Falska poliser rånade åldringar i sina hem

Män utgav sig för att vara poliser och lurade två kvinnor närmare hundra år gamla i Göteborg under lördagen. De stal smycken och andra värdesaker för tusentals kronor. Ingen misstänkt i nuläget, enligt polisen region Väst.

ANNONS
|

Vid två separata tillfällen under lördagen kom två kvinnor närmare hundra år gamla att bli bestulna på värdesaker för tusentals kronor, uppger polisen i region Väst.

Detta genom att minst två män ska ha utgivit sig själva för att vara poliser. Den ena har ringt till kvinnorna och under samtalet ska den andra knackat på, säger polisens presstalesperson Thomas Fuxborg.

– Under samtalets gång ringer det på dörren och där står en man utanför som säger sig vara polis och att han är där för att säkra kvinnornas tillhörigheter. Han ber om att få titta på smycken och andra tillhörigheter. Han ber också om att få bankkort och bankkoder. Den ena kvinnan blev av med 15 000 kronor, den andra 5000 kronor, säger Thomas Fuxborg.

ANNONS

Det ena bedrägeriet skedde i stadsdelen Linné vid 23-tiden på lördagskvällen. Det andra skedde i närheten till Östra sjukhuset, närmare klockan två på natten mot söndagen.

Polisen: Det är beklämmande

Tillvägagångssättet liknar tidigare bedrägerier, men då riktade sig stölderna mot polsktalande, enligt Thomas Fuxborg.

– Modus operandi liknar tidigare bedrägerier där polsktalande män utgivit sig själva för att vara poliser och ringt upp polsktalande kvinnor. I det här fallen rör det sig om svensktalande, säger han.

Eftersom brotten skedde i de äldres bostäder har polisen upprättat anmälningar gällande grov stöld. Därtill bedrägeri samt föregivande av allmän ställning.

– Det är beklämmande och nu gäller det för oss att hugga i. Och informera om att vi aldrig, aldrig ringer på hemma hos någon för att ”säkra” värdesaker, säger polisens presstalesperson Thomas Fuxborg.

Polisen har i nuläget ingen misstänkt för åldringsbrotten.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS