Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

På Nääs fabriker i Tollered öppnar mikrobryggeriet och bageriet Bröd & Malt, med premiär under valborgshelgen den 30 april. Bild: Linn Bergbrant
På Nääs fabriker i Tollered öppnar mikrobryggeriet och bageriet Bröd & Malt, med premiär under valborgshelgen den 30 april. Bild: Linn Bergbrant

Nytt mikrobryggeri kokar samman bröd och öl på Nääs Fabriker

Bröd och öl har mycket gemensamt trots sina olika former. På Bröd & Malt vid Nääs Fabriker har man valt att skapa det ena med det andra i ett kombinerat surdegsbageri och mikrobryggeri som öppnar snart.
– Man får väldigt mycket av en restprodukt när man brygger öl, en alldeles utmärkt råvara att baka bröd på, säger Magnus Andersson, ”food & beverage”-manager på Nääs Fabriker.

Traditionen av hantverk är stark på Nääs Fabriker där olika verksamheter avlöst varandra sedan 1800-talet. För Magnus Andersson är det något som man vill ta vidare men i en ny tappning – genom att brygga öl och baka bröd i symbios.

– Idén att starta ett bageri har varit på tapeten i flera år, och samma sak med bryggeriet. Öl och bröd är lite samma sak, så man kan lätt jobba med båda, säger han.

Och det är precis så det kommer att gå till på Bröd & Malt som planerar att öppna den 30 april. Här kommer bröd att bli öl och vice versa.

LÄS MER: Här får Café Fluss ett nytt hem – på Bananpiren

Använder restprodukter från öl och bröd

Ett exempel på det är ölsorten ”Evigheten”. En kontinuerlig cirkel av att det ena göder det andra ligger som grund bakom konceptet. Det bakas alltså ett bröd och så tar man lite av brödet och brygger öl på det, och sedan tar man lite av ölen och bakar mer bröd på den, och så fortsätter det.

– Det är en evighetsstout helt enkelt. När man brygger öl får man mycket av en restprodukt, drav, som är en skållning av vete och korn och alldeles utmärkt som råvara att baka bröd på. Vi kan ersätta upp till 30 procent av ett bröd med drav. Och i ölen kan man också ersätta 30 procent av malten, vilket vi då gör med överblivet bröd, säger Andersson.

Magnus Andersson är ”food & beverage”-manager på Nääs fabriker som öppnar mikrobryggeriet och bageriet Bröd & Malt. Bild: Linn Bergbrant
Magnus Andersson är ”food & beverage”-manager på Nääs fabriker som öppnar mikrobryggeriet och bageriet Bröd & Malt. Bild: Linn Bergbrant

LÄS MER: Vintagetrenden fortsatt het – Nya butiker poppar upp

Att göra öl av bröd – en lång historia

Idén om att blanda öl och bröd har en lång historia. I forntida Mesopotamien bakades till exempel det sumeriska kornbrödet bappir, inte med intentionen att ätas, utan i stället som ett sätt att lagra och ta vara på ingredienserna. Bappir användes sedan främst till att göra just öl, eller ett slags fermenterad dryckesföregångare om inte annat. Men all öl som bryggs på Bröd & Malt kommer inte att innehålla bröd.

– Vissa sorter som pale ales och stout kan det bli, en chokladig stout kan passa fint till mörka bröd medan en pilsner funkar mer till ljusa bröd, så det kommer att skifta beroende på vad vi bryggt för öl och vad för typ av bröd som passar bäst. Det experimenterar vi med just nu.

Den rest från ölbryggandet som inte används till bröd kommer en lokal bonde att kunna använda som foder.

Öl och bröd kommer man sedan att kunna dricka och äta i Nääs Fabrikers kafé samt restaurangen Fabriksköket. Även ett ”taproom” kommer att öppna om helgerna för ölprovningar. I bryggeriet som endast åtskiljs från bageriet med en glasvägg, står Daniel Forsman från Lindome-bryggeriet Odd Island för kvaliteten på ölet. Chefen i bageriet blir i sin tur Jonatan Altvall som tidigare arbetade på bageriet Alvar & Ivar i Göteborg.

– Man ska känna att det vi gör här är äkta, att vi värnar om hantverket och gillar att experimentera. Vi fokuserar på närproducerat och använder mycket gamla kulturspannmål och endast ekologiska mjölsorter. Den rest från ölbryggandet som inte används till bröd kommer en lokal bonde att kunna använda som foder, säger Magnus Andersson och fortsätter:

– Vi håller också på att sätta upp omkring 30 humlestörar, och hoppas kunna göra öl på vår alldeles egna humle nästa höst.

LÄS MER: Sofi Warenfalk driver en restaurang i sitt vardagsrum

LÄS MER: Tacokiosken som tar Majorna med storm

Missa inte det senaste från Två Dagar!

Nu kan du få alla reportage, spaningar och tips från GP:s helgmagasin Två Dagar som en notis direkt till din telefon. Klicka på följ-knappen vid taggen Två Dagar, i mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här