Alexandra Zazzi lagar gärna lax med blomkål till sig själv. På bilden serveras rätten med fänkål men Alexandra brukar toppa med räkor och gräslök.
Alexandra Zazzi lagar gärna lax med blomkål till sig själv. På bilden serveras rätten med fänkål men Alexandra brukar toppa med räkor och gräslök.

”Hur lagar man middag åt bara en person?”

Tore är trött på att många recept är anpassade efter en hel familj. Alexandra Zazzi tipsar därför om en av sina paradrätter – ugnsbakad lax och blomkål.

ANNONS

Hej.

Jag är ensamstående sedan några år tillbaka och tycker om att laga mat men hittar aldrig recept anpassade för en person. Det är fyra portioner som gäller och de är svåra att minska till en fjärdedel. Att laga flera portioner och frysa in är inget alternativ för mig.

Vi är många enpersonershushåll så det förvånar mig att ingen har uppmärksammat detta. Jag ser fram emot recept på goda maträtter för en person!

Bästa mathälsningar,

Tore Lundberg

LÄS MER:Två goda recept på päron

Hej Tore,

Jag har genom åren svarat på liknande frågor men det är så viktigt att det gott kan tas upp igen. Jag lever själv i enpersonhushåll en stor del av veckan och ser utmaningarna i detta.

ANNONS

Matlagning kan vara både komplicerat och enkelt. Problemet när man lagar mat till sig själv är att man kan sakna lust och motivation och kanske gör det lite väl enkelt för sig. Det kan lätt bli slarvig och onyttig mat och alltför ofta äter man kanske framför teven eller datorn. För det mesta saknas inte recept utan snarare rutin och inspiration.

När det gäller att skapa rutin är välfyllda kylskåp, skafferi och frys bra verktyg och sedan att man bestämmer sig för måltidens betydelse. Att sitta ned vid bordet och att ha dukat fram på sina tillbehör ger en lugn och betydelsefull måltid.

Köp små portioner på saluhallen

Tänk även ut vilka råvaror och vilken typ av mat du vill äta. Jag tycker att matbutiker har blivit bättre på att sälja mindre förpackningar med kött och fisk och grönsaker kan man oftast plocka själv. Ytterligare ett alternativ är att handla i saluhallar där du kan få så stor kött- eller fiskbit som du önskar och ett bra samtal med handlaren. Oftast har de massa bra recept och tillagningstips så fråga och lyssna.

Du nämner att du inte vill frysa färdig mat, men du har kanske möjlighet att ha en del varor i frysen? Frysta grönsaker som bladspenat, broccoli, blomkål och haricots verts är perfekta för det lilla hushållet, det stora också för den delen. Du kan också styckfrysa kött, fisk och fågel i platta paket, gärna förslutna så är de tinar lätt.

ANNONS

När det gäller att portionsberäkna de enstaka recepten har många större matsajter en inställning på recepten så att man kan beräkna receptet för det antal personer man önskar laga för.

Hoppas att mina svar inspirerar dig. Jag skickar med en av mina ensamma paradrätter – enkel och god. Tänd ett ljus och drick med ett litet glas svalt Chablis. Buon appetito!

Blomkål och lax i ugn, toppat med skalade räkor

1 person

 • 1 liten klick smör
 • En skvätt olivolja
 • En fjärdedels blomkålshuvud
 • 1 tsk tomatpuré
 • 1 dl avrunna stora vita bönor, förkokta från burk
 • 0,5 dl crème fraiche eller grädde
 • 0,5 liten rödlök, skalad och skivad tunt i klyftor
 • 3-5 droppar chipotletabasco (styrka efter smak)
 • 1 bit laxfilé utan skinn (cirka 130-150 gram)
 • 0,5 dl skalade räkor
 • 1 msk fint hackad gräslök
 • salt och peppar efter behov

Gör gärna så här:

 1. Sätt ugnen på 220 grader.
 2. Skär blomkålen i skivor. Smörj en mindre form (cirka 26x26 cm) med olja och smör och bred ut tomatpuré på botten. Lägg i blomkålen, vänd några gånger, salta och peppra.
 3. Ställ in i ugnen 10 minuter. Vänd efter halva tiden.
 4. Ta ut och sänk värmen till 200 grader. Lägg i bönor, lök och crème fraiche och vänd om. Bönorna som blir över är goda i sallader och grytor.
 5. Ställ in i ugnen ytterligare 5 minuter.
 6. Under tiden: skär laxfilén i mindre bitar och finhacka gräslöken. Förbered räkorna. Skölj i kallt vatten om du använder färdigskalade räkor.
 7. Tag ut formen ur ugnen. Smaka av med salt och peppar och lägg laxbitarna på toppen. Ställ in i ugnen i ytterligare 8-10 minuter tills laxen ser färdig ut. Den får gärna vara lite rå i mitten. Strö över räkor och gräslök vid servering.

LÄS MER:”Vad ska jag göra med all svamp?”

LÄS MER:Zazzi tipsar om goda småkakor

ANNONS