Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

I helgen är det Göteborgsmästerskap i ostronöppning. För den som hellre fokuserar på att äta finns flera alternativ runt om i stan, som matbaren Salut mitt i saluhallen. Bild: Philip Rafstedt
I helgen är det Göteborgsmästerskap i ostronöppning. För den som hellre fokuserar på att äta finns flera alternativ runt om i stan, som matbaren Salut mitt i saluhallen. Bild: Philip Rafstedt

Guiden till goda ostron i Göteborg

Sugen på ostron? Denna lördag, 28 februari, är det dags för Göteborgsmästerskapen i ostronöppning på First Hotel G. För dig som föredrar att äta framför att öppna guidar GP:s matskribent Maria Zihammou till fem trevliga ställen för att avnjuta dessa havets delikatesser med passande dryck.

LÄS MER: Ostron har funnit en ny plats i matkulturen

Bild: Marko Vesterinen
Bild: Marko Vesterinen

Fiskbutik med ostron i Majorna

Luckans fisk intill Mariaplan har valt att vara som en förlängning av det som dagsfärskt säljs på fiskauktionen nere i fiskhamnen, med ett handplockat utbud av Thomas Cruz Kollberg. Slå dig ner i en välbesökt fiskbutik som även bjuder på lunchservering och ostron från olika håll, som Frankrike och Bohuslän. Här kan man sitta inne eller ute och äta ostron till lokalbrygd folköl, eller köpa med sig hem om man föredrar det. (Foto: Marko Vesterinen)
Bild: Stefan Edetoft
Bild: Stefan Edetoft

Klassiker i välbesökt kôrka

Det finns några klassiska platser att äta ostron på i Göteborg, som Fiskekrogen, Sjömagasinet och Restaurang Gabriel i Feskekörka. Här kan man äta ostron från Grebbestad till en kall porter eller någon annan läskande dryck i den heliga sjömatskyrkan. Passa på att bege dig hit, och prova olika sorters ostron i restaurangen en trappa upp, innan Feskekörka stängs för renovering. Har du tur blir du serverad av krögaren Johan Malm, ostronfantast och dessutom världsmästare i ostronöppning. (Foto: Stefan Edetoft)

Gött häng på fiskbaren

Fiskbar 17 är nykomlingen som för några månader sedan öppnade på Magasinsgatans lilla torg. Kocken David Haggren, som tidigare drev Strömmingsluckan, är en av tre ägare bakom fisk- och skaldjursrestaurangen med öppet kök och isdisk med dagens fångst. Här flirtar råvaror från Västkusten med street food från hela världen. Fokus ligger på gött häng, franskt bubbel och ostron med klassiska tillbehör: citron, tabasco eller vinägrett med hackad lök. (Foto: Fiskbar 17)

Japan möter Norden

För den som letar efter svenska ostron med japanska tillbehör är Vrå det självklara valet. ­Restaurangen som tidigare låg på nedre plan har flyttat upp och breder ut sig i den storslagna och vackra matsalen en trappa upp. Här utforskar kocken Sofia B Olsson med team träffsäkert intressanta smakkombinationer. Vrå erbjuder handplockade ostron från Västkusten i både rå och tillagad form, bland annat en friterad variant. De råa ­ostron­en serveras med ponzu och picklad lök. (Foto: Vrå)

Säg hej till Frankrike

Välkomnande och inbäddad mitt i den stimmiga saluhallen hittar du matbaren som lockar till franskt barhäng. Det är trångt men lockande att slå sig ner för att äta ostron och dricka gott med utsikt över köket och folkvimlet. Ostronen serveras på franskt vis med citron och mignonette, en rödvinsvinägrett, och utbudet av vin är generöst. Möjligheten att slinka in när som helst under dagen gör det till en perfekt paus under en dag på stan. På fredagar är det öppet ända fram till klockan 19. Ostron-aw? (Foto: Philip Rafstedt)

LÄS MER: Hur är jobbet som ostrondykare, Lotta Klemming?

LÄS MER: Ostron – på toppen av havets läckerheter

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här