Nakenråttan är pälslös för den behöver inget solskydd då den lever under marken. Tänderna används till att få fram rötter och rotknölar. För att smälta kosten så äter den sin egen avföring.
Nakenråttan är pälslös för den behöver inget solskydd då den lever under marken. Tänderna används till att få fram rötter och rotknölar. För att smälta kosten så äter den sin egen avföring. Bild: WADE PAYNE

Är de här världens fulaste djur?

De är nakna, har utstående tänder, långa horn och näsor, stora huvuden och rullar sig i bajs för att alla ska lukta likadant. De är djuren som är allt annat än fluffiga och gulliga, och brukar kallas världens fulaste djur.

ANNONS

Majoriteten av de här djuren hamnar på listorna över världens fulaste djur, men det finns absolut fler som kan slåss om titeln. Två av dem är ett par riktigt fula fiskar som hänger på västkusten men som absolut också kvalar in på listan.

Här listar vi 12 djur som inte hamnar på listan över världens snyggaste djur. Skrolla ner i artikeln för att rösta vilken du tycker är fulast.

Är det här världens fulaste djur?
Bild: Mark Baker

Näsapa

Näsapor håller till i mangroveskogarna på Borneo och gärna nära floderna. De lever i flock på mellan 10 till 25 individer och är bladätare.
Förutom människan anses de vara bäst av alla primater på att simma och de har delvis simhud mellan tårna. När de ska simma hoppar de ner från träden och landar i vattnet med ett magplask.

Att de kallas näsapor är nog inte så svårt att förstå med tanke på hanarnas stora hängande näsor. Men de har inte bättre luktsinne för det, utan näsan ska snarare göra hanen dominant i gruppen, skämma bort rivaler och attrahera honor.

Men den stora näsan ger inte bara fördelar, för ibland måste de flytta undan den för att kunna äta.

Honorna, som är mindre i storlek, har en kortare och mer uppstående näsa.
Andra kännetecken hos dem är den stora magen och den långa svansen.
Är det här världens fulaste djur?
Bild: Magnus Martinsson/TT

Svart trubbnäsapa

Om näsapornas hanar fick stora hängande näsor, var det inte vad svarta trubbnäsaporna fick att andas med. Deras näsa är mer eller mindre bara två näsborrar.

Hanarna väger runt 14 kilo medan honorna är betydligt lättare med runt 9 kilo. Trubbnäsapan har svartvit päls, ett naket vitt ansikte med små ögon och rosa tjocka läppar. På huvudet har de en grå punkkam.

Aporna lever på höga och kalla höjder i Yunnan och Tibet och beroende på var de lever varierar deras kost. Mest äter de blad och lavar.
Är det här världens fulaste djur?
Bild: Robin Loznak

Flodhäst

Flodhästen är ett stort djur som lever i Afrika, och kan bli fem meter lång och väga upp till 2,5 ton. Bara huvudet kan väga 450 kilo. Deras storlek gör dem till ett av världens största landlevande djur.

Kroppen går i grårosa och bruna nyanser, och på håll ser den mest naken ut, men den är täckt av korta hårstrån, precis som på nosen och öronen.

Flodhästar håller helst till i vatten för att inte riskera uttorkning, men de kan inte simma, utan behöver ha kontakt med botten för att inte bli instabila. När de är i vattnet är framförallt kroppen nedsänkt. Huvudet håller de ovanför ytan så att de kan se, höra och andas.
När de har huvudet i vattnet stänger de igen nosen och öronen så inget vatten kommer in.

Huvudet är stort och de har ordentliga gap med en bitstyrka på över 800 kilo.
Deras fram- och hörntänder växer hela tiden, och hanarnas nedre framtänder som liknar betar kan bli 50 centimeter långa. De långa hörntänderna får inte så sällan rivaliserande hanar känna på, och de kan få djupa sår.

De räknas även som ett av världens farligaste djur, då ungefär 500 personer dör i möten med dem varje år.
Är det här världens fulaste djur?
Bild: WADE PAYNE

Nakenråtta

Vissa tycker att kalråttan, även kallad nakenråtta, påminner om ett manligt könsorgan, fast med tänder.

Den är nästan blind, blir cirka tio centimeter lång, kan leva upp till 30 år och bor under jorden i Etiopien, Somalia och Kenya. Eftersom den bor under marken behöver den ingen päls som solskydd.
Men den har faktiskt 100 fina hårstrån på kroppen som fungerar som morrhår, så den kan känna vad som finns runt den.

Nakenråttans liv påminner lite om myrornas, för i kolonin finns en reproduktiv hona som är drottningen och några få reproduktiv hanar. Resten är arbetare och icke-arbetare.

