I helgen rånades två 90-åriga kvinnor på tusentals kronor i sina hem i Göteborg. Brotten skedde vid två separata tillfällen där gärningsmännen utgav sig för att vara poliser för att få tillträde till bostaden. Tidigare i veckan hade likaså två äldre kvinnor i Kullavik respektive Mölndal blivit lurade att föra över stora summor från sina bankkonton. Även under jul- och nyårshelgerna skedde ett antal liknande brott.
Att ge sig på äldre, ofta ensamstående och skyddslösa kvinnor, är en brottslighet som bara kan betecknas som vidrig. Och den här brottsligheten ökar och blir mer systematisk. Ofta, om än inte alltid, är det internationella proffsligor som ligger bakom. Bedragarna utger sig för att komma från polisen, banken, sjukhuset eller hemtjänsten och undergräver på så sätt även tilltron till de som ska skydda och hjälpa de mest utsatta i samhället. Många utsatta blir långvarigt traumatiserade.
Ändå är straffvärdet lågt. Magnus Lindegren, chef för polisens bedrägerisektion i Göteborg, säger till GT (2/1) att de lurade har små chanser att få tillbaka sina pengar: ”Det är inga som helst problem att hitta den eller de som står på de konton som pengarna har överförts till. Men kriterierna för att ett fängelsestraff ska kunna utdömas är sällan uppfyllda i de här ärendena. Böter och villkorlig dom är ett vanligare utfall, det är så systemet ser ut i dag”.
Detta trots att brottsbalken tydligt uttrycker att det ska vara en försvårande omständighet om den ”tilltalade utnyttjat någon annans skyddslösa ställning eller svårigheter att värja sig”.
Det borde vara besvärande för regeringen att den inte gjort något åt detta under sina snart åtta år vid makten. Ingen regering kan slå sig för bröstet för sin humanitet som samtidigt har en flat inställning till grova brott mot en av samhällets mest skyddslösa grupper. Både Moderaterna och Sverigedemokraterna lyfter fram äldrebrotten som prioriterade i kriminalpolitiken och vill se kraftiga straffskärpningar eller skärpningar av lagens tillämpning.
Det borde vara självklart att den här typen av brott leder till fängelse, och permanent utvisning i förekommande fall. Vid sidan om de nödvändiga straffskärpningarna finns det också goda skäl för att se över tillgången till offentliga register, som idag är lätt tillgängliga på nätet med uppgifter om ålder och inkomst.
Till och med bland yrkeskriminella ses äldrebrott som en särskild låg form av brottslighet. Det är helt moraliskt förkastligt att vi inte gör mer för att förhindra den.
Läs mer: Tala om åldringsbrotten