En stor explosion har inträffat vid ett flerfamiljshus på Övre Husargatan i Annedal i centrala Göteborg.
En stor explosion har inträffat vid ett flerfamiljshus på Övre Husargatan i Annedal i centrala Göteborg. Bild: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT

Karin Pihl: Det här får aldrig bli normalt

Polisens teori är att explosionen på tisdagsmorgonen var anlagd. Stämmer det, är det ett av de värsta bombdåden i Sverige.

Det här är en åsiktstext från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

ANNONS
|

Klockan fem på tisdagsmorgonen kom larmet till polisen. En kraftig explosion ägde rum i ett bostadshus på Övre Husargatan i centrala Göteborg.

Tre trapphus är påverkade. Minst sex personer har förts till sjukhus med ambulans. Ytterligare 19 personer med buss. Brandmän är i skrivande stund på plats för att försöka slutföra släckningen av branden, som syns långväga.

Boende vittnar till GP om hur de förtvivlat försökt ta sig ut ur sina lägenheter men inte lyckats på grund av förstörelsen. I stället har flera tvingats hoppa ut från balkongen.

I skrivande stund vet man inte vad som har orsakat explosionen. Polisen har dock två teorier. Den första är att sprängningen orsakats av en gasläcka. Rut om byggnaden löper gasledningar.

ANNONS

Men räddningstjänstens insatsledare tror inte att det finns en "naturlig" orsak. Den andra teorin, som polisen anser är mest trolig, är att explosionen orsakats av en enskild sprängladdning som placerats i en port och som orsakat en tryckvåg. Vem som placerat ut bomben – om teorin stämmer – och vem som är måltavla finns det ännu inga uppgifter om. Det finns ännu ingen gripen.

LÄS MER: Branden i Annedal – detta har hänt

LÄS MER: Polisens teorier efter explosionen i Annedal

Sprängningar och bombdåd i fastigheter har ökat i Sverige. I fjol skedde 105 detonationer i landet. Året innan var det ännu värre, då anmäldes 257 sådana brott. Under 2010-talet handlar det om en exceptionell ökning av sprängdåd. Och Sverige sticker ut. Inget annat land som inte befinner sig i krig har en liknande användning av handgranater, enligt Polisen.

Oskyldiga drabbas. För knappt ett år sedan exploderade en bomb på en vårdmottagning mitt i centrala Göteborg. En 85-årig kvinna skadades allvarligt. Några veckor tidigare skedde en kraftig explosion vid Länsmansgården där en flicka fick splitterskador.

Trenden är densamma i andra delar av landet. Sommaren 2019 detonerade en bomb i Linköping, där hundratals boende fick sina lägenheter förstörda. Bilderna från platsen förde tankarna till ett krigstillstånd. Troligen hade dådet koppling till den undre världen. Mirakulöst nog skadades ingen fysiskt.

ANNONS

Om det visar sig att explosionen på tisdagsmorgonen är anlagd är det troligtvis den värsta sprängningen Göteborg varit med om hittills, och en av de värsta i landet.

LÄS MER: Rökpelare syns över staden efter kraftig explosion i flerfamiljshus

Sprängdåden är, precis som skjutningarna, en del av den ökade gängkriminaliteten i Sverige. Det är inte alls ovanligt att oskyldiga kommer emellan gänguppgörelserna. Den som råkar befinna sig på "fel plats vid fel tid" kan hamna mitt i gängens konflikter. Det går inte att förringa skjutvapenvåldet med att det "bara" är kriminella som skjuter andra kriminella.

Men sprängningarna är något annat. Människor attackeras i sina hem. Den egna bostaden, som ska vara en trygg plats, blir totalkvaddad av en bomb. De som drabbas tvingas fly sitt eget hem som fylls av rök eller riskerar att falla samman.

På så vis påminner bombattentaten mot bostadshus mer om terrorattacker. Det är trots allt ovanligt. Men de skrämmer människor på ett helt annat sätt än skjutningarna. Brutaliteten i dessa brott, där gärningsmännen inte tycks bry sig om att sovande barn kan dö, är skrämmande.

Att bostadshus sprängs är inte normalt. Det är inget som går att vifta bort med hänvisning till att brottsligheten generellt sjunker eller att de flesta trappuppgångar i Sverige inte sprängs de flesta nätter.

ANNONS

Polisen tvingas ta hjälp från Försvarsmaktens insatser i länder som Mali och Afghanistan för att lära sig att hantera sprängningarna. Så illa är det. Att bombningarna måste få högsta politiska prioritet behöver väl knappast nämnas.

LÄS MER: Victor, 35, skadades i branden: ”Dör om jag är kvar”

LÄS MER: Så blev sprängdåd och rånade barn det nya normala

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS