Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Varmt vin och små kakor med körsbär

Alexandra Zazzi svarar på frågor om mat och recept.

Hej Alexandra!

På bageriet Forno Campo di Fiori i Rom kan man köpa underbara små mandelbollar rullade i flagad mandel med ett sötsyrligt körsbär i mitten. Tror dom heter bocconocini alla mandorla. Har du något recept på dessa?

Hälsningar Marie

Hej Marie!

Denna fråga har legat i min frågekorg ett tag, men den kändes bra att svara på inför julen och sista chansen till adventsglögg. Jag känner väl till kakorna du pratar om och de är ljuvligt goda. Bocconcini betyder mumsbitar, de kallas också pasticcini di mandorle. Finns i två varianter, en platt där körsbäret ligger synligt och en rund där man upptäcker läckerbiten när man tar en tugga. Här kommer tillvägagångssättet på den senare sorten, degen är dock desamma för båda. Det svåra i Sverige brukar vara att hitta rätt sorts inlagda körsbär. I Italien köper jag ett märke som heter Fabbri men du får prova dig fram med vad du kan hitta i dina butiker. Jag har även använt cocktailkörsbär (de man har i drinkar) och lagt in en liten bit ekologisk citronskal i varje hål, det har funkat finfint. Här kommer receptet:

Pasticcini di mandorle

20 små kakor

• 250 g skalade mandlar

• 2-3 bittermandlar

• 2,5 dl strösocker

• 0,5 tsk vaniljsocker

• 1 nypa havssalt

• 2 äggvitor (ca 60 g)

• 20 inlagda körsbär

• Eventuellt citronskal (se beskrivning i texten)

• 0,5 dl mandelflarn

• Lite äggvita att pensla med

• 2-3 msk flor socker att pudra över

Gör gärna så här:

Mixa socker, vaniljsocker, salt och båda mandelsorterna till pulver i matberedare med knivtillsats. Kör inte för länge, då släpper mandlarna sin olja och degen blir för lös. Vispa upp äggvitorna lätt med gaffel i en bunke och rör i mandelmjölsblandningen tills det blir en deg som inte fastnar på sked och bunke. Lägg ut på en plastbräda, dela i hälften och rulla ut till 2 korvar. Dela varje korv i 10 bitar.

Lägg i handflatan, rulla till en boll, tryck ut ett hål i mitten, lägg i ett körsbär eventuellt med en liten strimla citronskal i mitten) och förslut, nyp försiktigt ihop till en rund boll.

Lägg ut på ugnspapper på en plåt. Plasta över och ställ i kylen minst 4 timmar, gärna över natten.

Vid tillagning: sätt ugnen på 180 grader, när ugnen är varm, tag ut bollarna, pensla med lätt vispad äggvita och strö över mandelflarn och ställ in plåten direkt i mitten på ugnen cirka 15 minuter. De skall inte så mycket färg, tag ut och pudra över florsocker, låt svalna och njut.

Förvara torrt i burk i 8–10 dagar. Önskar du frysa, frys de obakade bollarna och tag fram så många du önskar vid behov och grädda enligt ovan.

Bästa Alexandra!

Har du något enkelt recept på varmt vin till advent?

Hälsar Stickan

Hej Stickan!

Jag brukar göra det riktigt enkelt för mig, sjuder upp vin, det skall inte koka, lägger i ingredienserna och stänger av plattan men låter den stå kvar på värmen så att smakerna får dra till sig. När gästerna kommer smakar jag upp med socker och extra citron om det behövs. Färdigt att serveras. Här kommer måtten, inte hugget i sten, lägg till egna smaker. För ännu mer smak, skvätt i lite cointreau eller mörk rom vid servering.

Varmt vin

• 5 dl rött vin, inte allt för surt, typ primitivo, appasimento eller liknande

• 0,5-0,8 dl socker (obs, tag hälften först och smaka av med andra hälften efteråt)

• 1 kanelstång

• 2–3 kryddnejlikor

• 3–4 skalbitar av ekologisk apelsin, tag en potatisskalare och skala av en skärva utan att få med det vita.

• Lite citron efter smak, tag gärna en skärva ekologisk citronskal också.

Och med detta vill jag önska er alla en god och fröjdefull jul 2019. Må ni alla ha hälsan och lyckan att kunna njuta av festerna. Sköt om er och vi hörs en gång till innan det nya året.

Vill du också ställa en fråga till Alexandra Zazzi? Mejla [email protected]

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.