Daniel Schatz, gästskribent och fil dr i statsvetenskap.
Daniel Schatz, gästskribent och fil dr i statsvetenskap.

Daniel Schatz: Vänsterpartiet finansierar terror

Skattepengar har, via Vänsterns biståndsorganisation, gått till terrorstämplade grupper. Biståndsminister Johan Forssell (M) måste agera skyndsamt för att stoppa bidragskranen.

GP Ledare är oberoende liberal. Fristående gästkolumnister representerar ett bredare politiskt spektrum.

ANNONS
|

Vänsterpartiet har under närmare tjugo år (2001–2018) skickat 12,5 miljoner skattekronor från statens biståndsbudget till samarbetsprojekt med terrororganisationer, diktaturer och icke-reformerade kommunistpartier. Utbetalningarna har skett inom ramen för Sidas årliga fördelning av 100 miljoner kronor till riksdagspartiers biståndsprojekt.

Vänsterns internationella forums (VIF) stöd till extremister har varit mer omfattande än vad som varit känt. Verksamheten pågår troligen än i dag men kan ej granskas för att Sida hemligstämplat VIF:s biståndsrapportering.

Bland VIF:s samarbetsorganisationer märks, enligt Sida-rapporter, DFLP, vars militära gren deltog i de blodiga massakrerna av israeler den 7 oktober med 1400 döda och 5400 skadade. DFLP, med en kommunistisk stjärna och Palestinakarta där Israel försvunnit, mottog med andra palestinska vänsterpartier nästan fem miljoner kronor mellan 2000 och 2018. Blotta tanken att skattemedel kan ha använts för att finansiera massmord av civila och kidnappningen av fler än 200 barn, mammor, pappor och äldre, är skrämmande.

ANNONS

DFLP var involverade i mord långt innan man började få stöd från V. Organisationen är mest känd för Maalot-massakern 1974 då 85 judiska skolungdomar togs som gisslan och ett tjugotal mördades. Så sent som 2014 sköt DFLP:s militära gren raketer mot civila mål i Israel. Trots att detta är välkänt, valde VIF att stödja DFLP under mer än 15 år i ett samarbete som inleddes 2001.

Ledande vänsterpartister har relativiserat terrordåden, trots att de inte förbättrat palestiniernas liv. Björn Alling (V) i Linköpings kommunfullmäktige beskrev Israel som en ”vidrig terrorstat” och krävde dess förstörelse. Daniel Riazat, riksdagsledamot (V), påtalade västvärldens dubbelmoral gällande palestiniernas självförsvar och menade att de har rätt att försvara sig mot ockupationen.

V:s stöd till terrorister sträcker sig längre än DFLP. Riksdagsledamot Ali Esbati (V), uppmanade 2002 som ordförande för Ung Vänster sina medlemmar att samla in pengar till det av EU och USA terrorstämplade PFLP, som deltog i terrordådet den 8 oktober. Detta trots det var det välkänt att organisationen sedan grundandet på 1960-talet ägnat sig åt flygplanskapningar och terror. Esbati har inte tagit avstånd från PFLP.

Extermiststödet stannar inte i Palestina. VIF har finansierat det colombianska kommunistpartiet med hammaren och skäran i partisymbolen med 4,9 miljoner skattekronor 2001 till 2018. Gruppen har historiska band till FARC-gerillan med lönnmord och narkotikahandel på agendan.

ANNONS

Det revolutionära PLM på Filipinerna mottog 1,9 miljoner mellan 2009 och 2016. PLM:s propagandaskola har helfinansierats av svenska skattebetalare.

Vietnams Kvinnoförbund fick 292 000 skattekronor 2005 till 2007. Förbundet utgör en del av Vietnams Fosterlandsfront, en paraplyorganisation för regimanknutna grupper med kopplingar till kommunistpartiet. Det faktum att VIF använt skattemedel för demokratifrämjande till att stödja diktaturer som strypt yttrandefriheten, torterat oppositionella och förbjudit demokratiska partier och fackföreningar, verkar inte ha bekymrat V.

Stödet till extremism är mer omfattande än vad som diskuteras i denna artikel. Trots att jag först uppmärksammade denna fråga 2006 möttes mina varningar av kompakt tystnad från S-regeringen och Sidas ledning. Man hade kunnat stoppa terrorbidragen men valde att tiga.

Biståndsminister Johan Forssell (M) måste agera skyndsamt för att stoppa mångmiljonrullningen till VIF. Det handlar om att skydda Sveriges säkerhet och internationella anseende.

Bidragskranarna måste täppas till. Medel måste återkrävas. Hemligstämplingen av VIF:s rapporter måste hävas så att journalister kan granska materialet. V måste förklara varför skattekronor år efter år slussas till antidemokrater och terrorister, trots att kopplingarna till extremism varit välkända i decennier.

Vi kan inte ha en situation där ett riksdagsparti som aspirerar på ministerposter finansierar organisationer med kopplingar till massmord och terrorverksamhet med svenska skattemedel.

ANNONS

LÄS MER: Avskaffa det partianknutna biståndet

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS