Rovskinnbaggen sprider en parasit som gör många människor sjuka. Skalbaggen kissar och bajsar på personen de just bitit och när den bitna kliar sig på betten kommer parasiten in i kroppen.
Rovskinnbaggen sprider en parasit som gör många människor sjuka. Skalbaggen kissar och bajsar på personen de just bitit och när den bitna kliar sig på betten kommer parasiten in i kroppen. Bild: Mostphotos

Här är världens farligaste djur som dödar flest människor

En del flyger, andra simmar eller slingrar sig. Gemensamt är att de klassas som några av världens farligaste djur och dödar ett stort antal människor varje år. Här listar vi nio av världens farligaste djur.

ANNONS
|

Varje år dör tusentals personer runt om i världen i möten med olika djur. Folk blir nedtrampade och stångade av enorma djur – och bitna av pyttesmå. Det dödligaste djuret i världen låg bakom över 600 000 dödsfall år 2022.

Här är nio av världens farligaste djur:

Världens farligaste djur som dödar flest människor
Bild: JONAS EKSTRÖMER / TT

Flodhästar

Flodhästen lever i Afrika, är mellan tre till fem meter lång, väger upp till 2,5 ton och har ett huvud som kan väga 450 kilo. På grund av sin storlek är det lätt att tro de är klumpiga och långsamma, men faktum är att de kan springa i 30 kilometer i timmen, så de kan lätt springa ikapp en människa. Betarna i underkäken kan bli över 50 centimeter långa och väga över fem kilo och de har en bitstyrka på 826 kilo.

Flodhästarna är aggressiva och cirka 500 personer dör årligen i möten med dem. Ofta sker det genom att de välter och krossar båtar.

I maj 2023 dog minst sju personer i Malawi efter att en flodhäst attackerat en båt med 37 passagerare ombord. Några månader tidigare försökte en flodhäst svälja en tvååring som lekte i närheten av sitt hem i Uganda. En man såg detta och kastade sten mot flodhästen, som till slut släppte barnet som fördes till sjukhus för vård.

De flesta farliga möten med flodhästar sker på kvällstid, när människor springer på en betande flodhäst i närheten av vattnet där de håller till.
Världens farligaste djur som dödar flest människor
Bild: ANDERS WIKLUND / TT

Hundar

Att hundar hamnar på listan över livsfarliga djur kan tyckas konstigt för oss i Sverige. Men uppskattningsvis dör 59 000 människor årligen i rabies, och hundbett står för majoriteten av dödsfallen. Andra rabiessmittade djur som kan föra sjukdomen vidare till människor är bland annat katt, fladdermus och apa.

I Sverige har två personer vårdats för rabies de senaste 40 åren. Båda hade blivit smittade av en hund utomlands och båda dog.

Enligt statistik från Socialstyrelsen så behövde 49 575 patienter i Sverige vård för att de blivit bitna eller angripna av hund mellan åren 2008 och 2021.

Mellan 1997–2022 dog 16 personer i Sverige av att de blivit bitna eller angripna av hund. Särskilt raser som tysk schäfer, american staffordshire terrier och rottweiler kopplas till allvarligare kroppsskador.
Världens farligaste djur som dödar flest människor
Bild: Mostphotos

Ormar

Över fem miljoner personer blir årligen ormbitna runt om i världen, varav hälften behöver motgift omedelbart. Uppemot 138 000 av de drabbade dör av förgiftningsrelaterade komplikationer. 400 000 av de bitna får olika funktionshinder.
Flest bett sker på landsbygden, och i Afrika, Asien och Latinamerika.

Daniel Roth, zoolog på Universeum, säger att dödsfallen många gånger inte beror på att ormen är så giftig utan att personen inte fått vård tillräckligt snabbt.

De dödligaste är sandrasselhuggormar som finns i stora delar av Asien. Ormen blir upp till 80 centimeter lång, är nattaktiv, väldigt aggressiv och biter direkt när den känner sig hotad.

Inlandstaipanen som kommer från Australien, klassas som världens giftigaste orm. Men trots sin giftighet ligger den bakom extremt få dödsfall. Skälet är att de lever långt bort från människor, berättar Roth.
Världens farligaste djur som dödar flest människor
Bild: SAYYID AZIM

Tsetseflugor

Tsetseflugor finns i Afrika, söder om Sahara, och på grund av deras blodsugande överför de parasiter, som i sin tur sprider Afrikansk sömnsjuka till människor. Inkubationstiden varierar från tre veckor till ett år. För att flugorna ska få parasiter måste de bita en infekterad värd.

Obehandlad sjukdom har hög dödlighet men fallen har minskat kraftigt. Flugan orsakar cirka 3 500 dödsfall per år, men WHO:s mål är noll fall år 2030.

