Therese Elgquist guidar till perfekt pizzadeg, tomatsås och toppings.
Therese Elgquist guidar till perfekt pizzadeg, tomatsås och toppings. Bild: Therese Elgquist

Så får du till en riktigt bra pizza – helt växtbaserad

En smakrik deg med gott krisp, toppad med godsaker som kan anpassas både efter säsong, matpreferenser, vad du är sugen på just nu eller vilka rester som finns hemma. Pizza kan vara en av de mest genialiska rätterna i världen.

ANNONS

Efter en sommar längs Europas järnvägar, med dagar fyllda av (mat)upplevelser och smaksensationer, och inte minst efter en vecka spenderad i Italien, längtar jag efter att stå hemma i köket och baka egna läckra pizzor. Här kommer ett par av mina favoriter just nu, med smaker som får mig att tänka tillbaka på sommarens äventyr och inte minst matmarknaden i Florens där jag köpte med mig världens godaste tryffelolja och en tomatkryddmix som jag toppar en av pizzorna med.

Pizzadeg av dinkel smakar mer än den av till exempel bara vanligt vetemjöl, tycker Therese Elgquist.
Pizzadeg av dinkel smakar mer än den av till exempel bara vanligt vetemjöl, tycker Therese Elgquist. Bild: Therese Elgquist

Dinkelpizzadeg

4 pizzor

Jag gillar att baka min pizzabotten på dinkel, det ger mer smak än vanligt vetemjöl. Allra bäst blir det om degen får kalljäsa, gärna minst ett dygn. Tryck sedan ut den för hand (alternativt svinga den i luften om du bemästrar det), då får du de där karaktäristiska, underbara kanterna med luftbubblor i.

ANNONS

300 g (ca 5 dl) siktat dinkelmjöl + extra till utbakning

200 g (ca 3 1/3 dl) fullkornsdinkel

5 g färskjäst

4 dl kallt vatten

2 msk olivolja

2 tsk lönnsirap

1 tsk salt

Smula jästen i en bunke. Häll över vatten, olja, lönnsirap och salt och rör om tills jästen löst sig. Sikta ner mjölet och knåda degen för hand i cirka tio minuter tills du fått en spänstig och slät deg (använder du en bakmaskin räcker det med halva tiden). Använd mer mjöl om det behövs.

Dela upp degen i fyra bitar, mjöla runt om varje bit och lägg dem på en plåt eller ett stort fat. Täck över med plastfolie (tänk på att degen jäser ganska mycket, så spänn inte plasten för hårt) och ställ in i kylen och låt stå över natten eller i minst tolv timmar (och upp till tre dagar).

Värm ugnen till 250 grader. Extra fina pizzor får du om du använder en pizzasten eller baksten, men det går även bra att sätta in en plåt i ugnen så att den hinner bli riktigt het innan du lägger på pizzan – då får du också krispiga och goda bottnar.

Tryck ut botten på mjölat bakbord med hjälp av fingertopparna till en rund platta, varva med att hålla upp degen i luften och låt den hänga ner i kanterna för att långsamt töja ut den (“snurra” på degen, hållandes i kanterna, så får du en jämn rund botten). Jag gillar riktigt tunna bottnar så jag brukar trycka ut den tills jag får en supertunn platta, men med små kanter kvar. Lägg över botten på en pizzaspade eller bakplåtspapper, toppa med valfri topping, skyffla över på pizzasten eller plåt och baka enligt recept.

ANNONS
En riktigt smakrik tomatsås ska helst koka ett bra tag.
En riktigt smakrik tomatsås ska helst koka ett bra tag. Bild: Therese Elgquist

Tomatsås grundrecept

Räcker till 4 pizzor

Jag gillar att låta min tomatsås koka ett tag, för att få fram och koncentrera smakerna. På så vis får jag en fastare sås, som är fullkomligt sprängfylld med smak.

2 msk olivolja

5 cm purjolök

2 vitlöksklyftor

2 förpackningar (à 400 g) krossade tomater

8 soltorkade tomater

1 tsk lönnsirap

1 handfull färsk basilika

Flingsalt

Dela purjolöken på mitten, strimla och skölj noga. Skala och finhacka vitlöken. Fräs lök och vitlök i oljan tills de är mjuka. Tillsätt tomatkross, soltorkade tomater, basilika och lönnsirap, låt puttra i tio minuter. Ta av från värmen och mixa tills slätt med en stavmixer. Låt puttra i ytterligare tio minuter, tills du fått en tjock och smakrik tomatsås. Smaka av med salt.

Potatispizza med svamp- och mandelkräm och tryffelolja.
Potatispizza med svamp- och mandelkräm och tryffelolja. Bild: Therese Elgquist

Potatispizza med svamp- och mandelkräm och tryffelolja

4 pizzor

I stället för den klassiska tomatsåsen grundar jag denna pizza med en läcker kräm som snabbt mixas ihop på smakrik svamp och mandel. Tillsammans med tunna skivor av färskpotatis, krispigt grönt, sval fraîche och ringlad tryffelolja blir detta en av mina favoritpizzor någonsin!

