De flesta gillar att ha krukväxter hemma men långt ifrån alla lyckas få dem att överleva någon längre tid. Men det måste inte alltid sluta så. Det finns krukväxter som de flesta kan lyckas med, och som kräver lite omvårdnad.
Karl Fredrik Gustafsson är florist och trädgårdsmästare, och känd från det populära trädgårdsprogrammet Karl Fredrik på Österlen. Han vet det mesta om blommor och växter.
Nedan listar han de mest lättskötta krukväxterna och hur man sköter om dem:
Svärmorstunga
Den behöver vatten men sparsamt.
Det enda som kan döda den är övervattning, om man inte har hål i krukan så att den står och badar i vatten. Annars är den jättesvår att ta död på, menar han.
Garderobsblomma
Den är torktålig, men vill ha mer vatten än växten Svärmorstunga.
Den vill inte stå i direkt solljus, utan trivs bättre en bit in i rummet eller i ett badrum.
Philodendron
Den vill ha ljus, men inte brännande solljus. Och behöver lite mer vatten än de två första på listan, för den har mer bladmassa.
Den är otroligt lättskött, skräpar inte ner, växer på sig bra och är dessutom prisvärd, menar han. Den finns också i många olika varianter.
Calathea
Och ju större kruka, ju större krukväxt.
Karl Fredriks tips generellt är att inte plantera en liten krukväxt som finns i en liten odlingskruka, direkt till en stor lerkruka eller ytterkruka. Skillnaden för växten blir för stor, vilket riskerar att göra jorden för fuktig och växten kan då drunkna. Det är bättre trappa upp gradvis och ta en lite större kruka varje gång, menar han.
Kaktus
Det är extra viktigt att inte övervattna dem, annars tål de allt.
Det som kännetecknar en kaktus är att den håller väldigt mycket vatten inom sig. Växten kan ha enormt långa torkperioder och i stället använda vattnet den har inom sig, som en kamel eller dromedar, säger han.
Ormbunke
Ormbunkar ska stå lite skuggigare och hållas lätt fuktiga hela tiden.
Duscha dem och köp en som inte skräpar så mycket är Karl Fredriks råd.
Ampellilja
Den vill bli duschad, för då främjar man skotten som kommer och som man kan sätta i vatten och plantera. Ampelliljan är väldigt lätt att föröka, säger han.
Blir den lite torr kan man vattna upp den, men det är dock viktigt att inte överkompensera med för mycket vatten.
Fredskalla
– Så den är jättetålig säger Karl Fredrik.
Får den bruna kanter står den ofta i för torr luft eller för varmt och soligt. Då ska man ställa den där det är mer skugga, eller duscha den.
Får den gula blad beror det på näringsbrist eller övervattning. Är den torr och får gula blad, är det näringsbrist. Är den fuktig och blöt och får gula blad, är det övervattning.
LÄS MER:Karl Fredrik: Det är det vanligaste felet man gör med sina krukväxter
LÄS MER:Experten: Så får du grönare gräsmatta än grannen
LÄS MER:Fem superlätta grönsaker du inte kan misslyckas med
LÄS MER:Så tar du hand om ditt trädgårdsavfall – utan att åka till återvinningen