Simon Andersson skapar leksaksfigurer från grunden i sin lägenhet i Göteborg, de säljer snabbt slut till köpare världen över.
Simon Andersson skapar leksaksfigurer från grunden i sin lägenhet i Göteborg, de säljer snabbt slut till köpare världen över. Bild: Linn Bergbrant

Simon Andersson skapar eftertraktade leksaksfigurer i Kålltorp

Simon Andersson har alltid haft en kärlek till små monstruösa figurer. Förra året började han att designa och tillverka egna – som sedan snabbt sålde slut till köpare över hela världen. Nu är han aktuell med sin andra kollektion leksaksfigurer inspirerade av nordisk folktro.

ANNONS
|

Om ”Monsters in my pocket”, ”Mini boglins” och ”Trash bag bunch” låter bekant ger det starka ledtrådar till vad du får om du beställer en leksaksfigur av Simon Andersson. För de som inte har en susning om vad ovan nämnda koncept är för något, så handlar det om kultförklarade leksaker från 1990-talet – små plastfigurer föreställande monster från film, sagor och myter.

– Jag har alltid haft ett intresse för leksaker, ofta nostalgiskt kopplat till min barndom. ”Monsters in my pocket” har varit en av mina favoriter så jag började fundera på om jag kunde bidra med nåt på det temat, säger Simon Andersson.

ANNONS

För något år sedan hittade Simon Andersson olika communityn på internet med samlare. Han insåg att många gjorde sina egna figurer, bestämde sig för att testa och köpte lera och utrustning.

– Den första gjorde jag i början av förra året. Att se sin lilla figur som man lagt ner så mycket jobb på framför sig kändes jättehärligt. Men det är många som hamnat i papperskorgen, det är ju ett hantverk med själva gjutandet och kan vara lite knepigt att få till.

LÄS MER:Icke existerande konst såld för 160 000

Leksaksfabrik hemma i lägenheten

Han beskriver produktionen som en process ”med alla känslor” med i spelet.

– Periodvis är det jättelugnt och meditativt så länge det går bra, men det kan vara rätt oförlåtande. Som när man måste göra om en figur man arbetat med en hel dag, eller om det dyker upp en luftbubbla under gjutningen.

Det var extra kul att det köptes från länder som bland annat USA och Italien.

Simon Andersson skulpterar alla sina figurer i lera som sedan gjuts i plast genom egengjorda formar. All produktion sker hemma i lägenheten i Kålltorp. Men hans kunder kommer från hela världen. Den första samlingen figurer innehöll Maran, tomten och vildsvinet Gloson. Serien fick namnet ”Skrömt” och släpptes i 25 förpackningar vid Halloween förra året. Inom bara några dagar var allt slutsålt.

– Det är svårt att veta vilken nivå man ligger på och om folk verkligen vill köpa det man sitter på kammaren och pular ihop. Jag hade väl en tro på det från början men blev överraskad av att det gick så fort. Det var extra kul att det köptes från länder som bland annat USA och Italien.

ANNONS

LÄS MER:Här pågår jakten på förfalskad konst

Leksaksmakaren Simon Andersson släpper snart den andra serien med leksaksfigurer som han skapar från grunden i sin lägenhet i Kålltorp.
Leksaksmakaren Simon Andersson släpper snart den andra serien med leksaksfigurer som han skapar från grunden i sin lägenhet i Kålltorp. Bild: Linn Bergbrant

Simon Andersson, leksaksmakare

Bor: Kålltorp.

Aktuell: Släpper snart ”Skrömt 2”, den andra serien med leksaksfigurer som han skapar från grunden i sin lägenhet i Göteborg. Han designar figurerna, skulpterar och gjuter dem innan de målas för hand en och en. På Instagram går det att se hans skapelser på kontot ”Tadpoleprince”.

Skapar monster från nordisk folktro

Simon Andersson flyttade till Göteborg 2014 och läste tills nyligen psykologiprogrammet i Karlstad. Nu har han pausat studierna för att delvis få mer tid till sitt leksaksmakeri. Under våren har han satt ihop ”Skrömt 2”, en uppföljande serie som även den kommer att innehålla tre figurer – Lindorm, Myling och Näcken.

– ”Skrömt” är ett annat ord för trolltyg eller oknytt. ”Monsters in my pocket” hade inga monster från den nordiska folktron, så därför fokuserar jag på det.

Med varje förpackning kommer också samlarkort som Simon har designat. Ibland får han hjälp med illustrationerna av en annan leksakssamlare.

Jag har gjort en som heter ”Ebba Buschs samvete” vilket är en förpackning som är tom.

– Jag har ingen utbildning inom bildkonst eller så, det kan helt ärligt ta en vecka att skulptera en enda figur. Jag vet inte om det är jag som är jättelångsam, men så är det.

Efter skulpterandet tar det en dag att göra formar, sedan kan figurerna gjutas och handmålas en och en. Därefter väntar jobbet med korten och förpackningarna, skiss och design.

– Målet från början var i första hand att skapa en produkt snarare än en figur. Jag ville ha samlarkort, förpackning, klistermärken, och att det skulle kännas så proffsigt som möjligt. I och med det kändes det bara naturligt att försöka sälja dem också.

ANNONS

LÄS MER:Koloniområdet Sjöbergen – en oas för odlare och fritänkare

Kan leksaker vara konst?

Utöver ”Skrömt” ett och två har han även provat att göra figurer i andra format. Bland annat har Michael Scott från ”The Office” uppstått som actionfigur.

– Det är hans karaktär ”Prison Mike” som jag testade att göra vilket var roligt, och så har jag gjort en som heter ”Ebba Buschs samvete” vilket är en förpackning som är tom. Så det är väldigt brett, man kan röra sig i en skala från ena änden där figurer ser ut som leksaker och är tänkta som det, men i andra änden kan man låta mer konstnärliga element involveras. Jag har funderat mycket på om leksaker kan vara konst. Hade de varit gjorda i porslin kanske det skulle vara mer konst, men nu när det är plast blir det inte lika självklart.

LÄS MER:Glöm minimalism – nu trendar maximalism och kreativt kaos

Missa inte det senaste från Två Dagar!

Nu kan du få alla reportage, spaningar och tips från GP:s helgmagasin Två Dagar som en notis direkt till din telefon. Klicka på följ-knappen vid taggen Två Dagar, i mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

ANNONS