Barbara Bergström, grundare av Internationella Engelska Skolan.
Barbara Bergström, grundare av Internationella Engelska Skolan. Bild: Malin Hoelstad/SvD/TT

”Valfriheten försvinner om aktiebolag förbjuds”

Hans Bergström replikerar Karin Pihls ledartext om skolmarknaden.

Det här är en replik på en ledartext. Åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Vänstern för sedan en tid en intensiv och grovt osaklig kampanj för att avveckla valfriheten och återgå till den gamla ordningen. Även en del liberaler sväljer nu vänsterns alla felbeskrivningar. Karin Pihl (GP 8/11) är en av dem. Hon köper rentav den socialistiska klyschan ”marknadsskolan” som beteckning på det som är föräldramakt.

Några korrigeringar i fråga om Internationella Engelska Skolan (IES), som är den största friskolan inom grundskolan, med nu 43 skolor och ca 30 000 elever:

Det läggs IES till last att den blivit ”stor”. Men den har kunnat växa enbart därför att tiotusentals föräldrar sökt vad IES står för: kunskapsinriktning, ordning och vuxenauktoritet. Storleken i dag ger också förmåga. IES bidrar till mångfald i Göteborg, med två skolor, oavsett att vi också driver skolor i andra delar av landet.

ANNONS

IES har inte köpt upp andra skolor, utan enbart växt organiskt.

I ett system med skolpeng uppstår inte vinst genom att skära hårt i kostnader, utan genom att ha ett så gott rykte att klasserna kan fyllas.

IES har en högre andel lärare med kvalificerad lärarutbildning än den kommunala skolan (85 procent mot 82).

IES har högre lön för rektorer, inte lägre. Ledarskapet är avgörande för en skola. Lärarlönerna är marknadsmässiga, per årsgrupp.

Rörelseöverskottet lämnar inte verksamheten. Det har använts i sin helhet för investeringar i skolorna (ca 100 miljoner kronor per år), avsättningar för att kunna expandera samt bolagsskatt. Utan aktiebolag, som driver tre av fyra friskolor, skulle valfriheten för föräldrar reduceras drastiskt. Kooperativ och liknande saknar vilja att expandera.

IES ägare är inte ”okända”. De två huvudägarna är den av dalmasen Jan Hummel grundade fonden Paradigm samt Barbaras och min amerikanska stiftelse, med uppgift att stödja projekt för upplysning, utbildning och forskning i Sverige.

Det är en myt att det skulle pågå en väldig expansion av friskolor, som skapar problem för kommuner. Skolinspektionen beviljar tillstånd enbart om en ny skola behövs långsiktigt. Antalet godkännanden för grundskolan har minskat med 80 procent de senaste fyra åren. IES etablerar sig enbart i kommuner som vill ha skolan.

ANNONS

Hans Bergström

f.d. chefredaktör DN, docent, verksam på ägarnivå för Internationella Engelska Skolan och gift med dess grundare Barbara Bergström

Karin Pihl svarar:

Det är i ärlighetens namn inte särskilt sakligt att kalla någons annans argumentation för ”grovt osaklig” bara för att man själv inte håller med. Vad som också är grovt osakligt är att insinuera att ens åsiktsmotståndare blint ”sväljer” och ”köper” någon annans världsuppfattning.

Jag kan lugna Hans Bergström med att jag inte har ”svalt” några socialistiska klyschor. Jag argumenterar mot Sveriges världsunika system, som borgerligheten i Norge ser på med förskräckelse, helt enkelt eftersom det är uppenbart att skolmarknaden har brister som måste åtgärdas.

Bergströms replik innehåller just den självmotsättning som jag skriver om i min ledare: Å ena sidan är det en myt att det sker en expansion av friskolor. Å andra sidan skulle valfriheten kollapsa utan välfärdskapitalisterna.

Och även om just IES inte köper upp nya skolor – artikeln handlade inte bara om detta bolag – är det ett faktum att aktiebolagsägda friskolor konkurrerar ut små ideella skolor och kommunala skolor.

Exempelvis blir det inte så mycket mångfald kvar i Härryda, där IES tänker etablera sig, något som M-styret dessvärre applåderar. Det gör dock inte barnen och föräldrarna i den kommunala skolan. Politikerna erkänner öppet att de kan behöva göra sig av med kommunens lokaler – alltså lägga ner en befintlig skola – för att bereda plats för IES, något ledarsidan nyligen kritiserat.

ANNONS

Anser Hans Bergström att 80 procent av svenskarna har ”svalt” socialistpropagandan? Jag tror inte att 80 procent av svenskarna är socialister.

Jag tror däremot att de anser att systemet med riskkapitalister som tjänar pengar på skattemedel inte är bra. Alla vet att syftet med investmentbolag är att pumpa upp värdet på aktierna. För att tjäna pengar.

Det som sticker mest i ögonen är kanske att svenska friskolekoncerner använder den svenska skolpengen – alltså skattepengar – till att köpa skolor utomlands, i Spanien (IES), Tyskland (Academedia) och, man tror inte att det är sant men det är det, Saudiarabien (Kunskapsskolan). Hur gynnar detta svenska skattebetalare eller valfriheten i Sverige? Svaret är att det gör det inte.

ANNONS