Glada centerpartister på partiets EU-valvaka.
Glada centerpartister på partiets EU-valvaka. Bild: Jessica Gow/TT

Mathias Bred: EU-valet skymmer Centerpartiets kris

Centerpartisterna var segerrusiga på valkvällen. Men faktum är att C var det parti som fick se sitt väljarstöd minska mest av alla.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS

Centerpartiet lyckades att behålla båda sina mandat i Europaparlamentsvalet. Risken är dock att framgången kommer i vägen för den interna debatt partiet måste ha.

Partiledaren Muharrem Demirok var påtagligt lättad på valvakan. Av den segerrusiga stämningen framgick det inte att detta faktiskt var partiet som backade mest i Europavalet. Ett resultat på 7,3 procent innebär att Centern har tappat var tredje väljare sedan förra EU-valet 2019. Det går därför att förstå ledningens glädje över att ändå ha försvarat båda mandaten i Europaparlamentet. Risken för intern kritik hade annars varit stor.

Det finns ändå skäl för Centern att studera statistiken från valet. Det är till exempel inte säkert att resultatet innebär att faran är över för Centern i kommande riksdagsval. Under våren har Centern legat under fem procent i flera opinionsundersökningar om partisympatier i rikspolitiken .

ANNONS

Att man nu fick ett högre resultat i EU-valet innebär inte att faran är över. Bara 60 procent av dem som röstade på Centern i EU-valet svarade att de skulle göra det också i ett riksdagsval . Stödet för Centern i den svenska politiken kan alltså ligga under fem procent, precis som opinionsmätningarna ger vid handen. Trenden sedan valet 2022 har dessutom pekat nedåt. Långsamt men stadigt.

Därför hade Centerpartiet tjänat på mer kritisk, intern debatt. Partiet hade ju aldrig någon eftervalsdebatt efter riksdagsvalet 2022. Annie Lööf lämnade och partiet fick ta ställning till tre kandidater som pekats ut centralt. Demirok valdes men utan eget program verkar hans mandat främst vara att fullfölja politiken från Annie Lööf-åren.

Hur det arvet förvaltas kan man ifrågasätta. Centern har inte blivit det självklara valet för småföretagare. I SVT:s vallokalsundersökning hade Centern bara stöd av 6 procent av väljarna i gruppen ”företagare och jordbrukare”. Till och med Vänsterpartiet fick större stöd i gruppen.

Likaså verkar storstadssatsningen ha kommit av sig. Av storstäderna var det bara i Stockholm som Centern gick bättre än rikssnittet i EU-valet. I Göteborg och Malmö låg man under rikssnittet med 5,6 respektive 5,1 procent av rösterna.

Det verkar ha varit de traditionella väljarna utanför storstäderna som räddade mandaten i Bryssel den här gången. Men vilken chans har Centern i kommunerna i valet 2026 om partiet går till val som del av rödgrönt block? Mer än en tredjedel av de som röstade på Centern i Europavalet ser sig själva som höger om mitten. Bara en femtedel ser sig som vänster om mitten .

ANNONS

Centerpartisterna har många frågor att diskutera. Risken är att resultatet i EU-valet tas som intäkt för att skjuta dessa diskussioner ytterligare på framtiden. Paradoxalt nog kan därför välsignelsen av ett lyckat EU-val bli till en förbannelse i ett illa förberett riksdagsval.

ANNONS