Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Tre goda recept på enkel och lättlagad vardagsmat

I sommar har jag knappt lagat någon mat. Jag har ätit ute, krafsat ihop till picknick-luncher och krupit upp i soffan med yoghurtskålar och mackor. Nu ser jag fram emot att komma tillbaka till mitt kök och laga den där enkla vardagsmaten som jag faktiskt tycker väldigt mycket om. I dag bjuder jag på tre favoriträtter, som går både snabbt och enkelt att laga.

Fyra tips av Therese Elgquist för vardagsmaten:

  • Koka lite extra sädesslag (exempelvis quinoa och havreris), de är kanon att blanda ihop med överblivna grönsaker för en snabb “stir fry”.
  • Utgå ifrån dina grundrecept, och variera med olika grönsaker. Samtliga recept kan varieras genom att byta ut grönsakerna i stekpannan, grytan eller på plåten.
  • Ha alltid en eller flera dressingar, och gärna en röra, redo i kylen för att variera dina rätter med.
  • Örter ger en fräsch känsla till det mesta – även rester piffas enkelt upp med nya örter på toppen.
Recept: Allt-på-en-plåt med regnbågsslaw.
Allt-på-en-plåt med regnbågsslaw. Bild: Therese Elgquist

Recept: Allt-på-en-plåt med regnbågsslaw

4 portioner

Grönsaker och kikärtsbiffar med spenat tillagas i ugnen på samma plåt – snabbt och smidigt! Servera med en krispig och krämig sallad på morötter, grönkål och rödkål.

800 g potatis

200 g svamp, t ex portabello

2 paprikor

Kikärts- och spenatbiffar:

10 cm purjolök

2 vitlöksklyftor

2 förpackningar kokta kikärtor

100 g spenat

1 msk olivolja

4 dl havregryn

Salt

Regnbågsslaw:

100 g rödkål

100 g grönkål

100 g morot

2 msk växtbaserad majonnäs

Salt

Värm ugnen till 225 grader.

Skrubba och dela potatisen på mitten. Dela, ta bort fröfästena från paprikorna och skär i mindre bitar. Borsta svampen. Lägg allt på en plåt, blanda med lite olja.

Dela purjolöken på mitten, skölj noga och strimla den. Skala och hacka vitlöken. Häll av kikärtorna. Mixa alla ingredienser till biffarna till en bitig röra. Låt stå 15 minuter och forma därefter till biffar. Lägg på en ugnsplåten (olja lätt under). Baka grönsaker och biffar i ugnen i 35 minuter. Vänd gärna biffarna efter halva tiden. Låt svalna något, skär svampen i skivor.

Regnbågsslaw: Hyvla eller skär rödkål, grönkål och morot så tunt som möjligt. Strö över ett par nypor salt och massera ihop allt. Blanda med majonnäs.

Servera kikärts- och spenatbiffarna med de bakade grönsakerna och regnbågsslaw.

LÄS MER: Prova nya recept på kanelbullar, chokladbollar och egen glass

Recept: Currygryta med fräst tofu och havreris.
Currygryta med fräst tofu och havreris. Bild: Therese Elgquist

Recept: Currygryta med fräst tofu och havreris

4 portioner

En gryta färdig på 20 minuter. Om du vill mixa ihop din egen currypasta tar det lite längre tid, men receptet nedan räcker till flera grytor så nästa gång är du klar på ett kick. Currypastan håller minst fyra dagar i kylen, vill du spara den längre kan du frysa den i istärningsformar. För en ännu snabbare variant går det naturligtvis bra att köpa färdig röd eller grön currypasta.

