Dela, gröpa ur och skala pumpa
Pumpor har ett hårt skal, jag brukar därför använda en vass kniv och inte riktigt skära igenom med hela knivbladet. Stick in kniven till hälften för att kniven inte ska fastna, då du riskerar att skära dig. Börja i ena änden och stick in kniven, skär runt om och gör om samma procedur i andra änden. Bryt lite lätt för att pumpan ska dela sig. Använd sedan en sked att gröpa ur kärnorna med. Skala till sist pumpan med en vass skalare. Nu är du redo att börja laga mat.
Varför firar vi halloween?
Festligheterna kom till Sverige via USA någon gång i början av 1990-talet. Men långt innan det tog irländska invandrare med sig traditionen med ljusprydda pumpor till USA på 1800-talet. Ursprunget sägs härstamma från den keltiska helgen Samhain då döda själar ansågs återvända till jorden. Man klädde ut sig, tiggde om mat och dryck till festen och tände ljusprydda pumpor för att mota bort ondskan. Halloween infaller alltid den 31 oktober men i Sverige firar vi oftast dagarna runt Allhelgonahelgen.
Recept: Negroni och rostade pumpakärnor
4 portioner
Bitter och med en liten angenäm sötma, det här är en drink gjord att servera till pumpafesten. Lika delar gin, söt vermouth och campari blandas och avslutas med en bit citron eller apelsinzest. Jag rostar pumpafrön som tilltugg.
Rostade pumpakärnor:
1–2 dl pumpakärnor
1 nypa flingsalt
1 nypa chiliflakes
Negroni:
2,5 cl gin
2,5 cl Martini Rosso
2,5 cl Campari Bitter
1 isbit
1 bit citron eller apelsinzest
Hetta upp en rejäl stekpanna och rosta pumpakärnorna tills de börjar poppa i pannan. Rör runt lite då och då, rosta tills de fått lite färg. Häll upp en skål och krydda med lite flingsalt och chiliflakes.
Blanda alla drycker i ett glas och tillsätt is och citruszest.
Recept: Pumpadipp med citron och chili
4 portioner
Här använder jag muscatpumpa, men en butternutpumpa skulle passa lika bra. Om du har tid kan du ugnsbaka pumpan i mindre bitar på 200 grader tills den mjuknat och mixa den med smaksättningen, för att få fram en ännu djupare smak.
1 muscatpumpa eller butternut, ca 1 kg
2 vitlöksklyftor
2–3 msk olivolja
Flingsalt:
1/2 citron, finrivet skal och saft
1 tsk spiskummin, mald
Svartpeppar
1 nypa chiliflakes
2–3 msk olivolja eller chiliolja
Dela pumpan i två delar och skrapa loss kärnorna med en sked. Skala och dela i mindre bitar. Skala och finhacka vitlöken och hetta upp oljan i en rejäl kastrull. Fräs vitlöken i en minut och tillsätt pumpan. Bryn i några minuter, rör då och då. Sänk värmen och sätt på locket. Låt pumpan puttra till en mjuk konsistens, tillsätt lite vatten om det behövs men ytterst lite eftersom pumpan kommer att släppa vätska under koktiden.
Låt pumpan svalna något och tillsätt sedan i en mixer tillsammans med finrivet citronskal, citronsaft och mald spiskummin. Kör till en slät dipp och smaka av med lite svartpeppar och om det behövs mer salt.
Skeda upp blandningen i en skål och toppa med chiliflakes. Ringla gärna över någon matsked olivolja och servera med surdegsbröd.
LÄS MER:Tre recept med årets godaste tomater
Recept: Pumpasoppa med kokosmjölk och mynta
4 portioner
Sötman i pumpan kommer verkligen till sin rätt i här. Toppa med mynta eller färsk koriander och rostade pumpakärnor. Om man inte gillar kokossmaken kan man givetvis lika gärna använda grädde och smaksätta med en matsked smör mot slutet när soppan ska mixas slät.
