Snart kan man ge sig ut för att plocka ramslök
Snart kan man ge sig ut för att plocka ramslök Bild: JIRI HERA

Recept: Pesto på ramslök

Snart är det dags att plocka vid ramslök. Men hur får man den sällsynta örten att leva längre än några få vårveckor? Och så vill en läsare reda ut vad som gäller om tillagning och servering av pasta. Alexandra Zazzi har svar.

ANNONS

Hej Alexandra,

Nu är det snart ramslökstider och jag är en fantast. Men det är ju en färskvara. Har du något sätt att få njuta av det hela året?

Undrar

/Anton

LÄS MER:Recept: Cacio e pepe

Hej Anton,

Härliga underbara ramslök! Skogens vitlök! Ett säkert vårtecken är när man kliver in i en skogsdunge och det doftar lök långa vägar.

Ramslöken inplanterades av munkar under medeltiden för att användas mot infektioner av alla slag, men nuförtiden njuter vi mest av den i soppor, mos och röror.

Ramslöksbladen, som är den delen av plantan man oftast använder, påminner om smalare liljekonvaljblad men doftar kraftigt av lök. Det är dock viktigt att man inte tar fel då liljekonvalj är giftigt. Är man osäker är det bara att gnida lite på bladet, då går det inte att ta fel, det doftar lök!

ANNONS

Senare på våren blommar den i skira vita blommor som är otroligt vackra att garnera sallader med och efter blommorna kommer fröer som kan läggas in i lag som kapris.

Alla delar av ramslöken är ätliga men godast tycker jag att de tidiga bladen är. Vill man spara den färsk kan man ställa in den i kylskåp som en bukett, med stjälkarna i lite vatten. Byt vatten och gör ny snittyta var tredje dag så kan de hålla någon vecka i kylskåp.

Bästa sättet att spara den längre är att frysa de hela bladen. Lägg rengjorda blad i en plastpåse, stryk ut luften och förslut ordentligt, helst med en vakuummaskin. Alternativt lägg i plastpåsar och sedan i en tättslutande burk, lökdoften har en förmåga att sippra ut annars.

Vid användning, hacka direkt som frysta och rör i den anrättning du vill smaksätta. Vid uppvärmning försvinner smaken snabbt så lägg in den mot slutet i till exempel potatismos.

Jag tycker bäst om den som en variant av pesto, utrörd i smör eller utblandat med hälften gräddfil/crème fraiche/smetana och hälften egenslagen majonnäs. Då kan man lägga en klick på potatissoppan vid servering.

För att göra örtsmör, hacka ramslöken och blanda ut med rumsvarmt smör och rullar till korvar med hjälp av smörpapper, på detta vis kan den också förvaras i frysen. Perfekt att ta fram till vårens grillade rätter.

ANNONS

Även ramslökspesto funkar bra att frysa in. För att smaken inte skall bli för stark blandar jag babyspenat, persilja och ramslök.

Ramslökspesto

1 dl grovt hackad ramslök

1 dl grovt hackad babyspenat

1 dl grovt hackad bladpersilja

1 dl färskriven parmesan

½ dl färskriven pecorino-ost

1 vitlöksklyfta

1dl god olivolja

2 msk pinjenötter (eller solrosfrön)

Havssalt

Gör gärna så här:

Lägg alla ingredienser utom olivoljan i matberedare. Häll i oljan i tunn stråle medan matberedaren arbetar på medelhög fart i puls. OBS! får inte gå länge. Smaka av med salt.

Och till sist, kolla om du får plocka ramslök på ställena du vet att den finns, på vissa platser är den fridlyst.

Varje vecka svarar kocken Alexandra Zazzi på GP-läsarnas frågor om mat och recept.
Varje vecka svarar kocken Alexandra Zazzi på GP-läsarnas frågor om mat och recept. Bild: Anna Svanberg

Hej Alexandra,

Jag har några frågor om pasta som jag diskuterar med min sambo, du borde ju veta och bestämma detta för alltid:

1) ska man ha olja i pastavattnet?

2) ska man duka med en sked när man serverar pasta?

3) ska man ha socker i tomatsåsen?

/Läsare

Hej hej,

Oj då, det låter som allvarliga diskussioner. Frågar du mig så är svaret, nej, nej och åter nej. Med det sagt så finns det italienare som gärna har lite socker i tomatsåsen, personligen tycker jag att moroten vid uppstarten och kvalitén på tomaterna ger min sås den sötma den behöver.

ANNONS

När det gäller det andra så är det dock ett klart nej, och därmed basta! Men detta kan säkert också diskuteras över ett glas Chianti om man har lust, jag har italienska vänner som gör både det ena och det andra.

LÄS MER:”Är dyrare tomater alltid bättre?”

LÄS MER:”Hur ska man egentligen göra med salt och peppar?”

LÄS MER:Recept: Fiskfärslimpa, alternativ till köttfärslimpa

ANNONS