1 sats dinkelpizzadeg

8 potatisar, gärna färskpotatis eller delikatesspotatis

150 g svenska sockerärtor

70 g blandsallad

Färsk mynta

2 dl växtbaserad fraîche (t ex havrefraiche)

Kallpressad olivolja med tryffel

Bruschetta spice mix* eller chiliflakes + torkad oregano

ANNONS

Flingsalt

2 tsk olivolja

Svamp- och mandelkräm:

2 dl naturella mandlar, blötlagda i 2–4 timmar

150 g shiitakesvamp

1 1/2 dl vatten

1 msk äppelcidervinäger

1/2 tsk salt

1 krm nymalen svartpeppar

Koka potatisarna mjuka i lättsaltat vatten. Låt svalna och skiva tunt, blanda med lite olja.

Fräs svampen mjuk i lite olja. Häll av och skölj mandlarna. Mixa svamp och mandlar tillsammans med resten av ingredienserna till krämen tills den är slät. Tillsätt lite mer vatten om den känns för torr, den ska gå att breda ut över botten. Smaka av med salt.

Baka ut pizzabottnarna enligt receptet. Bred ut svamp- och mandelkräm över botten. Lägg potatisskivor ovanpå. Lägg pizzan på en het plåt eller pizzasten och baka i mitten av ugnen i 10–15 minuter, tills kanterna fått fin färg och blivit härligt krispiga.

Strimla sockerärtorna fint. Lägg sockerärtor, sallad och mynta på pizzan, klicka ut fraîche, ringla över oljan och strö över lite bruschetta spice mix eller chili flakes och oregano. Avsluta med att strö över lite flingsalt. Servera direkt!

*Bruschetta spice mix är en kryddmix (med lite varierande innehåll) som vanligtvis används till just bruschetta. Jag fick tag på en gjord på bland annat torkad tomat, vitlök, lök och oregano. Kika i en italiensk delikatessbutik eller byt ut mot chiliflakes och lite torkade örter om du inte hittar någon.

ANNONS
Fänkålspizza med oliver, cashewost och basilika.
Fänkålspizza med oliver, cashewost och basilika. Bild: Therese Elgquist

Fänkålspizza med oliver, cashewost och basilika

4 pizzor

Eftersom jag så sent som i somras insåg att jag faktiskt gillar oliver, jättemycket, var jag inte sen med att hitta ett användningsområde för dem. Cashewost är ingen vanlig ost, utan helt enkelt en cashewbaserad vegansk röra som jag använder i stället för exempelvis ricottaost i detta fall.

1 sats tomatsås, grundrecept

1 sats dinkelpizzadeg

1 fänkål

2 nävar kalamonoliver

God kallpressad olivolja

Färsk basilika

Flingsalt

Cashewost:

2 dl naturella cashewnötter, blötlagda i 2-4 timmar

1/2 dl vatten

1 msk äppelcidervinäger

1 msk näringsjäst/b-jäst (valfritt, ger en mer ostig smak, finns i välsorterade matbutiker och hälsokosten)

Salt

Koka ihop tomatsåsen enligt receptet.

Häll av och skölj cashewnötterna, mixa med resten av ingredienserna till cashewosten till en krämig röra med hjälp av en stavmixer. Smaka av med salt. Hyvla fänkålen tunt på mandolin eller skär tunt med en vass kniv.

Baka ut pizzabottnarna enligt receptet.

Bred ut tomatsås över pizzabotten. Fördela fänkålen ovanpå och klicka ut cashewosten. Lägg pizzan på en het plåt eller pizzasten och baka i mitten av ugnen i 10–15 minuter, tills kanterna blivit härligt krispiga och cashewosten fått en gyllene färg.

Toppa pizzan med oliver och rejält med basilika, ringla över en extra god kallpressad olivolja. Avsluta med att strö över lite flingsalt. Servera direkt!

ANNONS

Världens bästa pizza!

Eftersom pizza sedan många år tillbaka varit lite av en favorit har jag sett till att smaka några riktigt smarriga pizzor runt om i världen. Här kommer några av dem! Kanske har du vägarna förbi framöver…

Double Zero, New York: Ljuvliga och kreativa växtbaserade pizzor som slår det mesta. Glutenfritt (supergott) alternativ finns!

Self Service & Pizza, Florens: Pizzaställe med mängder av olika varianter, varav ett par växtbaserade, som säljs per slice. Ljuvligt seg surdegsbotten med aktivt kol (= svarta bottnar!) och smakrika grönsaksröror. Köp med dig en bit och sätt dig vid den närliggande kanalen.

Kicks, Santa Margherita Ligure: Anspråkslös restaurang vid vattnet som stoltserar med pizzan Vegana på menyn, en riktigt god botten toppad med zucchini och tre olika krämer på oliver, paprika och kronärtskocka. Ett tips är att be om lite ruccola på toppen, och att beställa in extra grönsaker vid sidan av om du är hungrig.

Prostens Pizza, Skrea: Klassiska romerska pizzor bakade i vedugn hemma hos familjen Nordgren Lemke i deras trädgård i Skrea. Kreativa toppings, inte sällan levererade från grannarna runt om. Plocka gärna med dig egen vegansk ost, så kan du får en helt växtbaserad pizza.

Fredagspizza, Göteborg: Beställ hem ditt eget set med allt du behöver (färdig deg och veckans topping) för att baka egna urgoda kalljästa pizzor till fredagsmyset, toppade med svenska säsongsråvaror. Glutenfria och växtbaserade alternativ finns. Spana in www.fredags.se för att läsa mer.

LÄS MER:Hur bakas en napolitansk pizza, Emanuele Malgioglio?

LÄS MER:Laddat för pizzakrig i Göteborg i höst

ANNONS