Snart är det sommar och balkongerna är fulla av ätbara godsaker som såtts eller planterats. Men innan man fullständigt går loss bland butikernas fröpåsar och plantor så måste det finnas bra förutsättningarna på balkongen.
Eva Robild är författare och har skrivit flera trädgårdsböcker berättar hur man lyckas som balkongodlare.
Dels måste det vara minst fem till sex timmar sol på balkongen för växterna ska må bra, och det får inte vara för blåsigt för då riskerar växter med stora blad att blåsa sönder. Sen är det viktigt med stora krukor, berättar hon. Ju större krukan är desto mer lättodlat, då den rymmer mycket jord och då behöver man inte vattna lika ofta. Krukorna kan vara av vilket material som helst men måste ha hål i botten så att vattnet kan rinna ut.
– Det är så gulligt när man ser bilder där folk har små pyttekrukor och ett helt bord fullt. Men det kräver att man kanske vattnar två, tre gånger om dagen om det är en solig dag. Och då kanske man ligger på stranden, säger Eva Robild.
Nybörjare kan odla örter och kryddor på balkongen
Som nybörjare på balkongodling är hennes tips att börja odla kryddor och örter. Som rosmarin, timjan, gräslök, oregano, salvia, mynta. Alla övervintrar förutom rosmarin. Sen kan man komplettera med att fröså basilika, mejram, dill och koriander.
– Tycker man om att laga mat och vill ha något ätbart så är det bara den här känslan av att man kan gå ut och klippa lite smakförstärkare när man lagar mat. Det tycker jag är så himla härligt, säger Eva Robild.
Något som alla inte tänker att man kan odla är ätbara blommor. Mynta och oregano blommar och deras blommor är ätbara, precis som ringblommor, blåklint, tagetes, kamomill och penséer.
Gödsla odlingarna med kiss
Ett kanonknep hon har som gör skillnad för odlingen är att gödsla med mänskligt kiss. Ja, ni hörde rätt.
– Kissa i en vattenkanna och fyll på med åtta till nio delar vatten.
När "guldvattnet” kommer ner i jorden bryts det snabbt ner så det blir ingen lukt. Detta gödslar man med en till två gånger i veckan när odlingen är i full grönska. Däremot ska man inte låta något stå kvar i vattenkannan, utan häll ut vattnet om det blir något över.
Slutligen påminner hon om att vattna sina odlingar, gärna lite och ofta.
– Vill man odla ätbart så är det daglig skötsel som gäller, det är som att ha en bebis eller en hundvalp. Man behöver titta till den hela tiden. Man kan inte bara strunta i det och tro att det ska gå bra ändå. Utan vill man ha det lättskött, då kan man odla blommor, perenner, och örter för de är väldigt förlåtande.
Det här passar att odla på balkongen:
Odla örter och kryddor
Hennes tips är att köpa färdiga plantor, sen kan man komplettera med fröer från basilika, mejram, dill och koriander.
– De är svåra att misslyckas med, och det enda de kräver är någon skvätt vatten ibland och gärna soligt läge.
Odla plocksallad, spenat och sockerärtor
– Man lägger ner fröerna i jorden, toppar med en centimeter jord, vattnar en gång och sen väntar man tills det blir riktigt torrt innan man vattnar igen. På våren får man inte vattna för mycket för då kan man dränka alltihopa, och då ruttnar det.
Salladen och spenaten kan man skörda tidigt medan sockerärtorna tar lite längre tid på sig. De sistnämnda behöver stå med en pinne de kan kan klättra runt.
Plocksallad tycker hon man ska så i omgångar så att man kan skörda flera gånger under sommaren.
Odla tomater
Vill man inte så, så kan man köpa färdiga tomatplantor.
Tomaterna får dock inte sättas ut på balkongen förrän det är frostfritt.
Eva Robild säger att tomater är tacksamt att odla och de behöver bra jord, en rejäl kruka, någon som vattnar dem, gödning och sol.
Hon tycker att man ska köpa busktomater, för de behöver man inte göra så mycket med. De blir inte så höga och man behöver inte tjuva dem (ta bort sidoskotten som växer i grenvecken). Körsbärstomater passar särskilt bra att odla på balkongen.
Odla chili, gurka och aubergine
Chili, paprika och aubergine måste sås senast i februari-mars, sår man dem senare hinner de inte utveckla frukt under säsongen utan då får man köpa plantor istället, säger Eva Robild.
Gurkan är snabb, lättodlad och sås från frö tidigast i maj. Gurkplantorna är dock mycket känsliga mot kyla.
Odla vinbär och amerikanska blåbär
Blåbärsbusken är lite mer krävande då den vill ha en speciell jord och behöver mycket vatten, mer än man tror.
Vinbärsbuskar är mer lättskötta, överlever det mest och kan ge bra skördar.
Buskarna är fleråriga så man låter dem stå kvar när vintern kommer.
Odla rabarber
– Om de har en stor rabarberplanta så gräver de bara upp en liten hörna av den så kan man sätta den i en kruka.
Rabarber ska ha en stor kruka och man kan inte förvänta sig stor skörd de första eller andra året.
Rabarberna är fleråriga, så de låter man vara kvar ute under vintern, så dyker de upp på våren igen.
Odla squash/zucchini
Eva Robilds favoritsquash heter Tromboncino och är en klättrande squash, så har man plats för något som klättrar rekommenderar hon den. Frukterna kan bli en halv meter långa och har nästan inget kärnhus.
Squashen vill ha värme, därför ska man vänta med att sätta ut tills det är dags för skolavslutning.
Odla grönkål
Enklast att lyckas med är grönkål eftersom den oftast får vara ifred från ohyra än andra kålsorter. Den skördas sent på hösten och är det sista man skördar.
Den sätts från frö och ska sättas tidigt för den har lång utvecklingstid.
LÄS MER:Så slipper du småkrypen som äter upp ditt trädgårdsland
LÄS MER:12 djur som lever på och i din kropp