Friterade fläderblommor och andra somriga desserter

Alexandra Zazzi svarar på frågor om mat och recept. I veckans spalt koncentrerar vi oss på riktigt somriga smaker: Fläder, rabarber och jordgubb.

ANNONS
|

Hej Alexandra,

jag har gjort pannacotta med gelésocker multi. Jag kokade grädden med gelésocker och tog sedan i rumsvarm turkisk yoghurt (två delar grädde och en del yoghurt). Yoghurten kokade alltså inte med. Sedan in i kylen i många timmar. Det smakade gott men pannacottan stelnade inte. Vet du varför?

Birgitta

Hej Birgitta,

jag blir lite osäker på varför den inte stelnade. Det borde ju ha funkat. Vet inte dina mått på socker men här kommer ett trevligt recept på rabarber- och yoghurtpannacotta som jag brukar servera på sommaren. Du kanske kan jämföra receptet med dina mått?

ANNONS

Själva rabarberkompotten brukar jag göra dubbla satser av. Den är ljuvlig att servera iskall eller varm under varma sommardagar – både som frukost på filmjölk, toppad med smulat knäckebröd eller lätt uppvärmd som en god dessert på vaniljglass. Här kommer recept på både pannacotta och rabarberkompott.

Hoppas det går bra denna gång.

Rabarber- och yoghurtpannacotta

Pannacotta, 4 portioner

  • 2,5 dl grädde
  • knappt 1 dl gelé socker
  • 2,5 dl tjock yoghurt, typ grekisk eller turkisk
  • 1 krm nymalen kardemumma

Rabarberkompott till 8-10 portioner pannacotta

  • 450-500 g rabarber, sköljd och rensad
  • 1-1,5 dl vatten (beroende på hur vattnig din rabarber verkar)
  • 0,5 dl rörsocker
  • 0,5 vaniljstång
  • 10 jordgubbar
  • 1-1,5 msk potatismjöl (beroende på vattenmängden)

Gör gärna pannacottan så här:

  1. Häll grädde, kardemumma och socker i en kastrull. Låt koka upp och sjuda i en minut.
  2. Häll i en bunke och låt svalna 5 minuter, rör/vänd sedan i yoghurt så att allt blandas.
  3. Häll upp på serveringsglas och ställ kallt i minst fyra till sex timmar. Servera kylskåpskallt med rabarberkompott på toppen.

Gör gärna rabarberkompotten såhär:

  1. Skär rabarbern i små bitar (lägg undan ett par deciliter av den hackade rabarbern) och lägg i en kastrull tillsammans med 1 dl vatten och socker. Skrapa kärnorna ur den delade vaniljstången och lägg i kastrullen tillsammans med vaniljstången.
  2. Koka upp och låt sjuda. Plocka upp den urskrapade vaniljstången efter fem minuter.
  3. Dela jordgubbarna i klyftor och vänd ner i kastrullen tillsammans med den undanlagda rabarbern. Låt koka upp och rör i potatismjöl utblandat med kallt vatten.
  4. Låt kompotten sjuda i någon minut – tillsätt eventuellt mer redning eller vatten efter behov.
  5. Smaka av med socker.
  6. Låt kompotten svalna med ett tunt lager socker på ytan för att förhindra att det bildas ”skinn” på ytan.

LÄS MER:Giftiga växterna du inte vill ta fel på i naturens skafferi

Fläderblommor.
Fläderblommor. Bild: Maja Suslin/TT

Hej Alexandra,

Hur friterar du fläder? Verkar kul!

Tack så mycket.

AL

Hej AL,

ja allt blir ju gott friterat och så även sockrade fläderblommor. Jag brukar göra en ganska enkel frityrsmet och fritera i olja på ca 160 grader. Tänk på att vara försiktig med hett oljestänk och att ha alltid ett kastrullock tillgängligt att lägga på oljan om det skulle börja skvätta eller brinna.

Den här smeten använder jag även till att fritera zucchiniblommor, dock utan socker i det fallet.

Hoppas det smakar.

Friterade fläderblommor

  • 1-1,5 liter neutral olja till fritering
  • 12-15 avsköljda och rengjorda fläderblommor
  • florsocker att strö över

Frityrsmet

  • 1,5 dl vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl sodavatten eller annat kolsyrat vatten
  • 2 nypor salt
  • 1 tsk socker

Gör gärna så här:

  1. Blanda alla ingredienser till frityrsmeten utom vattnet och låt dra 30 minuter.
  2. Hetta upp oljan till ca 160 grader.
  3. Vispa ner vattnet i smeten.
  4. Doppa blommorna i smeten och fritera en till två blomklasar i taget tills gyllene.
  5. Låt rinna av på hushållspapper.
  6. Pudra över florsocker och njut med vaniljglass eller lösvispad grädde.

Buon Appetito!

LÄS MER:Sommar med fläder i allt – saft, sylt, glass och marinad

LÄS MER:Lena desserter med gelatin – inte så svårt som man kan tro

ANNONS