Då den äter rötter och rotknölar är de stora framtänderna viktiga för att få tag på den otillgängliga maten. Något mindre gott som de äter är sitt eget bajs. Det gör de för få hjälp att smälta den hårda maten.
Men bajset används till fler saker. För att skilja kolonins medlemmar från inkräktare så rullar de sig i bajs, för att lukta likadant.
Är det här världens fulaste djur?
Bild: Mostphotos

Axolotl

Axolotl är ett groddjur som tillhör mullvadsalamandrar, och finns bara vilt i Mexiko. Dock finns det inte så många vilda exemplar kvar. Föroreningar och byggandet av bostäder och hotell är några av orsakerna till minskningen.

Djuren lever i vatten, blir cirka 25 centimeter långa och äter till exempel insekter, småfiskar, kräftdjur och alger som de suger upp med sin breda mun.

Deras utseende är unikt och de ser ut som en blandning av flera olika djur, vilket troligen gör att de ofta blir utsedda till ett av världens fulaste djur.
De har platta huvuden, små mörka ögon, en padelliknande svans, fjäderliknande gälar, ryggfena och en bred mun som pekar uppåt, vilket gör att den alltid ser glad ut.

I naturen är de brunaktiga i färgen, men de som är mer genomskinliga och rosaaktiga är de som är framavlade som husdjur.

En unik sak med dem är att skadar de ett ben, växer ett nytt ut igen. Samma med gälarna, ryggmärgen, och hjärtat. Och det händer att nykläckta och hungriga småttingar äter upp syskonens ben.
Är det här världens fulaste djur?
Bild: Mostphoto

Marulk

Den här fisken är ingen liten historia, då den kan bli upptill två meter lång och väga runt 40 kilo. Men har fångats fiskar som väger mycket mer än så. Enligt uppgift ska en på 73 kilo och en på 115 kilo ha fångats i Norge.

Marulken håller till på botten i Skagerrak och Kattegatt där den ligger lite gömd i dyn och bland växterna. Eftersom den går i bruna nyanser är den svår att upptäcka på botten. Den kan anpassa sin färg till omgivningen för att slippa bli upptäckt.

Främst äter den fisk och kräftdjur, men ibland också sjöfågel. Ovanför ögonen har den ett eget fiskespö (illicien) för att locka till sig byten. När den får napp sugs bytet in i fiskens stora gap.

Marulken har ett stort tillplattat huvud med en stor mun fylld med tänder i olika storlekar som ligger i två rader. Trots att den inte har ett så tilltalande utseende, är den en exklusiv och delikat matfisk.
Är det här världens fulaste djur?
Bild: Martin Meissner

Babian

Babianer är marklevande apor och håller till i Afrika och på Arabiska halvön.
De är kraftfulla djur och kan bli över en meter långa, utan svans, och väga uppemot 50 kilo. De har små ögon och en lång och smal nos som är lite hundliknande.

I munnen finns stora och mycket starka hörntänder som kan orsaka svåra skador hos den som blir attackerad av dem. Ibland visar de upp sina hörntänder som ett hot genom att gäspa så att de syns väl.
När babianhonorna är brunstiga svullnar deras bakar upp och blir röda, för att locka till som hanar. Då blir det en hel del sex. Men även när honorna inte är brunstiga parar sig hanarna med dem av lust.

De är inte särskilt rädda för människor. För att antal år sedan attackerade 29 babianer bilåkande turister i Sydafrika. Aporna öppnande olåsta bildörrar och hoppade in genom fönstren i jakt på mat som de glatt mumsade i sig, medan bilägarna höll sig på utsidan.
Är det här världens fulaste djur?
Bild: Mostphotos

Havskatt

Havskatten är ingen liten firre, utan kan bli uppemot 125 centimeter lång och väga 25 kilo. Den har en lång kropp och ett stort huvud och går ofta i gråa nyanser.
Fisken håller bland annat till i Skagerrak och Kattegatt och på sommaren lever den kustnära på djup på mellan 20 och 60 meter.

Den lever främst på kräftdjur som musslor, snäckor, eremitkräftor och sjöborrar. Med en så hård kost är det tur att den har ordentliga tänder bakom den stora lite ledsna munnen. Tänderna används till att slita bort musslor från sitt skal, till exempel.

Den har långa och spetsiga tänder längst fram, huggtänder både uppe och nere i käken och konformade tänder, så att den kan bitas. Om man hanterar en levande havskatt så ska man hålla sina kroppsdelar långt ifrån munnen, för de har ett kraftigt bett som kan orsaka stor skada. När de väl bitit till släpper den inte gärna.

Havskatten är en uppskattad matfisk.
Är det här världens fulaste djur?
Bild: Kerryn Parkinson, Ichthyologist, Australian Museum

Blobfisk

För cirka 20 år sen var en båt ute och trålade på mycket djup vatten utanför Nya Zeeland när de fick upp en mycket annorlunda figur – en blobfisk.

