Hans Assarsson är ordförande i Kvarnbyns Handpappersbruk, där han även håller kurser. Den 23 april är det drop-in.
Hans Assarsson är ordförande i Kvarnbyns Handpappersbruk, där han även håller kurser. Den 23 april är det drop-in. Bild: Linn Bergbrant

Han vill att fler upptäcker konsten att göra papper

Hållbarhetsveckan som skulle pågått i Mölndal 18–25 april har ställts in, likaså kommunens alla arrangemang. Men prova-på-dagen på Kvarnbyns Handpappersbruk blir av trots allt.
– Det är ju en fruktansvärd händelse detta, men det är också tråkigt om allting stänger. Vi försöker hålla öppet ändå och anpassa oss efter situationen, säger Hans Assarsson, ordförande för pappersbrukets ideella förening.

ANNONS

Coronaviruset slår hårt mot allting, människor liksom verksamheter. Mitt i allt elände vill man på Kvarnbyns Handpappersbruk fortsätta att berätta om papprets flera tusen år långa historia, och lyfta vikten av hantverket bakom. På deras prova-på-dag den 23 april, då alla som har möjlighet är välkomna förbi på drop-in, kan man skapa ett eget pappersark för hand.

LÄS MER:Följ med till Göteborgs hemliga konstsamling

– Vi maler fibrer av lump, som är förbrukade tyger av linne och bomull. Det är hög kvalitet och vi vill visa att det här materialet inte förlorat sina möjligheter. Växtfibrerna är återvinningsbara. Hos oss förbereds pappersmassor som folk på prova-på-dagen får använda när de skapar egna pappersark från grunden. Det är alltid lika roligt att se alla skapa tillsammans.

ANNONS

I dagens utbildningar ligger vi för långt ifrån hantverksgreppen och vi glömmer att kroppen också lär sig, det ena behöver inte utesluta det andra, men i dag har det nästan blivit så.

Just hantverket bakom pappret är viktigt att lyfta fram för Hans Assarsson, som egentligen är inredningsarkitekt. I dag tycker han att man kommit för långt ifrån hantverket på högskolorna.

– Jag tror att vi fjärmat oss för mycket från materialet och hantverkskunskapen i dag. Jag brukar säga att "huvud och hand tillsammans, det är där som kraften ligger". I dagens utbildningar ligger vi för långt ifrån hantverksgreppen och vi glömmer att kroppen också lär sig, det ena behöver inte utesluta det andra, men i dag har det nästan blivit så.

LÄS MER:Upptäcktsfärd bland ruiner – nio tips på utflykter

Staden där man helt slutat med plast

Det var när Hans Assarsson på 1990-talet såg tomma byggnader i Mölndal, varav en var ett gammalt pappersbruk, som intresset för materialet föddes. Inom kort hade han fått i gång en verksamhet i byggnaden på nytt och sedan skapades den ideella föreningen som han i dag är ordförande i. Vid 2000 flyttade pappersbruket till den gamla stenladan som i dag huserar verksamheten.

– Jag kunde inte mycket om papper i början, men lärde mig efterhand. Fascinationen har inte falnat utan det blir allt mer aktuellt. Jag har lärt mig mycket under åren och haft kontakt med pappersmänniskor över hela världen, det är ett troget gäng.

Tillsammans med HDK och Chalmers arbetar man löpande med internationella projekt, bland annat utforskas det hur man bäst kan göra papperspåsar i Kisumu, Kenya där man helt slutat med plast. Pappersbruket gör även ett fröpapper som man kan skriva brev på, om man sedan planterar brevet växer det upp växter från det.

ANNONS

– Vi har mycket olika projekt på gång, vi håller helt enkelt på med allt som har med papper att göra, från origami till att testa nya råmaterial. Vi vill påminna om papprets långa historia och lyfta materialet som kulturarv och som grundmaterial i konstnärligt skapande, säger Hans Assarsson.

LÄS MER:Stickning – avslappnande samtidigt som hjärnan tränas

Hans Assarsson

Bor: Mölndal.

Aktuell: Ordförande i Kvarnbyns Handpappersbruk, där han även håller kurser. Den 23 april är det drop-in.

LÄS MER:Guide: Här hittar du lokalproducerat i Göteborg

ANNONS