Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

”Sikta mot stjärnorna” var en talangtävling som gick på TV4 från 1994 till 2002 och gick ut på att deltagarna imiterade kända artister. År 2000 vann ”Meat Loaf” och ”Cher”. Bild: Fredrik Sandberg/TT
”Sikta mot stjärnorna” var en talangtävling som gick på TV4 från 1994 till 2002 och gick ut på att deltagarna imiterade kända artister. År 2000 vann ”Meat Loaf” och ”Cher”. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Festen för dig som saknat ”Sikta mot stjärnorna”

Svartedalen består av ett gäng som länge verkat under radarn i Göteborgs kulturliv. Den 16 november arrangerar de festen Sikta mot Svartedalen – där man får uppträda som någon annan för en kväll. Calle Thorell är en del av gruppen och tror det kan bli en halvdum och rolig kväll.

Före ”Idol” fanns talangtävlingen ”Sikta mot stjärnorna”, som sändes mellan 1994 och 2002 på TV4. Först under ledning av Lasse Holm, som skrev och sjöng ledmotivet, därefter av Agneta Sjödin. Deltagarna skulle imitera kända artister och den bästa i varje program gick vidare till final. Nu gör tävlingen comeback i Göteborg, om än i lite mindre format och bara för en kväll. Lördagen den 16:e november är det dags för Sikta mot Svartedalen inne på Bengans fik – eller Fyrens ölkafé som det snart heter om serveringstillståndet hinner komma i tid. Calle Thorell är en av arrangörerna och del av gruppen som kallar sig Svartedalen.

LÄS MER: Bengans fik förvandlas till Fyrens ölkafé

Calle Thorell är del av skivbolaget Blackvalley Records och gänget som kallar sig Svartedalen och arrangerar en fest på Bengans den 16 november. Bild: Linn Bergbrant
Calle Thorell är del av skivbolaget Blackvalley Records och gänget som kallar sig Svartedalen och arrangerar en fest på Bengans den 16 november. Bild: Linn Bergbrant

Calle Thorell

Bor: Majorna.

Aktuell: Arrangerar ”Sikta mot Svartedalen” den 16 november på Bengans, är del av skivbolaget Blackvalley Records som uppstod ur Svartedalen och är sjökapten på Skärgårdsbåtarna i Uddevalla.

– Svartedalen är ett gäng som började arrangera spelningar i Göteborg 2012, sen blev det en festival 2013. Den har vi haft sen dess uppe i Bokenäs bredvid naturreservatet Svartedalen, säger Calle Thorell.

Festivalen startade som en motreaktion på Way out West.

– Vi tänkte på vad vi själva ville ha: ingen kö, att det skulle vara billigt, enkelt och gemytligt – fast med hög kvalitet. Många band som har spelat hos oss var okända då men är välkända i dag.

LÄS MER: Prisade konditorn bakar stans bästa bulle av rester

Kopierade konceptet från "Sikta mot stjärnorna"

Det blev ingen festival under 2019, men förhoppningen är att kunna köra nästa år och för att samla in pengar anordnar gruppen nu en insamlingsfest – Sikta mot Svartedalen.

– Vi halvkopierade konceptet från gamla tv-programmet ”Sikta mot stjärnorna” helt enkelt. Jag tror det kan bli halvdumt och roligt. Vi har Rasmus Persson som programledare, känd från flera program på Sveriges Radio, han är vår Lasse Holm. Sen har vi en duktig kostymör och sminkös som gör om deltagarna till den artist de anmält sig som. Tanken är att visa en liten före-film och sen kommer de ut ur någon slags portal och sjunger till förinspelad musik, och blir intervjuade efteråt.

Vi har varit lite under radarn, det här är nog den första intervjun vi gör.

Listan för att anmäla sig är redan stängd och ungefär åtta bidrag kommer väljas ut, men för en entréavgift 80 kronor kan man bli en del av publiken – röstningen sker sedan via swish-bidrag.

– Vi ska försöka få till en go stämning, man kommer till exempel kunna göra sina egna plakat, för att heja på sin favorit. Tanken är att även livesända allt på Facebook. Så om man inte kan ta sig dit kan man kolla där.

"Sikta mot stjärnorna"

Den populära talangtävlingen var ett flaggskepp för TV4 och sändes 1994–2002. Lasse Holm var programledare fram till 1997, därefter tog Agneta Sjödin över. Juryn bestod från början av Bengt Palmers, Ingela ”Pling” Forsman och Lasse Anrell.

Flera i dag kända artister har tävlat: Staffan ”Bosson” Olsson sjöng ”Black or White” som Michael Jackson, Cecilia Vennersten sjöng ”Hero” som Mariah Carey, Linda Bengtzing sjöng ”Around the world” som Lene i Aqua, Shirley Clamp sjöng ”Show Me Heaven” som Maria McKee och Mariette Hansson, som senare skulle slå igenom i ”Idol” sjöng ”Let it Rain” som Amanda Marshall.

"Småstjärnorna": Motsvarigheten för barn, ”Småstjärnorna”, sändes 1995–2001 och 2003. Där fick barn i åldrarna 5 till 10 år precis som i "Sikta mot stjärnorna" förvandlas till en artist, med skillnaden att de mimade till låten. Några numera välkända deltagare var Amy Diamond, Linnea Henriksson och Alicia Vikander.

Svartedalen har verkat under radarn

Svartedalen är en flytande skara, allt började med fem personer men sedan har folk kommit och gått och i dag består samarbetet av runt tio personer. När de inte styr upp festivaler och talangtävlingar arrangerar de andra evenemang, men har fram tills nu hållit en låg profil.

– Vi har varit lite under radarn, det här är nog den första intervjun vi gör. Vissa spelningar skulle kanske ha kallats för svartklubbar. Eftersom vi alltid har velat göra något originellt har vi tyckt att det känts tråkigt att göra det på etablerade ställen. Vår logga är en vit älg – den vita älgen finns ju, men få har sett den. Tanken har varit att inte skylta så mycket, snacket har fått gå från mun till mun för att inte förstöra stämningen vi är ute efter.

– Förra året hyrde vi en båt och åkte runt, bjöd på ostron och bubbel och hade ett par livespelningar och dj:s som spelade vinyl . Kvällar att minnas försöker vi få det till, där man kan lära känna andra människor – men med musiken i fokus.

LÄS MER: Fem nyöppnade restauranger i Göteborg

Två andra tips från Calle Thorell

Fisk och musik: ”Luckans fisk vid Mariaplan är ett av stans goare ställen. Det är lunchrestaurang och fiskaffär, men också en mötesplats för att ta en kaffe, lyssna på musik och tjöta om sjövädret, olika fiskar eller vad man nu gillar att prata om.”

Digital konsert: ”Nystartade Farehouse Sessions drivs av Calle Thorén och Victor Crusner. De spelar in live sessions hos Welfare Sounds, ett skivbolag som har studio i Kungssten. Först och främst hittas de på Youtube där de med jämna mellanrum lägger ut ny musik. Det är en bra kanal om man vill hålla koll på vad som sker i Göteborgs musikliv.”

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här