Forskarna och besättningen ombord döpte den geléliknade fisken till ”Mr Blobby”, efter en barn-tv-karaktär. Fiskens utseende gjorde den känd över hela världen och den blev både memes och leksaker.
Men enligt en artikel i National Geographic, så ser fiskarna mer ut som vanliga fiskar i vattnet. Den här fick ett konstigt utseende på grund av den snabba tryckminskningen när den drogs upp till ytan.

Arten blobfisk simmar runt på mycket djupa, mörka och kalla vatten i Atlanten, Indiska oceanen och i Stilla havet och påminner om grodyngel i kroppen. Den har en stor käke, en avsmalnande kropp, och varken starka ben eller muskler.

Den är cirka 30 centimeter lång och är tandlös och äter det som passerar den som små kräftdjur och havssniglar.

"Mr Blobby” finns numera på Australian Museum.
Är det här världens fulaste djur?
Bild: Christian Charisius

Valross

Valrossen är en stor rackare som kan bli närmare fem meter lång och väga uppemot 1 700 kilo. De finns i i arktiska hav på norra halvklotet, där många av dem finns i nordöstra Asien och nordvästra Nordamerika.

Men 2022 dök det till exempel upp en i både Sverige och Norge som döptes till Freya, valrossen fick mycket uppmärksamhet både från media och nyfikna. Hon avlivades under sommaren samma år eftersom man var orolig för att hon kunde skada människor som kom i vägen.

Unga djur går i bruna nyanser medan de äldre är mer rosafärgade, alla har en kort päls. Runt munnen har de mellan 400 till 700 stycken 30 centimeter långa och hårda borst som används för att upptäcka byten på botten.
Hanarna har betar som påminner om elefanternas och kan bli en meter långa, honornas är mycket kortare. Hanarna använder sina vid strider inom kolonin där de gör upp om hierarkin. Betarna hos båda könen används också till att ta sig upp på stora isflak.
Kosten består bland annat av musslor, maskar, sniglar, krabbor med mjuka skal, räkor, sjögurkor men det kan också slinka ner en fågel och en säl.
Är det här världens fulaste djur?
Bild: FLPA/REX

Stjärnmullvad

Stjärnmullvaden håller till i tunnlar i delar av USA och Kanada, och är en liten mörk varelse på 11 till 13 centimeter, plus svans.

Den är en bra simmare tack vare sin vattenavvisande päls och sina kloklädda fötter. Den äter djur som daggmaskar, vattenlevande insekter, sniglar och kräftor.

Att den ständigt hamnar på listor över de fulaste djuren är på grund av sin konstiga långa nos. Längst fram på den sitter 22 små rosa "känselspröt” som ger den sitt udda utseende.
Men faktum är att dessa rosa bihang är världens bästa jaktverktyg, för de har över 25 000 sensoriska receptorer där, vilket gör att de kan upptäcka och sluka ett byte blixtsnabbt. Stjärnmullvaden ska vara det snabbaste födosökande däggdjuret i världen. Den är även mycket skicklig på att finna byten under vattnet.
Är det här världens fulaste djur?
Bild: Domenico Stinellis

Noshörning

Redan för 55 miljoner år sen vandrade noshörningens förfäder runt på jorden, och arterna var många. I dag finns totalt fem arter i Afrika och Asien.

Storleken på arterna varierar, men den största som är trubbnoshörningen kan väga 3,5 ton och bli 1,80 meter lång. Gemensamt hos dem är att kroppen är stor, benen stora som stockar och munnen är bred, vilket passar ett djur som ständigt äter gräs och löv för att bli mätt.

Noshörningarna har ett eller två horn, tjock hud, bred bröstkorg, väldigt bra hörsel men dålig syn.
De gillar att rulla runt i lera eftersom den skyddar mot solen och insektsbett. Hornen är inte så hårda som man kan tro, och bryts de av växer det ut igen. Storlek på hornen varierar hos arterna där spetsnoshörningen har det längsta hornet som kan bli 1,3 meter långt.
Men tyvärr får många av dem inte behålla varken livet eller sina horn, utan de jagas för dem – då vissa tror att hornen är medicin.

Även om de är stora är de inte direkt klumpiga eller långsamma. Det finns de som kan springa i 64 kilometer i timmen.

Källa: Nationalencyklopedin, National Geographic, Artdatabanken, WWF, Havs- och vattenmyndigheten, San Diego zoo, Skansen-Akvariet, Australian Museum, Borås djurpark.

LÄS MER:Här är världens farligaste djur som dödar flest människor

LÄS MER:Därför är det bra för hälsan att onanera

LÄS MER:Christers fru dog plötsligt efter över 40 år tillsammans

ANNONS