Jan Emanuel: Ge oss en arbetsförmedling värdig ett folkhem

Arbetsförmedlingen fungerar inte. I stället för att privatisera och sälja ut måste politiken se till att välfärdens kärnuppgifter fungerar.

GP Ledare är oberoende liberal. Fristående gästkolumnister representerar ett bredare politiskt spektrum.

ANNONS

Jag har drivit runt 100 bolag. För 10-15 år sedan när jag var aktiv i den direkta driften anställde jag många via Arbetsförmedlingen. Jag var jag ofta på plats i deras lokaler. Snabba arrangerade möten med arbetssökanden gjorde att jag kunde träffa runt 20 personer på en dag som matchat företagets krav. Jag kände ”mina” arbetsförmedlare och jag kan inte minnas att jag någonsin hade svårt att nå dem. Samarbetet fungerade utmärkt. Med det i gott minne skulle jag i veckan visa att jag fortfarande kan och ringde Arbetsförmedlingen gällande några anställningar som behövdes lösas snabbt.

Jag kommer till en växel med olika val där jag får prata med en robot. Jag säger att jag är arbetsgivare och vill anställa. Efter en hel del problem med att göra mig förstådd då jag säger ”jag vill anställa” så får jag får information att det är många som ringer. Sen blir jag utslängd. Vid ett nytt försök lyckas jag ta mig fram till en telefonkö. Efter tio minuter säger telefonsvararen att jag ska försöka senare. Bibibiip.

ANNONS

Skam den som ger sig. Jag åker ner till den arbetsförmedling jag varit på så många gånger tidigare. Skylten är densamma. Jag går fram till en kur där en anställd står. Jag förklarar mitt ärende. Den anställde tittar nästan lite lustigt på mig. Han förklarar lite som för ett barn att på arbetsförmedlingen så förmedlar de inte arbeten till arbetsgivare, det gör de bara på nätet eller via telefon. På frågan om jag kunde få träffa en handläggare eller få ett direktnummer att ringa så var svaret nej.

Jag sätter mig i bilen och ringer igen, den här gången får jag vara kvar i kön tills en handläggare svarar. Hon säger något till mig jag inte förstår och vi går stundtals över till engelska. Hon berättar att jag ska fylla i en blankett och att jag kommer få svar inom en månad. Om jag blir ”godkänd” så går man vidare och letar efter lämplig person. Jag säger att jag inte vill ha bidrag, bara anställa. Hon blir tyst en stund och frågar: ”If you want anställa ”utan bidrag”, why you call arbetsförmedlingen?”

Du som nu tänker, ”Varför inte gå in på deras hemsida bara?”: Gå in där själv. Den administrativa röra som möter en arbetsgivare kräver en särskild anställd att komma igenom.

ANNONS

Det finns vissa funktioner i samhället en medborgare ska kunna förvänta sig att de fungerar. En av dem är att få stöd i sökandet efter ett arbete. Det kanske är den viktigaste stödåtgärden ett samhälle kan erbjuda individen. När en sådan myndighet så uppenbart har havererat så visar det på ett samhällsproblem större än en havererad myndighet. Det visar ett samhälle som tappat styrförmågan. Ett samhälle utan styrförmåga drabbar de svagaste hårdast. De utanför, de utan arbete. En skammens skugga faller här över våra styrande.

Du som nu tänker: ”Lägg ner skiten!”: Jag förstår dig, men jag håller inte med. Se i stället till att arbetsförmedlingen kan göra sitt jobb. Bygg upp den värdig ett folkhem. Arbetsförmedlingen har varit bra, sen rev vi ner den precis som vi gjort med så mycket annat. Lösningen är inte att ge upp och privatisera. Det har vi testat på för många ställen redan. Riv i stället ut dem som rivit ner. Styrfarten sitter inte i mer privatisering, den sitter i ordningen, i redan och rimligheten i statens ansvar och ägande. Allt annat är stöld från folket. Och staten ska tjäna, inte stjäla.

LÄS MER: Därför saknar jag betongsossesamhället

LÄS MER: Samhället kan inte anpassas efter varje människas önskemål

ANNONS
ANNONS