Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Petter Trens
Bild: Petter Trens

Karin Pihl: EU ska inte styra folks fredagsmys

Stötta gärna europeisk kultur, men låt folk titta på brittiska filmer.
Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Är tv-serier som The Crown och ett hot mot Europa? Svar ja, anser EU. I förra veckan kom nyheten att EU vill begränsa EU-medborgarnas möjlighet att titta på brittisk film och tv.

Brittiska dagstidningen The Guardian har kommit över ett internt EU-dokument. Där står att brittisk underhållning är att betrakta som ett hot mot EU:s kulturella mångfald. I ”efterdyningarna av Brexit” vill unionen därför lyfta frågan om hur tillgången på brittisk underhållning kan begränsas.

Redan i dag måste strömningstjänster och marksända tv-kanaler i EU visa minst 30 procent europeisk produktion. Eftersom Storbritannien är ett europeiskt land som dessutom är framstående inom drama och film är en stor andel av det som visas på tv brittiska produktioner.

Men nu anser EU alltså att brittisk film inte är att klassa som europeisk.

Det är en befängd inställning, av flera skäl.

LÄS MER: EU:s propagandakampanj för tankarna till Sovjet

Trots att Storbritannien har lämnat EU är det fortfarande ett europeiskt land. Schweiz och Norge ligger i Europa och tillhör dess kulturella sfär trots att länderna inte är med i EU. Detsamma gäller Storbritannien. Att begränsa tv-tittare att ta del av brittiska tv-serier och filmer framstår som en hämnd för Brexit snarare än reell omsorg för kvaliteten på medborgarnas kulturkonsumtion.

Om EU-byråkraterna nu oroar sig över mångfalden i EU borde de ta fram en spegel. Att folk tittar på Downton Abbey är inte det stora hotet mot ett diversifierat EU där de olika ländernas kulturella särart tillåts blomstra. Det är snarare EU som står för det största hotet mot mångfalden.

Alltsedan Brexit är EU:s mål att skapa en ”allt närmare union”. Makt flyttas från de nationella parlamenten till Bryssel. Det handlar om allt från socialpolitik, arbetsmarknadspolitik och steg mot en gemensam finanspolitik. Att försöka tvinga på Sverige en helt ny arbetsmarknadsmodell med minimilöner, och samtidigt gasta om att engelska komedier hotar Europas mångfald, framstår som skrattretande.

Om EU skulle fatta ett beslut som begränsar möjligheten för brittisk tv och film att visas i medlemsländerna riskerar de inte bara att försämra relationen mellan EU och Storbritannien. Det finns en anledning till att brittiska drama- och komediproduktioner är populära, och det är att de håller en hög kvalitet. Att inte kunna se sin favoritserie eller -film eftersom EU har beslutat att britter inte är européer kommer skapa missnöje. Det är inte svårt att räkna ut.

LÄS MER: Bråka inte med svenskar om skogen, byråkrater

Vi röstade ja till EU-medlemskapet för att vi ville ha ett samarbete mellan de europeiska länderna om gemensamma europeiska angelägenheter. Inte för att vi skulle bli förvägrade att titta på brittisk film.

Självklart är det positivt om vi medborgare erbjuds kultur från Europas alla hörn. Men det finns bättre sätt att stötta EU:s kulturliv än att helt enkelt förhindra folk från att titta på sin favoritfilm på Netflix.

LÄS MER: Så gör eurofiaskot svensken fattigare