Päron kan läggas i lag eller bli en god kompott, tipsar Alexandra Zazzi.
Päron kan läggas i lag eller bli en god kompott, tipsar Alexandra Zazzi. Bild: Joanna Stołowicz

Två goda recept på päron

Nu är det högsäsong för svenska päron. Alexandra Zazzi tipsar om att laga en kompott med valnötter och kardemumma.

ANNONS

Hej Alexandra!

Jag har väldigt många päron på mina träd i år. Tips?

Tackar,

Sofia i Skene

Hej Sofia,

Underbart med päron. Många tänker framför allt desserter när det gäller päron men jag tycker även att de är ljuvliga i salta rätter och till ostbrickan förstås. Jag lägger gärna in dem i olika lag eller så river jag dem grovt och serverar till fläskrätter eller rökt fisk. För att de inte skall mörkna pressar jag citron över.

En av mina favoritinläggningar, som jag har berättat om tidigare här i GP, är citron och sockerlag. Urkärnade päronklyftor täcks med sockerlag med massor av färskpressad citronsaft och lite citronskal. På det viset håller de färg och spänst upp till en vecka i kylskåp. Sedan mjuknar de, men är fortfarande lika goda. Då kan man rulla päronklyftorna i lufttorkad skinka och lägga på grillen som tilltugg till drinkarna, skära i mindre bitar och lägga i en matigare sallad eller servera till grillad kött, kyckling eller anka.

ANNONS

LÄS MER:”Vad ska jag göra med all svamp?”

Idag tänkte jag tipsa om en annan god lag, med dofter och smak av Asien. Lite hetta från chili och ingefära och sälta från sojan skapar ett härligt tillbehör till många rätter. Den håller i kylskåp upp till 2-3 veckor i väl rengjorda burkar. Du kan även frysa in i slagtåliga burkar eller använda dig av konserveringsmetoder och medel för att förlänga hållbarheten. Det gäller de flesta lag med päron.

Asiatisk päronlag

  • 2 dl vatten
  • 1,5 msk socker eller sirap
  • 1 valnötsstor bit färsk, riven ingefära
  • 0,5 röd chili, styrka efter smak, fint hackad utan kärnor
  • 0,5 dl japansk soja
  • 2-3 päron

Gör gärna så här:

  1. Koka upp vatten och sirap. Rör i ingefära, chili och soja.
  2. Kärna ur, klyfta och rengör päronen. Lägg i burk, häll över den heta lagen och förslut. Se till att päronen är helt övertäckta. Låt svalna på mjukt underlag. Förvara i kylskåp.

Vidare kan du förstås frysa in klyftorna. Lägg ut på en bricka och styckfrys, samla sedan upp i burkar och påsar så är de färdiga att användas. De kommer att tappa en del av krispigheten men är perfekta till kompott och paj.

Här kommer ett recept på päronkompott, den kan man göra på tidigare frysta päron. Hoppas det smakar!

Päronkompott med lingon, valnötskaramell och lösvispad grädde med kardemumma

Päronen

  • Cirka 500 g päron klyftor (3-4 hela päron)
  • Eventuellt 1-2 msk vatten (om päronen är färska och inte släpper ifrån sig vätska)
  • 2-3 msk lingon

Valnötskaramell

  • 1 dl strösocker
  • 1 dl valnötter

Grädden

  • 1-2 dl vispgrädde
  • Smaka av med malen kardemumma och socker.

Gör gärna så här:

  1. Dela päronklyftorna i mindre bitar och lägg i en kastrull.
  2. Låt sjuda 5-10 minuter tills det börjar tjockna (tillsätt eventuellt vatten).
  3. Rör i lingonen och tag från kastrullen från värmen.

Valnötskaramell:

  1. Strö ut sockret i en panna och låt smälta långsamt.
  2. När det blivit gyllene, rör i valnötterna och häll ut på ett ugnspapper.
  3. Låt svalna och krossa med en mortel eller baksidan av en kastrull. (förvaras torrt i burk med lock)

Blanda grädde med kardemumma och socker efter smak (börja med 1 krm-0,5 tsk). Vispa grädden hårt och smaksätt mer vid behov. Servera kompotten ljummen med en klick grädde och strössla över valnötskaramellen.

LÄS MER:Zazzi tipsar om goda småkakor

ANNONS