10 cm purjolök

1 broccoli

150 g sockerärtor

3 morötter

3 kvisttomater

4 dl kokosmjölk

4 dl grönsaksbuljong

Olja till stekning

Salt

Hemgjord currypasta:

3 tsk malen koriander

2 tsk malen spiskummin

3 tsk malen kanel

4 tsk malen gurkmeja

8 vitlöksklyftor

2 gröna chilifrukter

4 cm färsk ingefära

1 msk lönnsirap

1 msk äppelcidervinäger

1 msk tamari eller soja

Salt

Till servering:

400 g fast naturell tofu, tempeh eller annat växtbaserad protein

4 portioner kokt havreris, ris eller nudlar

Färsk koriander

Rostade jordnötter (valfritt)

Hemgjord currypasta: Rosta malen koriander, spiskummin och kanel i en torr stekpanna på medelvärme i en minut tills det börjar dofta. Mixa ihop alla ingredienser till currypastan i en blender eller med stavmixer tills slätt. Lägg i en burk med tättslutande lock.

Dela purjolöken på mitten, skölj noga och strimla den. Dela broccolin i mindre bitar. Skrubba och strimla morötterna på längden. Skär tomaterna i mindre bitar.

Koka fyra portioner havreris enligt anvisning på förpackningen.

Fräs löken i lite olja tills den mjuknar. Tillsätt 2 msk currypasta, slå på vätskan och låt koka upp. Lägg i morötterna och låt sjuda i 7–10 minuter. Lägg i resten av grönsakerna och låt sjuda ytterligare två minuter, ta bort grytan från värmen.

Bryt tofun i mindre bitar. Fräs i lite olja tills den blir lätt gyllene, tillsätt 1 msk currypasta och 1 msk tamari eller 1/2 msk soja och rör runt. Hacka en näve koriander och blanda ner, ta bort från värmen.

Servera grytan tillsammans med havreriset, toppa med fräst tofu, koriander och jordnötter. Grytan är även god att servera tillsammans med ris eller nudlar.

LÄS MER: Recept: Fräsch vegansk pasta på egengjord deg

Recept: Quinoa stir fry med zucchini, tempeh och örtig mandelsås.
Quinoa stir fry med zucchini, tempeh och örtig mandelsås. Bild: Therese Elgquist

Recept: Quinoa stir fry med zucchini, tempeh och örtig mandelsås

4 portioner

Se till att alltid koka lite extra quinoa, ris eller annat sädesslag när du väl kokar – det passar nämligen utmärkt att svänga ihop med tärnade grönsaker och tofu, tempeh eller kokta baljväxter för en snabbfixad lunch eller middag.

2 dl vit eller röd quinoa, okokt

300–400 g tempeh

1 zucchini

150 g sockerärtor

150 g cocktailtomater

75 g spenat

Olja till stekning

Salt

Örtig mandelsås:

1/2 dl mandelsmör

1/2 dl vatten

2 tsk äppelcidervinäger

1 msk tamari eller 2 tsk soja

1 stor näve färska örter, t ex basilika och/eller persilja

Salt

Till servering:

Pinjenötter

Växtbaserad “ost” i parmesan-stil * (valfritt)

Koka quinoan enligt anvisning på förpackningen.

Skär tempeh och zucchini i små tärningar. Strimla sockerärtorna tunt på snedden. Dela tomaterna på mitten.

Dela purjolöken på mitten, skölj noga och strimla den. Fräs i lite olja tills den mjuknar. Tillsätt zucchini och tempeh och fräs tills de får färg.

Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna på medelvärme tills de är gyllene.

Örtig mandelsås: Mixa ihop alla ingredienser, smaka av med salt.

Sväng ihop spenat, quinoa, frästa grönsaker och tempeh, tomater och sockerärtor. Fördela i fyra skålar, toppa med pinjenötter och eventuellt växtbaserad “ost”. Ringla över dressing.

*Min absoluta favorit finns i “min” matbutik Ica Munkebäck, en Italiensk som heter Gondino stagionato.

LÄS MER: Tre recept på enkel och snabb vegetarisk mat

Missa inte det senaste från Två Dagar!

Nu kan du få alla reportage, spaningar och tips från GP:s helgmagasin Två Dagar som en notis direkt till din telefon. Klicka på följ-knappen vid taggen Två Dagar, i mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här