Göteborg har länge hållit titeln som landets ölhuvudstad, men nu har stockholmarna kvicknat till.
Göteborg har länge hållit titeln som landets ölhuvudstad, men nu har stockholmarna kvicknat till. Bild: Anna Svanberg

Robert Lagerström: Titeln som ölhuvudstad är hotad

Göteborg är Sveriges ölhuvudstad – det har till och med stockholmarna erkänt. Åtminstone har det varit så. Under den senaste tiden har ölscenen här tappat fart, samtidigt som den i Stockholm kvicknat till. Riskerar vi att petas ned från tronen?

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Det är i Göteborg som det händer! Den frasen har jag yttrat ett antal gånger under de senaste åren. För genom mängder av bryggerier, massor med hängivna entusiaster och många ölrelaterade händelser har stan utgjort ett epicentrum för maltdrycken.

Vi har uppskattat den länge. Göteborg brukar med stolthet kallas för Porterstaden och började brygga stilen i slutet av 1700-talet. Den välkända Carnegie porter skapades i Klippan, Majorna, år 1836 och är i dag landets äldsta aktiva varumärke.

Här har vi aldrig varit snobbiga. Vi har inte ansett oss vara för fina för att dricka öl, utan tvärtom tagit den till våra hjärtan. Öl är en folklig dryck och i Göteborg har lyxvinerna aldrig riktigt fått fäste.

ANNONS

Även Systembolaget tittade hitåt. Det var ju här som det mesta hände!

Men hur lyckades stan klättra ända upp till tronen? När den moderna svenska ölrevolutionen kom i gång för ett dussin år sedan dök det upp allt fler nya småbryggerier, inte minst i Göteborg. De fick snart sällskap av ölfestivaler och pubar, och via Sveriges första ölvecka, GBG Beer Week, höjdes stans status ytterligare.

Och mer skulle ske. 2016 lanserades det officiella GBG Beer Week-ölet, en juicig New England-ipa från Stigbergets bryggeri. Stilen var ny i Sverige, ölet blev en succé och rankades på sajten Ratebeer som en av världens bästa. Nu riktades även utländska blickar mot Göteborg.

Även Systembolaget tittade hitåt. Det var ju här som det mesta hände! Trots att det bor betydligt fler människor i Stockholms län köper vi i Västra Götaland nära nog lika mycket öl, runt 50 miljoner liter per år. Sålunda öppnades Ölstudion, landets enda specialbutik för öl, just i Göteborg.

Förutom detta statliga bevis på stans ställning stämde många andra in i hyllningskören. När hajpade Omnipollo öppnade sin (numera stängda) bar här, fastslog grundaren Henok Fentie att Göteborg är den viktigaste ölstaden i hela Europa.

Här i Göteborg verkar utvecklingen gå åt andra hållet. Det händer inte särskilt mycket längre och ölhändelserna tunnas ut.

Visst har känts gôtt att snuva stockholmarna på mästarbältet. De har ju Kungen, slottet, regeringen och nästan allting annat redan. Men nu har deras ölscen oväntat vaknat till liv. Från att ha varit en splittrad ölstad syns en större gemenskap samt allt fler evenemang. De flesta uppmärksammas via den aktiva Facebook-sidan ”Ölstockholm – vad händer?” samtidigt som ett par färska festivaler har sett dagens ljus.

ANNONS

Här i Göteborg verkar utvecklingen gå åt andra hållet. Det händer inte särskilt mycket längre och ölhändelserna tunnas ut. Den tio dagar långa GBG Beer Week tog ett uppehåll i fjol och ser inte ut att komma tillbaka i år heller. Nu skulle den behövas mer än någonsin!

Samtidigt har Beernews varit dött. Denna göteborgsbaserade nyhetssajt var en sammanhållande kraft för hela landet och hjälpte till att sätta stan på ölkartan. Nyligen tog dock nya krafter över verksamheten, som förhoppningsvis lever vidare.

Så låt oss inte se allt i svart. Troligtvis befinner sig Göteborg bara i en tillfällig svacka och kan fortsätta vara en färgstark och livlig ölhuvudstad.

LÄS MER:Göteborgsfamiljens billiga öl är ett slag i ansiktet

LÄS MER:De bästa svenska ölen på Systembolaget just nu

LÄS MER:Så smakar världens starkaste öl – Snake Venom

Anmäl dig till nyhetsbrevet GP Mat och dryck

Få tips på vin, öl och recept inför helgen och det bästa från Göteborgs restaurangliv. Ett nyhetsbrev för dig som är 25 år eller äldre.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS