Finlands president Sauli Niinistö och statsminister Sanna Marin.
Finlands president Sauli Niinistö och statsminister Sanna Marin. Bild: Heikki Saukkomaa

Karin Pihl: Pinsamt att svenska politiker inte kan mer om Finland

Bastu och hockey i all ära. Det finns andra saker som borde inspirera de svenska partiledarna när de får frågor om grannlandets styrkor.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS

Den som läckte ut videon på den festande Sanna Marin måste blivit besviken. Syftet med att sprida filmen, där den finländska statsministern dansar, sjunger och festar med några vänner, var antagligen att skada henne. Och visst, oppositionen i Finland har försökt att anklaga Marin för att bete sig olämpligt.

Men de flesta begriper att även en statsminister måste få vara ledig ibland och ha kul. De negativa kommentarerna framstår som löjeväckande och de flesta verkar tycka att försöken att skapa ett drev är patetiska. Vad en politiker gör i privata sammanhang är hennes ensak så länge det inte är gravt olämpligt eller olagligt. Att dansa på en hemmafest faller inte in i den kategorin.

ANNONS

I samband med att filmsnutten på den dansande Marin spreds till vår sida av Östersjön sände Sveriges Radio ett inslag där de frågade de svenska partiledarna om vad de anser vara det bästa som Sverige fått från Finland.

Här har vi något verkligt skandalöst. Eller åtminstone pinsamt.

Annie Lööf svarar ”bastu”. Jimmie Åkesson svarar en släkting han tycker mycket om. Magdalena Andersson nämner sina medarbetare med finska rötter. Ulf Kristersson, Johan Pehrson och Ebba Busch svarar, helt rimligt, Natomedlemskap och en ökad krismedvetenhet. Per Bolund tar upp de återkommande idrottskamperna mellan länderna. Nooshi Dadgostar svarar hennes finländska kollega, Vänsterförbundets ordförande Li Andersson.

Inget ont om bastu och hockey. Men att partiledarna inte kommer på något mer än så leder till att åtminstone hälften av dem får underkänt. Svaren vittnar om att de inte bryr sig nämnvärt om vad som sker i Finland, eller ser en anledning till att inspireras av finländska politiker. De tycks leva kvar i en värld där det är självklart att Sverige är storebror, en förebild som Finland naturligt ska se upp till.

Så kanske det var en gång i tiden. Men år 2022 borde det snarare vara tvärtom. Finland är i dag på många sätt bättre än Sverige.

ANNONS

LÄS MER: Vi svenskar borde bry oss mer om Finland

Ta exempelvis skolan. Medan de svenska resultaten sjunkit som en sten i diverse internationella mätningar håller sig Finland på topp och är bland de bästa länderna i världen. Kanske för att den finländska skolan inte har plågats med politiska reformprojekt. I Finland är lärare ett högstatusjobb. Jämför det med Sverige, där det i princip är platsgaranti på lärarutbildningen.

Eller ta kärnkraften. När Sverige lägger ned fullt fungerande reaktorer av politiska skäl gör Finland tvärtom. Den nya reaktorn Olkiluoto 3, som är den mest avancerade i Europa, blev förvisso kraftigt försenad. Men i december ska den äntligen vara i full drift. Det kommer att motsvara hela den el som landet tidigare importerat från Ryssland.

I migrationsfrågan har Finland haft en mer välavvägd inställning där medmänsklighet kombineras med en realistisk syn på mottagningskapaciteten. Dessutom måste man kunna svenska eller finska för att få bli medborgare.

Gällande ett annat stort problem i Sverige – vårdköer – har Finland haft samma problem, men genom reformer har man lyckats korta dem. Till skillnad från i Sverige.

Finland är världens lyckligaste land. Gång på gång toppar Finland listan i World Happiness Report, något som förklaras med att finländarna lever i ett så pass välfungerande samhälle.

ANNONS

Svenska politiker har en läxa att göra. Läs på om Finland. Åk dit. Har ni tur kanske ni blir bjudna på fest.

LÄS MER: Politiker, lär av Finland och avgå när ni klantat till det

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS