samt en djupare kunskap om öl. Däremot blev tappstationen (för enbart alkoholfria öl) ingen hit och togs snart bort.

Varför kommer då Ölstudion att stängas? Jo, det beror på att den har ett tidsbegränsat hyreskontrakt som löper ut till hösten. Lokalens ytor behövs nämligen till en ny större entré som har att göra med Västlänken. Om den sistnämnda någonsin blir färdig låter jag vara osagt.

Tyvärr lär den inte bli någon pampig fristående butik som den nuvarande.

Ölstudion kommer dock tillbaka. Smolket i glädjebägaren är att det dröjer innan det blir så på riktigt. Enligt mina källor stängs Ölstudion i mitten av september, varpå delar av sortimentet och några av de anställda flyttas till den befintliga butiken på Karl Johansgatan i Majorna. Kunde Systembolaget inte ha planerat detta bättre?

Denna nödlösning ska preliminärt pågå fram till årsskiftet 2025–2026. Med andra ord skapas ett ölfattigt tomrum på långt över ett år – om planen håller. Därefter ska ett nytt Ölstudion invigas, men tyvärr lär den inte bli någon pampig fristående butik som den nuvarande.

ANNONS

Via dryckesmonopolets loja pressavdelning har jag försökt få svar på mina frågor. Men hittills inte lyckats. Fast genom skvaller och källor kanske pusslet kan läggas ändå! Enligt dem ska det stora systembolaget, som i dag finns i Nordstan, växa till ytan och då även innefatta ett expanderat Ölstudion, som en butik i butiken.

Det blåser hårda vindar mot monopolet och det gäller att visa framfötterna.

Och Ölstudion är viktig. Trots att den inte har gått ihop ekonomiskt är den ett sätt för Systembolaget att berättiga sin existens. Det blåser hårda vindar mot monopolet och det gäller att visa framfötterna, satsa på den livliga ölmarknaden och av kvalitetsskäl kylförvara känsliga sorter som ipa.

Jag och många andra kommer att sakna Ölstudion. Tänk om vi ändå kunde få slippa den långa övergångsperioden som börjar till hösten.

LÄS MER:Systemet stänger butik i Göteborg – på grund av Västlänken

LÄS MER:Titeln som ölhuvudstad är hotad

LÄS MER:Regeringen lägger fram förslag om gårdsförsäljning

Anmäl dig till nyhetsbrevet GP Mat och dryck

Få tips på vin, öl och recept inför helgen och det bästa från Göteborgs restaurangliv. Ett nyhetsbrev för dig som är 25 år eller äldre.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS