Så kan Liberalerna hitta sin plats i svensk politik igen

Med en borgerlig regering kan Nyamko Sabuni (L) påverka Sverige i en tryggare, friare riktning.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS

Samma dag som riksdagen fällde regeringen Löfven rapporterade Expressen om en skjutning i Stockholmsförorten Sätra. En familjefar i medelåldern hade på söndagskvällen satt sig ner på en restaurang för att titta på EM-fotboll med vänner. Inte långt därefter sköts han till döds, i ett dåd som ska ha varit riktat mot någon helt annan.

Så skördade gängkriminaliteten ännu ett oskyldigt offer i vårt land.

LÄS MER: Varför skjuter unga män varandra i förorten?

S-regeringen hävdar att den agerat med kraft och resurser för att krossa den brottslighet som satt hela bostadsområden i skräck. Men faktum är att regeringen inte gjort tillräckligt. Snarare är det utländska poliskårer som gjort jobbet åt oss genom diverse intrång i krypterade kommunikationstjänster. Utan fransk polis, ingen Encrochat. Utan amerikanska FBI, ingen Trojan Shield.

ANNONS

Mot bakgrund av detta vore det bra om Sverige fick den nystart som Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni återkommande gånger efterfrågat under vårens gång. Det är uppenbart att regeringen Löfven, och det januarisamarbete som legat till grund för regeringen, inte lyckats tackla de samhällsproblem som sliter landet itu.

Det var därför välkommet när Sabuni efter måndagens dramatiska beslut i riksdagen deklarerade att partiet nu ska verka för en borgerlig regering.

Under nuvarande mandatperiod har partiets rättspolitiske talesperson Johan Pehrson flera gånger gjort gemensam sak med kollegorna i M och KD. Det finns nämligen en gemensam problemformulering att samlas kring. Utdömda straff och påföljder som inte följer brottets allvarliga karaktär. Vuxenvärldens senfärdighet med att tidigt sätta klara gränser för livsstilskriminella ungdomar. Misslyckandet med att utvisa icke-medborgare som begått farliga brott. Bristen på polisiära verktyg för att utreda och förhindra organiserad brottslighet. Här har L, KD och M lätt att hitta samsyn.

LÄS MER: Det snurriga är att regeringen hållit så länge

Men en borgerlig regering kan också ge L det existensberättigande som sakta men säkert försvunnit i den hårda konkurrensen med C, MP, och till viss del S, om de progressiva storstadsväljarna. En M-regering måste i någon mån samarbeta med Jimmie Åkesson och SD. Liberalerna kan därmed fungera som en liberal motvikt i högerblocket.

ANNONS

Och här kan Liberalerna lära sig av sin mångåriga, ideologiska motståndare i Vänsterpartiet. Det var Vänsterpartiets röda linjer om arbetsrätt och hyresreglering som bäddade för regeringen Löfvens fall i veckan.

Nyamko Sabuni bör därför vara öppen med att Liberalerna är redo att samtala brett och förhandla med alla parter i Sveriges riksdag. Men samtidigt vara tydlig med att det finns gränser för vad som är förhandlingsbart eller inte. Och skulle en framtida regering ledd av Kristersson ignorera dessa ultimatum till förmån för SD, har veckans dramatik i riksdagen åtminstone visat att det faktiskt är fullt möjligt att fälla en regering i en misstroendevotering.

LÄS MER: Riksdagen underkände Löfvens skräckretorik om demokratins undergång

ANNONS