FLÄDER NR2
FLÄDER NR2

Sommar med fläder i allt – saft, sylt, glass och marinad

Alexandra Zazzi svarar på frågor om mat och recept. I veckans spalt djupdyker vi allt som är fläder: saft, marmelad, köttmarinad, glass eller varför inte en friterad fläderblomma?

ANNONS
|

Hej Alexandra,

tack för din spalt i GP, läser den varje vecka. Jag undrar hur du tänker runt fläder? Vilka regler gäller? Är det bara saft man kan göra?

Tack för din naturlighet i tv och sociala medier.

Hälsningar

Västkustbo

Hej och tack för fina ord!

Jag är en passionerad fantast av fläder. Jag älskar den parfymerade doften och smaken som påminner mig om sommar.

När det gäller dina frågor så kan vi börja med om man får plocka. Att plocka fläder från träd man inte äger är egentligen inte tillåtet eftersom de bedöms som växande träd – men själva blommorna går under allemansrätten. Dock kan det finnas undantag i vissa kommuner i parker så ta reda på vad som gäller där du bor. Allemansrätten innebär att man kan plocka med respekt och inte nära boningshus, dock är det viktigt att vara noggrann och endast plocka blommorna, inga kvistar eller grenar, och absolut inte skada trädet.

ANNONS

När det gäller själva plockandet ska man också vara medveten om att det finns giftiga varianter av fläder. Se speciellt upp för druvflädern, där blommorna är gulare och klasarna är ”bulliga”, och sommarflädern, som blommar senare och har röda ståndarknappar – båda är giftiga. Ett annat tips är att klippa en gren för att se innanmätet, en äkta fläder har en ljus grenmärg, men det bör du inte göra på träd som är någon annans.

Tänk på följande när du plockar fläder:

  1. Plocka inte fläderblommor med röda bär.
  2. Plocka inte fläderblommor med röda ståndarknappar.
  3. Plocka inte fläderblommor där kvistens märg inte ljus.
  4. Plocka inte fläderblommor vars krona inte kan stå upp och ner.

Källa: Odla.nu

Egentligen är det svårt att ta fel, fläderblomman ser ut som ett litet platt moln, med ljust gulvita och platta blommor med stänk av gult och doftar gudomligt fläder.

Tag gärna med dig någon som kan första gångerna om du är osäker och använd sax för att klippa av blommorna. Tänk också på att inte plocka nära trafikerade leder eller industrier.

Och nu nog med förmaningar, nu pratar vi om det roliga.

Vad kan man göra mer än flädersaft?

Blommorna kan användas som dekoration på tårtor och dylikt, de är ätbara, men man kan även lägga blommorna i en kyckling- eller köttmarinad. Blomklasarna eller de svarta bären kan man gott smaksätta snaps med.

Något som är vansinnigt gott är att doppa fläderklasen i frityrsmet och sedan fritera, sockra och njut. Våfflor med fläderblommor är även det en delikatess. Klipp bort den hårda stjälken från klasen, blanda i våffelsmeten, grädda i järnet och njut med lättvispad grädde.

ANNONS

Vanligast är nog fortfarande att göra saft av blommorna och sedan använda saften till att skapa eller förädla rätter.

Gott är fläderglass, flädergelé, flädermarmelad.

Tips! Citronerna du använder till saften kan du spara och koka marmelad på.

Här kommer receptet på flädersaft. Jag brukar frysa saften i plastburkar för att slippa konserveringsmedel. Sedan är det bara att gröpa ur med sked och blanda i vatten eller varför inte riva på den grova delen av rivjärnet och röra ihop med vaniljglass.

LÄS MER:Giftiga växterna du inte vill ta fel på i naturens skafferi

Flädersaft för infrysning

1 sats (ca 2,5 l)

  • 40 mogna, stora blomklasar
  • 4 ekologiska citroner i tunna skivor
  • 1,5 l vatten
  • 1,5 l socker

Gör gärna så här:

  1. Rensa blomklasarna och lägg i kallt vatten, låt ligga 5 minuter, tryck sedan ned dem försiktigt och plocka bort eventuella insekter eller skräp som flyter upp. Häll bort vattnet.
  2. Koka upp nytt vatten och socker, rör om.
  3. Tag av från spisen och lägg i citronen, delad i tunna skivor och tryck ned blommorna. Lägg en tallrik på ytan så att blommorna trycks ned i vätskan, lägg på lock eller plasta.
  4. Låt stå i rumstemperatur i två dagar och sedan i kylskåp två dagar.
  5. Sila bort blomstjälkarna, men behåll citronskivorna (väldigt goda att till exempel koka marmelad på).
  6. Häll upp i petflaskor (lämna en femtedel fritt) eller i plastburkar och frys in. Håller till nästa sommar då man plockar nytt!

LÄS MER:Favoriterna: svensk gin från Systembolaget 2021

LÄS MER:Ett utmärkt tillfälle att plantera buskar och träd

ANNONS