1 butternutpumpa eller muscat, 1 kg
2 morötter
1 rödlök
1 vitlöksklyfta
2 selleristjälkar
2 msk olivolja
1 nypa chiliflakes
1 tsk fänkålsfrön
Svartpeppar
8 dl grönsaksbuljong
1 burk kokosmjölk, 400 ml
1–2 msk grovhackad färsk mynta
Svartpeppar
Dela pumpan i två delar och skrapa loss kärnorna med en sked. Skala och dela i mindre bitar. Skala och dela morötterna i mindre bitar. Skala och finhacka lök och vitlök, skiva sellerin i tunna skivor. Hetta upp oljan i en rejäl kastrull. Fräs vitlöken och löken i någon minut. Tillsätt övriga grönsaker och krydda med chiliflakes, fänkålsfrön och lite svartpeppar. Häll ner grönsaksbuljong och koka soppan tills grönsakerna mjuknat. Vispa samman kokosmjölken så att den blir slät och tillsätt den, spar lite till garnering och mixa soppan slät med en stavmixer. Smaka av om det behövs mer salt och peppar. Skeda upp i portionsskålar och garnera med lite kokosmjölk, mynta, några droppar olivolja och rostade pumpakärnor.
LÄS MER:Tre recept med höstens goda äpplen
Recept: Lammtajine med ugnsrostad pumpa och svartkål
4 portioner
Kryddig lammgryta med plommon, ingefära, kanel och gurkmeja är en av mina favoriträtter från min pappas hemland Marocko. De djupa smakerna från kryddorna går väldigt bra ihop tillsammans med sötman från pumpan som jag först ugnsbakar för att ge den extra mycket smak och karaktär.
Lammtajine:
10 katrinplommon, urkärnade
1 kg benfri lammbog
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 msk smör + 50 g
1 tsk gurkmeja
1 tsk ingefära
2 tsk kanel, malen
1 dl vatten
2 msk honung, flytande
Ugnsbakad pumpa:
1 muscatpumpa, 1 kg
2 rödlökar
2–3 msk olivolja
Flingsalt och svartpeppar
200 g svartkål
50 blåmögelost, krämig t ex Saint Agur
50 g pistagenötter, rostade och grovhackade
Vinägrett:
2 msk olivolja
2 msk balsamvinäger
Flingsalt och svartpeppar
Lägg katrinplommonen i en skål och täck med vatten. Dela köttet i grova bitar. Skala och skiva lökarna och finhacka vitlöken. Hetta upp en rejäl kastrull med en matsked olivolja och en matsked smör. Bryn köttet tills det fått fin färg runt om i några minuter. Tillsätt skivad lök och finhackad vitlök, fräs i någon minut. Rör då och då och tillsätt gurkmeja, ingefära, kanel och 50 gram smör tillsammans med vatten. Blanda och sjud grytan under lock i en och en halv timme tills köttet börjar bli mört. Tillsätt katrinplommonen och spadet tillsammans med honung och sjud under lock tills köttet är riktigt mört. Ta bort locket och koka ner buljongen tills den är tjock och mustig i konsistensen.
Sätt ugnen på 200 grader.
Dela pumpan i två delar och skrapa loss kärnorna med en sked, skär i klyftor. Dela lökarna i två delar längs med. Lägg ut på en ugnsplåt och ringla över olivolja, krydda med lite salt och peppar.
Baka i mitten av ugnen i cirka 45 minuter tills pumpan mjuknat, fått fin färg och brända kanter, det kommer att tillföra massor av smak.
Strimla svartkålen i mindre bitar och rosta i en stekpanna med olivolja tills den fått lite färg. Dela osten i mindre bitar och fördela ut över pumpan tillsammans med svartkålen och grovhackade pistagenötter. Blanda samman vinägretten och ringla ut över pumpan. Servera tillsammans med grytan och ljust surdegsbröd eller baguette.
LÄS MER:Så lagar du en klassisk wienerschnitzel
LÄS MER:Matskolan: Så lagar du turkisk pizza – pide och lahmacun
Missa inte det senaste från Två Dagar!
Nu kan du få alla reportage, spaningar och tips från GP:s helgmagasin Två Dagar som en notis direkt till din telefon. Klicka på följ-knappen vid taggen Två Dagar, i mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.