Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Alexandra Zazzis bästa recept på frasiga pajskal

Alexandra Zazzi svarar på frågor om mat och recept. I veckans spalt delar hon med sig om sina bästa knep för ett perfekt frasigt pajskal.

Hej i vårvädret alla matglada läsare!

Roligt att ni tittar tillbaka på gamla recept och slänger er på mailen när något är oklart. Denna fråga från Britt är från en publicering på runda, seg-mjuka, mandelkakor med körsbär från matspalten den 20/12-2019 Hela receptet hittar ni här om ni blir sugna.

Hej,

Jag undrar var man kan hitta inlagda körsbär som du hade i receptet på mandelkakor. Det lät jättegott men i affären fanns det bara syltade körsbär, och det kanske det inte skulle vara.

Mvh,

Britt Swedberg

Hej Britt,

Man kan använda de flesta körsbär. Som allting annat är kvalitet och sort avgörande för smak. Syltade eller sockrade smakar på ett sätt, men det går även bra att använda färska urkärnade. I Italien finns en stolthet över körsbär och den bästa sorten anses komma från Vignola. Lite poetiskt beskriver italienarna området som det bästa för körsbär, där bergen från norr och slätterna möts.

Vignola ligger nära Modena och Bologna i regionen Emilia-Romagna. Mitt råd är att smaka på körsbären du tänker använda. Tycker du körsbären är goda blir kakorna goda.

LÄS MER: Den smarriga kakan som också gömmer nyttiga grönsaker

Hej Alexandra,

Jag har ett problem som gör mig både sur och besviken. Mina pajskal blir aldrig spröda, bara blöta och mjuka. Jag har testat massor av olika recept och olika tillvägagångssättet. Till exempel bara grädde och ägg, gräddmjök och ägg, förgräddat skal eller inte, haft degen i kylen olika länge mm. Jag har testat olika ugnstemperatur, olika lägen i ugnen och olika lång tid i ugnen. Men alltid med samma trista resultat. Vore så roligt att få till en frasig paj. Kanske med din hjälp. Hoppas, hoppas på svar.

Hälsningar,

Marie

Hej Marie,

Jag hoppas att jag kan hjälpa dig. Här kommer de knep jag har lärt mig genom åren och mitt recept!

Knep för en riktigt bra pajdeg

  • Riktigt kallt smör, skiva med osthyveln och lägg in i kylen igen tills dess att du gör degen.
  • Iskallt, gärna bubbligt, vatten.
  • Och vill du vara ännu med bestämd, sikta mjölet och ställ även det i kylskåp i 30 minuter.
  • Överarbeta inte degen, nyp ihop snabbt och kavla ut mellan två ugnspapper. Lägg ut i formen och lägg formen att vila 30 minuter i kylskåp eller 10 minuter i frys.
  • Förgrädda skalet om det är en paj med blöta ingredienser. Lägg i ett ugnspapper och häll i okokt ris eller okokta ärtor. Grädda skalet 6-8 minuter i 225 grader.

Med dessa knep bör du lyckas! Här kommer mitt degrecept, vill du, kan du smaksätta degen med kanel, kardemumma, kakao, citronskal eller annat. Lycka till!

Grundrecept på enkel pajdeg

  • 125 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1,5 msk kallt vichy- eller bubbelvatten

Gör gärna så här:

  1. Hyvla eller skär smöret i små bitar, sikta över mjölet och ställ in i kylen minst 30 minuter.
  2. Tag ut nyp ihop smöret och mjölet och stänk över vatten.
  3. Kavla ut degen, lägg den i formen, nagga botten med en gaffel och ställ in i kylskåp i minst 30 minuter till.
  4. Sätt ugnen på 225 grader och förgrädda pajskalet (se ovan) i 6-8 minuter.
  5. Lägg i valfri fyllning, grädda och njut av ett frasigt skal.

Här kommer en av mina favoriter på den söta sidan.

Saltkola- och chokladpaj med rostade hasselnötter

1 paj

  • 1 sats pajdeg som ovan. Lägg till 2 msk kakao i ditt grundrecept och grädda pajskalet tills det är helt färdigt.

Fyllning 1

  • 1,5 dl socker
  • 1,5 dl grädde
  • 1,5 dl sirap
  • 0,5 tsk flingsalt (valfritt)
  • 150 g smör

Fyllning 2

  • 125 g choklad, gärna mörk men det är upp till dig.
  • 1,25 dl grädde
  • 1 dl rostade och skalade hasselnötter

Gör gärna så här:

Fyllning 1

  1. Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull, låt sjuda, under omrörning då och då, tills det blivit 120 grader.
  2. Skär smöret i tärningar och vispa i.
  3. Häll hopkoket i det avsvalnade pajskalet, strö över ett jämt lager med flingsalt och ställ kallt två timmar.

Fyllning 2

  1. Sjud upp grädden i en kastrull. Den ska inte koka.
  2. Bryt chokladen i små bitar och lägg i en större skål. Häll över den heta grädden lite i taget, rör om hela tiden.
  3. Låt chokladblandningen svalna 5-10 minuter och bred sedan över kolapajen.
  4. Strö över hasselnötter och ställ i kyl minst 2 timmar till innan servering. Njut i små bitar med lättvispad grädde.

Buon appetito!

LÄS MER: Så kan du variera kakbottnar till pajer och cheesecakes

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.