Det orange kuvertet är för många ingen kul läsning.
Det orange kuvertet är för många ingen kul läsning. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Karin Pihl: Regeringen blundar för framtidens pensionskatastrof

Debatten om höjda garantipensioner skymmer en viktig fråga. Dagens 188 000 långtidsarbetslösa är framtidens fattigpensionärer.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

För att släppa fram Magdalena Andersson som statsminister krävde Vänsterpartiet en höjning av garantipensionen. Det är den pension som utgår till personer som inte har arbetat, eller arbetat mycket lite under sitt liv. Med höjningen blir skillnaden mellan en som slitit som undersköterska hela livet och en som varit arbetslös mindre, för att inte tala om obefintlig.

Garantipensionen ser ut att bli en stridsfråga. Högeroppositionen har kontrat med ett förslag som innebär en höjning av garantipensionen och en skattesänkning för alla pensionärer.

Det finns många äldre som har det ekonomiskt tufft i Sverige. Framför allt äldre, ensamstående kvinnor, enligt uträkningar från Pensionsmyndigheten.

ANNONS

Det är pensionärer som kanske varit hemmafruar en del av sina liv. Dessa kvinnor har blivit mer eller mindre lurade av svenska staten. På 1960-talet fanns ingen förskola och det var få som förutsåg att makens pension inte skulle kunna ärvas.

Men generellt är andelen fattiga pensionärer i Sverige, mätt med absoluta mått låg: 1,3 procent. Andelen relativt fattiga – en inkomst under 60 procent av medianinkomsten – är ungefär 13 procent. Det är en lika stor andel som i den arbetsföra befolkningen, enligt Pensionsmyndigheten, som också konstaterar att det är svårt att mäta relativ fattigdom. En pensionär kan räknas som fattig trots att hon eller han har miljoner i sparande. Detta eftersom sparkapital inte räknas med.

LÄS MER: Så blåste staten de kvinnliga fattigpensionärerna

En ny rapport från Finanspolitiska rådet konstaterar dock att pensionärernas disponibla inkomst har ökat mer jämfört med inkomsterna för personer ur den arbetsföra delen av befolkningen. Enligt Finanspolitiska rådets uträkningar är andelen fattiga bland pensionärer lägre än bland den arbetsföra befolkningen. Myndigheten är kritisk till regeringens förslag om höjd garantipension, som kommer att kosta skattebetalarna 9,4 miljarder nästa år.

Överbudspolitiken om pensionerna är uttryck för kortsiktig populism. För att förbättra situationen för pensionärer som har det tufft bör det vara betydligt enklare att ärva makes pension, även retroaktivt. Att göra pensionerna till en politisk fråga, med bidrag direkt ur statsbudgeten, är däremot en farlig väg att gå.

ANNONS

Det gör att själva grundtanken med det svenska pensionssystemet urholkas. Tanken var ursprungligen att pensionerna ska vara oberoende av regeringens budgetar. Med den politiska kultur som utformas nu är det omöjligt för den arbetande befolkningen – och för pensionärerna – att planera sin framtida ekonomi. Systemet blir svårt att överblicka.

Dessutom skymmer debatten om höjd garantipension ett betydligt större problem: hur pensionerna ska bli hållbara på sikt. Ökningen av medellivslängden har inte motsvarats av en höjning av pensionsåldern, vilket leder till att pensionerna kommer att urholkas. Enligt många beräkningar, bland annat en från Skandia, kommer den som är född på 1990-talet att leva på 40 procent av sin slutlön i allmän pension. I dag får den som går i pension vid 65 års ålder 60–70 procent av slutlönen.

LÄS MER: Regeringens pensionspolitik ett hån mot Sveriges arbetarklass

Värre kommer det dock att bli för den grupp som inte arbetar. Finanspolitiska rådet menar att arbetslösheten bland utrikesfödda och personer med låg utbildning kommer utgöra ett hot mot pensionssystemet redan om 20–30 år. Enligt siffror från Arbetsförmedlingen var 188 000 personer långtidsarbetslösa i augusti i fjol. Hälften hade varit arbetslösa i två år eller längre och hade en svag ställning på arbetsmarknaden. Myndigheten varnar för att denna arbetslöshet är på väg att bita sig fast.

ANNONS

Dagens långtidsarbetslösa är framtidens fattigpensionärer, som kommer att behöva försörjas med garantipension och andra bidrag från staten om ingenting görs.

I stället för kortsiktigt valfläsk borde ansvarsfulla politiker se till att pensionssystemet är hållbart över tid. Då handlar det om att höja pensionsåldern i takt med medellivslängden – en 90-talist måste räkna med att arbeta till 70. Underlätta privat pensionssparande i stället för att, som regeringen gjort, införa fler skatter på pensionssparande. Långtidsarbetslösheten bland lågutbildade och utrikesfödda måste brytas.

Det svenska pensionssystemet bygger på att var och en ska försörja sig själv, att ett helt arbetsliv ska löna sig och att det ska vara långsiktigt hållbart. Regeringens pensionspopulism hotar dessa principer.

LÄS MER: Själlösa äldreboenden ett hån mot de äldre

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS