Slå in snygga paket: fem exempel steg för steg

Pankare än vanligt i coronaårets julklappshets? Satsa på fina inslagningar i år. GP spanar in designtrenderna för julen och guidar till proffsiga paketinslagningar som osar lyx.

ANNONS
|

Ska man välja ett nyckelord för jultrenderna 2020 är det helt klart hållbarhet. Återanvänd, återuppfinn, förnya och pyssla själv oavsett om det gäller dekorationer eller paketdesign. Inventera varenda second hand-butik du kommer på, leta gammalt pynt på vinden, tänk till en extra gång innan du lämpar av dina flingpaket och gamla tidningar på återvinningen och inte minst: kolla skafferiet och kylen för raffinerade lösningar av 100 procent nedbrytbart material. Vem tänker till exempel på att chilipeppar och färska kryddor lätt ersätter rosetter och krusat band, eller att tidningspapper funkar utmärkt att slå in presenter med?

I år syns en spännande blandning av stilar i jul, men grundkänslan är mysig och bekväm. Vi håller oss hemma mer än vanligt och fokus ligger på att sätta an rätt ton i rummet. Mängder av textilier ramar in de kalare ytorna och ovanligare inredningsmaterial som linne, flanell eller teddy kan höja julstämningen.

ANNONS

Jultrender 2020 att ha koll på

Hållbarhet: Återvinning, second hand och eget pyssel.

Inspiration från naturen: Jordiga färger och naturmaterial.

Blå toner: Syns särskilt i danska inredningar.

Glas och papper: Sitter i granen i år.

Nostalgi: Tomterött, guld, hjärtan, stjärnor och gammaldags pynt i självklar kombo med modernare grepp.

Vi tar också intryck av teman och nostalgi från Danmark. Därifrån kommer lugnande blå julpyntsinslag från is till djuphavsblått – ett modernt komplement till såväl skirare som mer traditionella färgteman för säsongen.

Jordigare färgval gör också entré: beige, brunt, vinter­vitt och sand för en stillsam, värmande atmosfär. Från Danmark kommer också årets allra trendigaste julgransdekorationer av glas och papper – och de får gärna vara hemgjorda!

Den nostalgiska julestetiken finns förstås kvar: rött, grönt och guld, klassiska tomtar, änglar och levande ljus, gärna i kombination med rustika dekorationer av ull, filt, trä eller halm. Och det är bara för var och en att komplettera med hjälp av det som finns runt omkring. Låt dig inspireras av kottar, stenar, kvistar och bark.

Årets trender för paketinslagning

Pakettrenderna i jul följer i inredningens fotspår och speglar det eklektiska, varierade och uppfinningsrika, alltid med hållbarhet som ledmotiv. Väljer man att blicka mot kontinenten håller till exempel franska ­Impression Originale en policy om hundra procent återvunna material i sitt färgsprakande papperssortiment. Anrika papperstryckeriet Tassotti nära Venedig trycker än i dag sina presentpapper för hand – pyssel deluxe med andra ord och helt klart inspirerande. Varför inte göra sitt eget julpapper med schabloner från Panduro och en danskinfluerad färgpalett från Søstrene Grene? Brittiska Cox & Cox bjuder på överraskande färg­kombinationer och fantasieggande band med intressanta mönster.

ANNONS

Paketexperten Camilla Svensson

Ålder: 53 år.

Bor: I Floda med maken Magnus, tre barn och hund.

Gör: Grossist inom pappershandel, drev tidigare butiken Papeterie i Nordstan i 25 år.

Favoritpaket: ”När du använder flera olika papper, sidenband och viktigast av allt – lack!”

Även på paketfronten är ”man tager vad man haver” en solklar devis för årets julprojekt. En räd på second hand eller i farmors sommarstuga garanterar absolut guld i jakten på inslagningsmaterial. En gammal duk, en fin plansch eller en scarf skapar förutom glada tillrop helt klart plus för både plånka och miljö.

Men finurliga material och storslagen inspiration till trots kvarstår den stora frågan som många ställer sig vid den här tiden varje år: Måste det vara så svårt att slå in ett paket? Det enkla svaret på den frågan är ett rungande nej!

LÄS MER:Tips på festmiddag med mat, dryck och dukning

Camilla Svensson slår in ett paket.
Camilla Svensson, pappersvarugrossist och paketexpert med över 25 år i branschen. Bild: Jonas Lindstedt

Bra att ha för att göra ett snyggt paket

  • Papper av bra kvalitet
  • Band i olika material
  • Vass sax
  • Tejp med tung hållare
  • Lack i olika färger
  • Bredspetsad tuschpenna
  • Strimlare till snören
  • Tyg, knappar, kvistar, kottar eller vad du än kan komma på. Låt fantasin flöda!

    Så gör du – fem paket steg för steg – både med och utan snöre

    Så hur fixar man egentligen snygga julpaket snabbt, enkelt, trendigt och hållbart?

