Lena desserter med gelatin – inte så svårt som man kan tro

Alexandra Zazzi svarar på frågor om mat och recept. I veckans splat får vi lära oss om gelatin och bjuds på en härlig pannacotta med mjölkchoklad och marinerade jordgubbar.

ANNONS

Hej Alexandra,

Jag undrar om du har något tips på vad man gör med ägg som blivit ”felkokta”, alltså att man tagit dem för tidigt och står där med rinnande äggvita.

Med vänlig hälsning

Pia Qvarfordt

Kokta ägg mot orange bakgrund.
Att koka ägg till perfektion kan vara en hel vetenskap. Bild: Mostphotos

Hej Pia,

Egentligen är det bara att koka lite längre. Lägg i kokande vatten igen och ge det ett par minuter till så blir de bra. Alternativt slå på hett vatten och låta dem ligga där och svalna lite beroende på hur underkokta de är.

Hej Alexandra!

I våras skickade jag ett mejl till dig angående gelatinblad. Jag hade hoppats så, på att få något svar och helst en lösning på problemet "gelatin som bara klumpar sig, och gör fromagen rinnig". Jag har pratat med väninnor, som stött på samma problem, så frågan känns relevant. Tänk om du har en förklaring. Det skulle vara fantastiskt skönt om det finns en orsak till varför gelatinet inte stelnar som det bör. Var gelatinet bättre och lättare att använda förr??

ANNONS

Med vänlig hälsning

Ingela Wanglöf

LÄS MER:Bärigt till midsommar

Hej Ingela,

Lite kuriosa: Gelatin användes redan av de gamla egyptierna. Allt var bättre förr… så kan det kännas ibland när det gäller många råvaror! När det gäller gelatin känner jag inte riktigt igen problemet. Vad som har hänt på marknaden är att det har kommit alternativ till det traditionella gelatinet för att många väljer att inte ha animaliska produkter i sina geléer eller desserter. Jag tycker att alternativen fungerar bra. Det finns vegegel eller agar agar gjord av rödalger och som inte innehåller animaliska produkter.

Anledningen till att gelatinet klumpar sig brukar bero på skillnaden i värme mellan det smälta gelatinet och massan man blandar det med. Har man mycket alkohol eller mycket syra i smeten kan det vara svårare att få fromagen eller moussen att stelna.

Tips när du använder gelatin:

 • Blötlägg gelatinbladen ordentligt så att plattorna är separerade från varandra (pulver är i detta fall smidigare), smält sedan i vattenbad eller i mikro men se till att det inte blir för hett.
 • Blanda snabbt ut det smälta gelatinet med en liten mängd av den rumstempererade eller varma vätskan/moussen du håller på att tillverka, använd en slickepott i snabba rörelser. Vänd sedan i resten av massan. Du kan även blanda gelatinet med rumstempererad grädde och sedan vända samman allting.
 • Tänk på att vissa frukter har enzymer som gör att gelen inte stelnar, till exempel ananas och kiwi. Kokar man upp frukterna innan kan man sedan göra gelé av dem.

Hoppas detta svarar på din fråga. Här kommer ett snabbt recept på mjölkchoklad pannacotta med limoncello och jordgubbssallad som jag är särskilt förtjust i.

En chokladpannacotta med jordgubbar.
En chokladpannacotta med jordgubbar. Bild: Lasse Edwartz

Pannacotta på mjölkchoklad med limoncello och jordgubbssallad

6-8 personer

 • 4 dl grädde
 • 2 msk strösocker, smaka av
 • 1 vaniljstång
 • 100 g mjölkchoklad
 • 2 blad gelatin
 • 1 dl tjock yoghurt, typ turkisk eller grekisk

Topping

 • 12-14 jordgubbar
 • 2 msk limoncello (valfritt) alternativt 2 msk färskpressad citron
 • 1 msk strösocker om jordgubbarna är hårda, smaka av.

Gör gärna så här:

 • Rensa jordgubbarna och skär i klyftor, vänd ihop med limoncello och eventuellt socker. Låt stå i rumstemperatur att dra åt sig smakerna minst 30 minuter, rör om då och då.

Pannacotta

 1. Blötlägg gelatin i kallt vatten.
 2. Koka upp grädden, sockret och kärnorna från vaniljstången och den urskrapade vaniljstången. Lägg i chokladen i bitar och rör om på medelvärme tills allt är smält. Vispa/rör i det blötlagda gelatinet (Här finns ingen risk att det klumpar sig).
 3. Tag av från spisen, låt svalna 10 minuter och lyft ut den urskrapade vaniljstången. Rör i yoghurten och smaka av med eventuellt mer socker.
 4. Häll upp på serveringsglas och kyl i minst 2 timmar. Servera med jordgubbarna på toppen.

LÄS MER:Alexandra Zazzis juliga pannacotta

LÄS MER:GP-läsarnas bästa kaféer i Västsverige

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS