Benjamin Katzeff Silberstein: Vi svenskar borde erkänna att traditionen har något att erbjuda

Religion och moraliska traditioner kanske uppfattas som något mossigt. Men när det gäller dejting erbjuder traditionella perspektiv en motvikt till dagens syn på sexualitet.

GP Ledare är oberoende liberal. Fristående gästkolumnister representerar ett bredare politiskt spektrum.

ANNONS
|

Vem hade kunnat tro att en realityserie på Netflix skulle understryka traditionens och religionens roll i dejting och relationer? I ”Jewish Matchmaking” (2023) hjälper Aleeza Ben Shalom judiska singlar, från ortodoxa till sekulära, att hitta en partner. Utan att skriva någon på näsan introducerar hon även sekulära deltagare för det mer traditionella, som när hon i ett avsnitt ger rådet att inte kramas eller röra vid varandra fysiskt första gången de går ut med någon.

Enligt ortodox judendoms regler får ogifta kvinnor och män utanför familjen inte ta vid varandra. I dejtingsituationer, förklarar Ben Shalom i ett avsnitt, hjälper det till att behålla fokus på den känslomässiga kopplingen och kontakten – det allra viktigaste – framför det fysiska.

ANNONS

Ett uråldrigt sätt att se på sexualitet, tycker nog vissa. I vår upplysta tidsålder är religionen och traditionerna snarare något att frigöra sig från än hålla sig till. I Sverige är den mentaliteten särskilt stark. Enligt forskaren David Thurfjell tar 80 procent av svenskarna avstånd från organiserad religion och bara 23 procent tror på gud. Kanske vinner vi VM i någon sorts modern rationalitet. Men vad är det vi går miste om? Och vad blir konsekvenserna?

En av dem beskriver Susanna Birgersson på bloggen Rak Höger (28/5), där hon analyserar hur svensk samhällskultur avskräcker kvinnor från familjeliv. Vi gör allt vi kan för att skilja sexualitet från reproduktion. Att bilda familj är, skriver Birgersson, ”något man gör vid sidan om, vid sidan om sitt huvudsakliga livsprojekt, nånstans i 30-årsåldern, om man tycker att man har råd, lust och har rest färdigt”. Födslotalen är därefter. Under första kvartalet 2023 föddes 1,47 barn per kvinna, den lägsta siffran på 50 år, och stora delar av västvärlden dras med samma problem.

Det är slående hur annorlunda verkligheten är i Israel, ett land i västvärlden som sticker ut med sina relativt höga födslotal, som 2015 var högst i OECD med 3,1 barn per kvinna. En viktig andel utgörs av ultraortodoxa kvinnor som i snitt föder sju barn, men även bara sett till den icke-religiösa befolkningen är Israel högst i OECD med över 2,2 barn per kvinna.

ANNONS

Förklaringen här är kanske inte främst religionen i sig utan normer och värderingar som grundas i religion och tradition. Folk förväntas helt enkelt ”vara fruktsamma och föröka sig", inte direkt därför att Bibeln säger det, utan därför att samhället ser och uppskattar barnafödande som en självklar del i livet, inte som ett problem att komma runt. Familjen är i sig någonting att satsa på, med minst lika stor eller större vikt än karriären. Även sekulära israeler lever med en stor dos religiösa normer och värderingar, ofta utan att alls reflektera över det.

Vi mår bättre både som samhälle och som enskilda människor när vi lever med en traditionellt rotad grund, testad av tiden. För det måste inte alla bli religiösa. Det räcker med att erkänna att religionen och traditionen har någonting att erbjuda, oavsett om det handlar om dejtingkultur eller vad samhället värderar som viktigt.

LÄS MER: Jordan B Peterson talar inte bara till männen

LÄS MER: Ensamma män är farliga män

ANNONS