    — Tre grejer behöver man tänka på, säger Camilla Svensson, pappersvarugrossist och paketexpert med över 25 år i branschen. Något att slå in i, snören och någon dekoration. Visst kan man köra det säkra kortet med papperssnöre på rulle som man krusar till med saxen och så nöjer man sig med det. Men jag tycker att man kan experimentera lite, se sig om efter andra material, föreslår hon.

    Här är fem enkla sätt att skapa årets snyggaste julpaket.

    Klassiskt paket med mönstrat papper och en fin dekoration.
    Det klassiska paketet fungerar i alla lägen och nästan vem som helst klarar av det. Bild: Jonas Lindstedt

    Klassisk inslagning – enkelt men snyggt

    Den här varianten klarar nästan vem som helst. Använd gärna mönstrat papper och en maffig dekoration för att väga upp för den ganska enkla designen. Se till att lägga presenten i en låda – räta vinklar gör inslagningen mycket lättare.

    ANNONS

    Du behöver: presentpapper av bra kvalitet och en maffig dekoration att sätta ovanpå. Dekorationen kan vara alltifrån en färdig pappersrosett till en hembakad pepparkaka, bara den sitter fast ordentligt och andas julstämning.

    Så här gör du:

    1. Mät ut en fyrkant på pappret som täcker in hela paketet. Vik över pappret längs långsidan så att kanterna möts på mitten med några centimeters marginal. Vik in kanterna för jämnare resultat. Sätt en tejpbit på mitten.
    2. Vänd paketet så att ena kortsidan pekar mot dig och den andra ifrån dig. Börja med den bortre kortsidan. Böj ner pappret från ovansidan, stryk med fingrarna längs överkanten för ett skarpt veck. Gör samma sak från båda sidorna in mot mitten, gör även ett skarpt veck längs botten här så att det bildas en spetsig flik längs underlaget. Böj upp fliken och tejpa på mitten.
    3. Fäst en riktigt maffig dekoration ovanpå paketet, skriv gärna en fin julhälsning. Klart!

    Svårighetsgrad: 1/5

    Present inslagen i en gammal gardin, med en fin grankvist till dekor.
    Hållbarhet deluxe-paketet. Mer miljövänligt blir det knappast. Se även filmen längre upp i den här artikeln! Bild: Jonas Lindstedt

    Hållbarhet deluxe – paket inslaget i tyg

    Mer miljövänligt än så här blir det knappast. Utgå helt enkelt ifrån det som finns, antingen i ditt hem eller varför inte från en second hand-butik? Här har vi använt oss av en bit gardin som vi har klippt sönder. Till det har vi valt en fin grankvist till dekor och voilà – exklusiviteten är total!

    Du behöver: En bit tyg, lagom stor att snurra in presenten ett och ett halvt varv i på båda håll, och en grankvist.

    Så här gör du:

    1. Lägg tyget som en romb, med hörnen i varje väderstreck. Placera presenten i mitten av tyget.
    2. Vik det nedre hörnet över hela presenten och tryck ner det längs med presentens övre kant för att fixera det. Ta sedan den inslagna presenten och vik/rulla den en gång upp mot den övre delen av tyget. Nu bör det se ut som en tillplattad rulle med långa snibbar som sticker ut åt höger och vänster.
    3. Grip tag i snibbarna nära presenten, vänd hela paketet upp och ner, dra snibbarna mot mitten och gör en stadig knut. Lägg på grankvisten och gör en knut till för att fixera kvisten. Klart!

    Svårighetsgrad: 2/5

    Present inslagen i rött silkespapper och cellofan.
    Svårinslagna presenten behöver silkespapper och cellofan. Bild: Jonas Lindstedt

    Den svårinslagna presenten

    En jobbig form kan ställa till det för paketmakaren. Så hur löser man det egentligen bäst när man vill ge bort en flaska, en mugg, en kakburk eller en boll? Skippar vi latmanslösningen med en färdig påse går det faktiskt att skapa en riktigt fin presentation med hjälp av silkespapper och cellofan. Toppa med vackert snöre och en julgranskula på toppen.

    Du behöver: 2–3 ark silkespapper, 1 ark cellofan, tejp, sidenband, 1 stor julgranskula.

    ANNONS

    Så här gör du:

    1. Bred ut cellofanen som en rektangel framför dig. Lägg silkespappret som en romb över cellofanen, med varje hörn mellan cellofanens hörn. Ställ presenten på mitten av romben.
    2. Stoppa in händerna under cellofanen, nära presentens botten. Lyft försiktigt upp cellofanen och silkespappret mot presentens sidor. Upprepa runt om.
    3. När alla sidor samlats på toppen ska det sticka fram silkespapper och cellofan som en julstjärna ungefär. Vira tejp eller snöre runt omslagets ”midja” och fluffa till det som sticker upp. Klipp eventuellt bort överflödig cellofan. Toppa med några fina kottar eller julgranskulor och knyt om ett brett sidenband. Klart!

