Män och kvinnor i alla åldrar onanerar, något alla vet, ändå är det jobbigare att prata om att man haft solosex, än att man ha haft sex med en partner. Arkivbild.
Män och kvinnor i alla åldrar onanerar, något alla vet, ändå är det jobbigare att prata om att man haft solosex, än att man ha haft sex med en partner. Arkivbild. Bild: Mostphotos

Därför är det bra för hälsan att onanera

Onani har alltid omgärdats av myter och hysch hysch. Det är inget man pratar om, fast ”alla” gör det. Men det finns hur många hälsofördelar som helst med att onanera, menar sexologen Kalle Norwald.

ANNONS
|

Ett av våra mest tabubelagda ämnen är onani, en aktivitet som de flesta ägnar sig åt, och börjar med i unga år.

Enligt Kalle Norwald, psykoterapeut och sexolog känd från tv-serien ”Gift vid första ögonkastet”, är onani eller ”självsex” den första sexuella upplevelsen vi människor har. Han menar att den främsta anledningen till att man onanerar är för att det är skönt, men det har också hälsofrämjande effekter.

Det är supervanligt att onanera säger han, men hur vanligt beror lite på hur man definierar det. Är det att smeka sig själv på ett skönt sätt? Ja då har i stort sett alla gjort det. En del menar att onani mer innebär att ta på sig själv till utlösning eller orgasm, och då blir det kanske något färre. Men fortfarande en väldigt stor majoritet.

ANNONS

Män onanerar mer regelbundet än kvinnor, iallafall uppger de det i sexualvaneundersökningar. Men tack vare forskning vet han att män har en tendens att överdriva sina erfarenheter, och kvinnor en tendens att underdriva.

– Så det är nog fler kvinnor och färre män än vad vi tror, och många fler som onanerar än som kanske vågar säga det, av olika anledningar, säger Kalle Norwald.

Kalle Norwald är psykoterapeut och sexolog och svarar på frågor om sex och relationer i GP, och stöttar paren i ”Gift vid första ögonkastet”. De pratar bland annat om sex, konflikter, kommunikation och matchningen.
Kalle Norwald är psykoterapeut och sexolog och svarar på frågor om sex och relationer i GP, och stöttar paren i ”Gift vid första ögonkastet”. De pratar bland annat om sex, konflikter, kommunikation och matchningen. Bild: Anna Tärnhuvud

Hälsofördelar med att onanera

Folk onanerar främst genom att själva stimulera känsliga delar på kroppen, och traditionellt är det klitoris ollon och penisens ollon som stimuleras. Man tar i saken i egna händer så att säga. I andra hand används sexleksaker, då främst av kvinnor, då det inte finns lika mycket hjälpmedel för män.

Det finns det hur mycket hälsofördelar med onani, säger Kalle Norwald. Han tycker att det är att ta hand om sin sexuella hälsa på samma sätt som att äta varierad kost och att röra på sig.

– Fördelarna är den lugn och ro som kan uppstå när man har fått orgasm. Och man lär sig sin kropp – var är det skönt att bli tagen på, vilket är superbra information om man väljer att ha sex med någon annan.

Vissa studier har också visat att regelbunden utlösning kan minska risken något för prostatacancer. För kvinnor har man sett att risken för smärtproblematik minskar vid onani, men också att sannolikheten för bättre sex med andra ökar om man har koll på sitt underliv.

ANNONS

– Vi ser också att stressjukdomar är vanligare förekommande bland kvinnor. Då är onani superbra just för att man får lugn och ro efter orgasm.

För tio år sen kom lufttrycksvibratorerna ut på marknaden, och det sägs att de betytt väldigt mycket för den kvinnliga orgasmen. Arkivbild
För tio år sen kom lufttrycksvibratorerna ut på marknaden, och det sägs att de betytt väldigt mycket för den kvinnliga orgasmen. Arkivbild Bild: Stefan Berg

Finns det något som är negativt med att onanera?

– Det är väl som allt i livet, att allt av livets goda kan bli för mycket. Precis som att vi kan äta för mycket choklad, kan också det bli för mycket onani, det kan vi inte sticka under stolen med.

Kalle Norwald menar att förutom problem med skavsår kan onanin bli tvångsmässig, och att man kan drabbas av en känsla av att något dåligt kan hända om man inte onanerar. Men då ska man ta tag i det som man flyr ifrån istället för att onanera. Det finns däremot inget som styrker att klitoris får skador eller blir mindre känslig av att man överanvänder en lufttrycksvibrator, som det pratades om för några år sen.

Trots att det är så vanligt med solosex är aktiviteten tabubelagd och omgärdad av skamkänslor.

– Vi har tyckt att det är lite sorgligt och ensamt. Att det här ska man ju göra med sin partner, vilket lett till att inte så många ställer sig upp och säger ”igår runkade jag, fan vad skönt det var”. Men att säga ”igår hade jag sex” är lättare.

ANNONS

Han menar att detta beror mycket på att den kristna moralen fortfarande är kvar i oss och påverkar väldigt mycket.

Myter kring onani

Onani har ju alltid omgärdats av mycket myter. En som funnits länge är att de som tillfredsställer sig själva får håriga händer, några till är att det är olagligt, att man kan bli skallig och att penisen förändras vid för mycket onani.

Kalle Norwald lägger också till att det finns myter om att spermierna och äggen tar slut, att lite ryggmärgsvätska följer med utlösningen och gör att man blir förlamad, och att funktionen i underkäken slutar att fungera så man ser tokig ut.

En som fortfarande lever kvar i sportvärlden är att man inte får ha sex eller onanera innan en match. Till exempel ska engelska landslagets tränare Fabio Capello ha förbjudit sina spelare från att ha sex under fotbolls-VM 2010. Fyra år senare fick inte heller landslagsspelarna i Chile, Bosnien, Spanien och Mexiko ha sex under VM. Inte heller 2018 fick de tyska spelarna ha sex under mästerskapet. Alla förbud är för att inte prestera sämre. Så här blir Kalle Norwald svar på det:

– Vilket jävla skitsnack! Är man nervös kvällen innan en match är det snarare superbra att onanera för det frigör hur mycket lugn och ro hormoner som helst. Så de borde göra tvärtom.

ANNONS

Han tillägger också att alla dessa myter är falska, inget är sant, så onanera om ni är sugna och vill.

LÄS MER:Så får man ett bra sexliv

LÄS MER:Så används de udda sexleksakerna

LÄS MER:”Hjälp! Vår tioåring kom på oss mitt i akten – i tvättstugan”

LÄS MER:”Runkar han bort all lust så det inte finns något kvar till mig?”

ANNONS