Ann-Sofie Hermansson, Göteborgs-Posten
Ann-Sofie Hermansson, Göteborgs-Posten Bild: Robin Aron

Ann-Sofie Hermansson: Skyll dig själv om du har ont, sa Försäkringskassan

Det är provocerande att människor som slitit ut sig på jobbet inte får ersättning för skadorna.

GP Ledare är oberoende liberal. Fristående gästkolumnister representerar ett bredare politiskt spektrum.

ANNONS

En av mina arbetskamrater kan inte sova på sin ena axel, den värker för mycket. Jag skulle kalla det en förslitningsskada efter många år som renhållningsarbetare. Försäkringskassan kallar det åldersförändringar.

En annan arbetskamrat som nu gått i pension berättade att samma myndighet sa att hans värk berodde på artros. Konstigt att artrosen enbart sitter i den axel där man väl burit en miljon säckar genom åren, som han sa med ett plirigt leende.

Det är viktigt att utföra sitt arbete på ett ergonomiskt bra sätt. Att inte stressa, att lyfta rätt och att alltid använda teknik där så är möjligt. Men alla vet att många yrkesarbetare drabbas av förslitningsskador.

ANNONS

Det är svårt att komma ifrån i de jobb där man använder kroppen. Män inom transportbranschen är drabbade, men även många kvinnor inom vården. Stress och tunga lyft är exempelvis vardag inom hemtjänsten. Kroppsarbete sliter.

LÄS MER: Därför har arbetarmännen övergivit sitt gamla parti

Arbetsskadeförsäkringen, som är Sveriges första och äldsta socialförsäkring, har haft en enorm betydelse för att minska riskerna för arbetstagarnas hälsa och liv. Men till skillnad från många andra socialförsäkringar har arbetsskadeförsäkringen varit frånvarande i den politiska debatten under många år. Coronaepidemin har på ett brutalt men tydligt vis påmint oss om vår utsatthet och skörhet som människor. Alla har inte kunnat jobba hemifrån.

I rapporten ”Försäkringen som försvann”, framtagen av fackförbundet Forena och författad av deras samhällspolitiska chef Håkan Svärdman, beskrivs hur arbetsskadeförsäkringen har förändrats under de två senaste decennierna. En förändring som i tysthet lett till mycket allvarliga brister och berövat tusentals arbetstagare rätten till skadeståndsrättslig ersättning. Denna utveckling behöver brytas.

Svärdman refererar till Anna Hedborg, tidigare LO-ekonom och socialförsäkringsminister, som i 2005 års socialförsäkringsutredning föreslog att arbetsskadeförsäkringen bör organiseras på ett sätt som liknar trafikförsäkringen. Att införa en lag om obligatorisk arbetsskadeförsäkring som utgår från nuvarande arbetsskadebegrepp och kompletterar den allmänna sjukförsäkringen borde enligt Svärdman rimligen vara en odramatisk reform för flertalet arbetsgivare och arbetstagare.

ANNONS

Jag tycker det verkar klokt. Självklart finns det ett personligt ansvar att jobba riktigt ur ett arbetsmiljöperspektiv. Men det blir provocerande när uppenbara förslitningsskador orsakade i arbetslivet läggs på dig som arbetstagare. Något är galet när man börjat skylla allt på individen. Och det säger något om synen på arbetare, det är ditt eget fel om du får ont. Det är oanständigt. Och kontraproduktivt för det goda arbetet.

Dessutom, om socialdemokratin vill vara relevant för kroppsarbetarna då tycker jag att en reformerad arbetsskadeförsäkring är bra politik. Det tar inte bort värken ur en sliten kropp. Men det visar på respekt för yrkesarbetet som sådant. Och för den enskilde drabbade. Att få avsluta sitt yrkesliv med den respekten är rimligt.

LÄS MER: Att göra ett hederligt jobb borde inte strida mot reglerna

LÄS MER: Återupprätta respekten för kroppsarbetet

ANNONS