    Svårighetsgrad: 2/5

    Bästa tipsen för fina paket

    • Omslag, snöre och dekoration. Det här är grunden för all paketinslagning, som kan varieras i oändlighet.
    • Räta vinklar underlättar. Lägg presenten i en låda innan du slår in den!
    • Pröva fantasifulla material. Vem har sagt att ett snöre behöver vara av tyg eller papper? Lek med rep, tvinnade växter, antika spetsar eller varför inte vintagesmycken för ditt personliga presentavtryck.
    • Jobba med flera sinnen. Växter, kryddor och parfym kan verkligen göra sitt för att förhöja julklappsupplevelsen.
    Paket inslaget i tidningspapper dekorerat med färsk chili och basilika.
    Man tager vad man haver-paketet. Vem visste att färska chilifrukter och basilika lätt ersätter rosetter och krusat band, eller att tidningspapper funkar utmärkt att slå in presenter med? Bild: Jonas Lindstedt

    Man tager vad man haver-paketet – utan tejp

    Här gäller det att använda fantasin. Fixa en sista-minuten-inslagning med hjälp av det du har du hemma i kylen, i pappers­insamlingen eller ute i rabatten.

    Du behöver: Tidningspapper, chilipeppar, basilika eller en kvist rosmarin. Vi använder ingen tejp här, bara snöre.

    Så här gör du:

    1. Förbered en klassisk inslagning enligt tidigare beskrivning, men med tidningspapper. Hitta gärna en sida du gillar – text funkar bättre än bildsidor.
    2. Eftersom vi inte använder någon tejp är det lite pilligt att hålla ihop paket­et tills snöret är på plats. Använd kroppen som stöd. Snurra snöret en gång om paketet på längden och fyra gånger på tvären. Det asymmetriska korset du får framtill ska se ut som det på en flagga ungefär. Knyt ihop snöret.
    3. Fäst två chilifrukter med en knut och stick in en generös kvist av valfri färsk kryddväxt bredvid. Klart!

    Svårighetsgrad: 3/5

    Paket inslaget med tvp sorts papper toppat med sidenband, lacksigill och en grankvist.
    Experterns favoritpaket. Kombon av ett enklare papper i botten och ett finare ovanpå är både snyggt och miljövänligt. Toppa med sidenband, lacksigill och en fräsch grankvist. Bild: Jonas Lindstedt

    Expertens favoritpaket

    Här kan man verkligen låta uppfinningsrikedomen sväva ut. Vi använder ett enklare papper i botten, för att sedan toppa med mindre bitar av exklusivare varianter. Hemligheten är att aldrig slänga bort överblivna bitar, utan spara dem till just det här typen av paketpyssel.

    Du behöver: Brunpapper, några bitar av ditt exklusivare favoritpapper, sidenband, lack och sigill.

    Så här gör du:

    1. Gör en klassisk inslagning enligt tidigare beskrivning. Räcker inte ditt enklare papper hela vägen fogar du bara in en bit av ett annat, gärna med kontrasterande mönster och färger.
    2. Skarven döljer du med hjälp av ett vackert sidenband som dras runt hela paketet och knyts i en stor rosett framtill.
    3. Toppa med ett gammaldags lack­sigill och en fin kvist, eller varför inte några julgranskulor? Klart!

    Svårighetsgrad: 3/5

    LÄS MER:Tomas Lundgren är GP:s tomtekonstnär 2020

    LÄS MER:Bra champagne till jul och nyår – åtta tips

    LÄS MER:Julöl 2020: Här är sex goda öl på Systembolaget

    Mer inspiration (butiker i Göteborg)

    Papeterie, Nordstan: Under 25 år var det här Camilla Svenssons revir. Hon levererar ännu exklu­siva presentpapper hit.

    Krut & Krusiduller, Södra Hamngatan 25: Rustikt, gammaldags, gediget.

    Alvhem Mäkleri & Interiör, Södra Vägen 51: En mäklarbutik som både tänker helhet och detaljer. Fullträff för julinspo.

    Magnus Papper, Sol­katten, Lerum: Pop up-pappers­butik i Camilla Svenssons och maken Magnus Karlssons regi.

    Museibutiken, Göteborgs Stadsmuseum, Norra Hamngatan 12: Göteborgs ljuvligaste vattenhål för den skönhetstörstande julfantasten.

    Mer inspiration (online)

    Tassotti: Legendarisk leverantör av superexklusiva present­papper sedan 1957.

    Impression Originale: Prisvärd fransk lyx med handledning i videoform i toppklass och 100 procent återvunnet material.

    Cox & Cox: Fantastiskt inspirerande paketdesign av brittiska tv-inredaren Fiona Cox.

    Søstrene Grene: Dansk design i stort och smått. Prisvärt och snyggt.

    Balders Hage: Småskaligt familjeföretag med nostalgiska förtecken i sortiment och design.

    Panduro: En pålitlig vapendragare som har det mesta av det bästa för paket­inslagningen.

    Missa inte det senaste från Två Dagar!

    Nu kan du få alla reportage, spaningar och tips från GP:s helgmagasin Två Dagar som en notis direkt till din telefon. Klicka på följ-knappen vid taggen Två Dagar, i mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

    ANNONS