Det finns inget vaccin som skyddar, utan det är insektsmedel och långärmade kläder som gäller – men flugan kan bita igenom tunnare klädesplagg.
Världens farligaste djur som dödar flest människor
Bild: Mostphotos

Rovskinnbaggar

Rovskinnbaggen finns främst i Syd- och Centralamerika och en del av dem bär på parasiten Trypanosoma cruzi, som i sin tur smittar människor med Chagas sjukdom.

Djuret äter bara flytande föda och för att kunna äta sticker de in sugsnabel i sina byten och sprutar in enzymer för att lösa upp bytets vävnad till något som de kan suga i sig.

Enligt WHO är cirka sex till sju miljoner människor infekterade av parasiten, som överförs genom att de kommit i kontakt med avföring eller urin från en infekterad insekt. De kryper fram på natten och biter personer vars kroppsdelar inte är övertäckta som ansiktet. Ofta kissar och bajsar de i samband med betten. När den bitna sen kliar sig på bettet kan avföringen och parasiten föras in i kroppen.

De håller ofta till i primitivt bygga hus, så för att skydda sig med dem menar WHO att man bland annat behöver modernisera eller bespruta bostäder.

Varje år dör cirka 12 000 personer på grund av rovskinnbaggen.
Världens farligaste djur som dödar flest människor
Bild: ROB GRIFFITH

Krokodiler

Varje år dödar krokodiler ungefär 1 000 personer i världen. Är krokodilen över två meter ses den som livsfarlig, och då ska man hålla avstånd.

Saltvattenkrokodilen ses som ett av världens farligaste djur. Den kan bli över sex meter lång, väga över ett ton och springa och simma fort.

Den är inte främmande för att döda människor, och har man otur att hamna i deras kraftiga käkar är det mycket svårt att komma loss.

En vuxen saltvattenkrokodil äter det mesta som kommer i sin väg, som vildsvin, apor, varaner, fåglar, hästar och kängurur. Mindre djur dör av själva bettet och sväljs hela medan större byten dras ner under vattnet och dränks.

Saltvattenkrokodiler finns i Australien och Sydostasien.
Världens farligaste djur som dödar flest människor
Bild: Charmaine Noronha

Afrikansk buffel

Den enorma afrikanska buffeln finns i stora delar av Afrika och anses vara ett av kontinentens farligaste. De kan bli mellan 170 och 340 centimeter långa och väga mellan 300 och 900 kilo. Korna är lite lättare än tjurarna men alla har stora horn.

Uppskattningsvis ligger den afrikanska buffeln bakom 200 dödsfall varje år, och ofta är det sårade och ensamma bufflar som attackerar människor som till exempel är ute för att hämta vatten.
Bufflarna är väldigt oförutsägbara, så rådet är att aldrig komma nära dem ute i naturen för att undvika bli attackerad.
Världens farligaste djur som dödar flest människor
Bild: Rick Bowmer

Myggor

Den lilla insekten ser inte mycket ut för världen med sin storlek på cirka 1,5 centimeter, men den kan vara dödsfarlig.

För många som drabbas av den myggburna sjukdomen malaria, kan ett bett betyda döden. Även denguefeber som sprids via mygg kan leda till döden.

Faktum är att år 2022 insjuknade 249 miljoner personer i världen av malaria, och uppskattningsvis dog runt 608 000, majoriteten av dem i Afrika. Det gör myggan till det dödligaste djuret i världen. Majoriteten av de som dör är barn under fem år.

Risken att bli smittad av malaria är störst i Afrika, men sjukdomen finns också i Sydamerika, Mellanamerika och Asien.

Ska man turista i områden där malaria finns rekommenderas att man tar läkemedel i förebyggande syfte, använder myggmedel och sover under myggnät.
Världens farligaste djur som dödar flest människor
Bild: Ben Curtis

Elefanter

Elefanter är de största landlevande djuren i världen och väger mellan två till sex ton, och kan bli tre meter höga. Den asiatiska elefanten är något mindre än den afrikanska.

Betarna är störst hos den afrikanska elefanten och den hittills största uppmätta beten vägde 130 kilo och var 3,5 meter lång.

Elefanter kan uppfattas som snälla och gosiga, men de kan bli aggressiva och dödar runt 500 personer varje år, 400 av dem ska vara i Indien.

Då och då kommer grupper av elefanter in i byar och trampar ner människorna som kommer i vägen. Bland annat dödade en troligen utmattad elefant sin skötare i Thailand 2022 och samma år råkade en mamma med en bebis möta en elefanthjord i Zimbabwe när en av elefanterna till attack och dödade båda.

Källa: WHO, Läkartidningen, Illustrerad vetenskap, Skansenakvariet, WWF, BBC Wildlife, Folkhälsomyndigheten, Nationalencyklopedin, International Fund for Animal Welfare och 1177.

LÄS MER:12 djur som lever på och i din kropp

LÄS MER:Experten: Så blir du av med den långsprötade silverfisken

LÄS MER:Den här blodgruppen verkar myggen gilla mest

ANNONS