Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Peter Hjörne Bild Stefan Berg Bild: Stefan Berg
Peter Hjörne Bild Stefan Berg Bild: Stefan Berg

Peter Hjörne: Några saker att tjôta om!

Heden behöver en nystart. Därför måste vi föra en diskussion om vad Heden ska vara – eftersom det rör sig om ett allmänintresse.
Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Brevvän. Vi som är nära eller har nått "vaccinationsåldern" vet vad det är, men kanske inte så många andra. En brevvän är inte samma sak som en chatkompis. En chatkompis kan vara vad som efterlystes i en blogg: "nån att chatta sönder med".

Men brevvän är något annat. Det går långsamt och analogt. Enligt Wikipedia är en brevvän "en person som man håller kontinuerlig brevkontakt med. Att kontinuerligt ta emot och svara på brev från en brevvän kallas brevväxling eller korresponderande."

Jag har en brevvän. Det är jag väldigt glad för. Det är en trogen GP-läsare som då och då skriver ett välformulerat och tänkvärt brev - med skrivmaskin på papper.  Jag svarar med reservoarpenna på brevpapper. Det känns högtidligt att brevväxla så. En eftertankens paus från det snabba, digitala - som ju är en annan sorts välsignelse.

För någon vecka sedan fick jag ett nytt brev från min brevvän:

"Du får en stjärna i boken Peter för att du värnar om Heden. Den känner jag varmt för. Jag är så dogmatisk och sträng att jag inte ens vill se att den blir pyntad och uppsnyggad med träd och buskar, lekplatser, serveringar och dammar. Heden skall vara som den alltid varit; öppen, solig och dammig!"

Så tycker många göteborgare. Över huvud taget är det många göteborgare som har en åsikt om Heden, som känner för Heden, som vill värna denna unika plats.

Rykten gör nu gällande att flera intressegrupper, inom en inte alltför avlägsen framtid, kommer att presentera idéer om Heden. Föga förvånande lär byggföretag vara involverade. Och är byggföretag inblandade så behöver man inte vara nobelpristagare för att lista ut att de vill bebygga Heden i någon, inte bagatellartad, omfattning. Det är inget konstigt med det. Byggföretag vill "förtäta och förädla", som det så vackert heter. På vanlig svenska betyder det att de vill bygga. Det är ett legitimt egenintresse. Men det är inte med nödvändighet samma sak som allmänintresse.

Heden är ett allmänintresse i Göteborg. Det är göteborgarnas stadsrum. Det skall bli intressant att se vad de nya idéerna går ut på. Det finns givetvis inte skäl att argumentera emot det man ännu inte sett. Däremot finns det all anledning att "chatta sönder" (på göteborgska tjôta) om vad Heden måste få fortsätta att vara - en central, flexibel och öppen plats.

Till skillnad från min brevvän tror jag inte att det bästa sättet att värna Heden är att inte göra något. För att försvara sin öppenhet mot dem som anser att Heden i dag är ett trist, öde blåshål och därför bör bebyggas, behöver Heden förbättras. Potentialen är stor utan att man behöver tumma på Hedens funktion, själ och hjärta. En avsevärd förbättring vore till exempel att flytta parkeringarna under jord, vilket skulle frigöra stora ytor. Nu kommer ett tillfälligt parkeringshus att byggas. (Förhoppningsvis blir det inte tillfälligt på samma sätt som Hotell Heden, som byggdes som ett provisorium 1947.)

Över huvud taget behöver Heden rensas. Det behövs en nystart, inte framför allt för byggnation, utan för att i verklig mening förädla Heden, göra den vacker och mer attraktiv för fler. Heden kan och skall vara en allaktivitetsplats. En grön, lättillgänglig rekreations-, lek- och idrottsplats. En samlingsplats för alla göteborgare året runt och en möjlighet för tillfälliga, stora evenemang. De städer är lätt räknade som skulle kunna anordna Gothia Cup och Partille Cup, världens största fotbolls- och handbollsturneringar för ungdomar, mitt i centrum.

Diskussionerna och turerna om Heden har varit många och långa. Arkitektförslag och medborgarinitiativ har presenterats. Men 2017 pausades detaljplanearbetet för Heden på obestämd tid.

Om byggstart på Heden sa då den biträdande stadsbyggnadsdirektören Birgitta Lööf till GP:

– Tidigast om fem till sju år, men då krävs beslutsfattande och mod.

Men inget av detta tycks ha "drabbat" staden för än har inget hänt.

Samma sak med Avenyn. Inget har hänt!

För Avenyn togs ett gestaltningsprogram, med höga ambitioner och många goda tankar, fram redan 2013: "En viktig utgångspunkt är att stärka det som är bra och som redan finns. Gestaltningsprogrammet skall visa hur Avenyn kan utformas för att återta sin plats i staden som den paradgata den en gång varit, stilig och praktfull", kunde man läsa på Göteborgs Stads hemsida om plan- och byggprojekt.

Tanken var att börja upprustningen av Avenyn och Götaplatsen 2015 för att vara klart till jubileumsåret 2021. Så mycket av stilig, nygammal prakt har vi ännu inte sett. Enskilda fastigheter har visserligen byggts om och förskönats men det stora greppet på Sveriges mest kända paradgata lyser bara med sin frånvaro. Den enda större förändringen skulle vara om Avenyns uteserveringar blir permanenta, vilket nu utreds. Det vore en välförtjänt möjlighet för de hårt prövade och coronamisshandlade restaurangerna, som är en så viktig del av ett gott stadsliv.

Göteborgs stadsplanering har länge dragits med stora problem. Fördyringar och förseningar av mängder av projekt har varit ett återkommande gissel. Nämnder och förvaltningar har jobbat i stuprör och inte förmått samarbeta.

Politikerna i Göteborg beslutade därför i förra veckan att skrota den gamla modellen för stadsplanering. Förhoppningsvis innebär det, tillsammans med att arenaförlamningen nu tycks ha släppt, att staden förmår ta ett helhetsgrepp på evenemangsområdet, arenorna, Heden och Avenyn - för de hör samman. Och de är helt unika tillgångar för Göteborg - väl värda att värna, vårda och utveckla!