Aurora i Göteborg överrepresenterade hos Ivo

Av de Ivo-anmälningar som kommit in mot landets förlossningsklinikers mottagningar för förlossningsrädsla, de senaste fem åren, gäller tio Auroramottagningen på Östra sjukhuset.
– Att inte få sitt kejsarsnitt beviljat väcker väldigt starka känslor, säger Margareta Risenfors.

ANNONS
|

Berättelserna om upplevelsen av vården på Auroramottagningen i Göteborg är många. I den här granskningen har GP talat med ett 20-tal kvinnor som alla känt sig illa behandlade av Aurora. Men alla har inte gått så långt som att anmäla till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg.

Av de tolv anmälningar som gjorts mot Auroravården i hela landet 2018-2022 gäller hela tio Auroramottagningen i Göteborg. Ivo reserverar sig dock för att det kan ha skett misstag när anmälningarna registrerades och kan därför inte garantera att det inte finns fler relevanta anmälningar.

I anmälningarna berättar kvinnor om hur de känner sig förminskade, överkörda och skadade av vården som skulle hjälpa dem. GP har pratat med samtliga kvinnor eller deras partner. En del har låtit sig intervjuas med namn och bild. Andra har känt att det är för privat och valt att vara anonyma. Alla har velat få sina historier berättade.

ANNONS

De har godkänt att vi publicerar utdrag ur deras anmälningar. Samtliga anmälningar nedan gäller Auroramottagningen i Göteborg.

Hur kommer det sig att en mottagning som finns till för att hjälpa kvinnor med förlossningsrädsla får så många kvinnor att känna sig illa behandlade? Och varför är en enskild mottagning föremål för nästan alla anmälningar?

Östra sjukhuset sticker ut i landet

Margareta Risenfors, vårdenhetschef på Auroramottagningen på Östra sjukhuset, och Jenny Lysell Bengtsson, ansvarig barnmorska och sektionsledare, vill inte kommentera enskilda fall. Men efter att ha fått höra delar ur flera av kvinnornas berättelser säger Margareta Risenfors så här:

– Vi fattar ju beslut på den informationen som vi har innan och försöker att utforska så mycket som möjligt och ta hjälp av andra professioner. Vi har en psykiatriker kopplad till Aurora. Men det är klart att ibland blir det fel bedömning. Och det är klart att vi beklagar att det är så här man upplever det. Vi vill ju att alla ska få en så bra upplevelse som möjligt.

Känner ni till att ni sticker ut på det här sättet?

– Alltså vad tänker du när du säger att vi sticker ut? säger Margareta Risenfors.

Att ni får mer anmälningar och kritik än andra.

– Men vi är också störst.

ANNONS

Ja, men inte större än resten av Sverige?

– Att inte få sitt kejsarsnitt beviljat väcker väldigt starka känslor. Och några kvinnor vill driva det här, och en del i det är att anmäla vården. Och då vet vi också att man på sociala medier uppmanar varandra att göra det, säger Margareta Risenfors.

Hon betonar att det bara är en av anmälningarna som tagits upp för utredning av Ivo och där har myndigheten inte riktat någon kritik.

– Vi träffar ju väldigt många. Och vi känner oss trygga med att de allra flesta vi träffar är väldigt nöjda och tacksamma över den hjälpen de får. Men det är en grupp kvinnor som vi ändå upplever att vi kan ha svårt att nå och svårt att hjälpa. Det handlar ofta om att man kommer till mottagningen och har bestämt sig innan att man vill föda med kejsarsnitt, säger Margareta Risenfors.

Margareta Risenfors är vårdenhetschef på Auroramottagningen på Östra sjukhuset i Göteborg.
Margareta Risenfors är vårdenhetschef på Auroramottagningen på Östra sjukhuset i Göteborg. Bild: Anna Edlund

Kvinnor känner sig förminskade

Therese Pettersson är en av kvinnorna som anmälde till Ivo efter sina erfarenheter hos Auroramottagningen.

– Jag skickades till Aurora tre veckor innan beräknat förlossningsdatum. Väl på Aurora blev jag så illa bemött att jag lämnade mötet gråtandes, säger hon.

Även Emilia Ekeblad valde att anmäla till Ivo. Hon berättar att hon upplevde samtalen som försök till att omvända och övertala henne att föda vaginalt trots att hon led av svår förlossningsrädsla och önskade kejsarsnitt.

ANNONS

– Man likställde till exempel att föda barn med mitt jobb som lärare, man sa ”Ja, men du förstår väl det Emilia att en elev kan inte bara säga att jag vill inte ha några hemläxor. Du måste göra läxor ändå.” Mitt tidigare stora förtroende för svensk förlossningsvård är raserat, säger hon.

Aurora: En liten grupp vi lägger mycket tid på

Jenny Lysell Bengtsson berättar att mottagningen arbetar mycket med att kvinnor ska känna sig respektfullt bemötta även om de inte får det beslut de önskar.

– Vi jobbar med olika tekniker, vi prövar nya saker för att det ska bli bra. Det är nog det vi jobbar mest med. Och det är ändå en liten grupp som vi lägger så mycket tid på för att alla ska känna ”jag blev lyssnad på även fast jag inte fick det jag ville”.

Margareta Risenfors håller med.

– Det är vår största utmaning skulle jag säga. Och det är också vår största utmaning att hjälpa de här kvinnorna efteråt när de hör av sig.

På frågan om det skulle kunna vara en utväg att ge dessa kvinnor kejsarsnitt om det är vad de önskar är Margareta Risenfors är tydlig:

– Det är inte så vi jobbar inom vården.

LÄS MER:Klinikernas egna enkätsvar – därför beviljas inte snitt

LÄS MER:Hade inte medicinskt skäl för snitt – tarmen sprack

LÄS MER:Vårdens tävlingsmoment: Minska antalet kejsarsnitt

LÄS MER:Ryktet: Hit ska du inte gå om du vill ha kejsarsnitt

LÄS MER:”Där forskning och riktlinjer saknas frodas orättvisa lätt”

Din åsikt!

Borde kejsarsnitt vara valfritt eller fortsatt reglerat? På onsdag den 26 april öppnar vi upp för debatt på vår sajt. Håll utkik efter artikeln som heter just Din åsikt. Där har du chansen att dela med dig av dina tankar och se vad andra tycker. Vi kör i gång klockan 07 och finns med dig hela dagen.

ANNONS