Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Explosion i Länsmansgården

Sent på lördagskvällen skakades boende i Länsmansgården av en kraftig explosion vid ett bostadshus. Ett 40-tal rutor krossades och en ung flicka fick splitterskador i explosionen.
Efter en polisjakt kunde fyra personer anhållas misstänkta för mordförsök och allmänfarlig ödeläggelse.

Det var klockan 23.36 på lördagskvällen som SOS Alarm fick ta emot ett stort antal samtal från boende om en kraftig explosion i Länsmansgården på Hisingen. Någon form av sprängladdning hade exploderat utanför ett bostadshus i området.

Ambulans, polis och räddningstjänst larmades till platsen. Klockan ett på natten mot söndagen fanns även Nationella bomskyddet på plats vid det aktuella bostadshuset.

Ung flicka skadad

Explosionen skedde i närheten av en entré som totalförstördes. En yngre flicka träffades dessutom av glassplitter från något av de 40-tal rutor som krossades i explosionen. Hennes skador bedömdes som lindriga och enligt polisen kunde hon omhändertas av ambulanspersonal på platsen.

– Exakt var hon har befunnit sig är oklart, säger Stefan Gustafsson, presstalesperson på polisen i region Väst.

Under natten mot söndagen inledde polisen en så kallad särskild händelse.

I samband med att polisen larmades om explosionen fick man också kännedom om ett misstänkt farligt föremål på en annan adress i närheten.

Polisen bedömde det inte som en fara för allmänheten under insatsen, men flera boende på adressen nära det okända föremålet fick evakueras tillfälligt. Även det andra föremålet misstänks vara någon form av sprängladdning, och bombskyddet kunde under natten avlägsna det från platsen.

– De har tagit med sig föremålet och misstanken är att det är någonting som skulle kunnat sprängas med liknande resultat. Om det är så har vi med andra ord bra bevis på vad det kan vara för sprängmedel, men det ska nu Nationella bombskyddet undersöka, säger Stefan Gustafsson.

Fyra personer gripna efter polisjakt

En polispatrull som befann sig i närheten av bostadshuset såg en personbil lämna området strax efter explosionen, och en kortare biljakt inleddes. Två personer jagades dessutom till fots, varav en kunde gripas.

Den andra personen lyckades ta sig till den flyende bil som polisen redan hade tagit upp jakten på, och efter ännu en kortare jakt kunde ytterligare tre personer gripas.

En läsarfilm från platsen visar hur de tre männen grips efter att ha kört av vägen och in i ett träd i samband med polisjakten.

Under natten greps alltså totalt fyra personer misstänkta för inblandning i händelserna i Länsmansgården.

– De har anhållits, samtliga är yngre män i åldrarna 17 till 20 och misstänks nu för försök till mord och allmänfarlig ödeläggelse, säger Stefan Gustafsson.

Undersöker kopplingar

Polisen kunde under söndagen bekräfta att de gripna männen är kända av polisen sedan tidigare, och att man tittar på en eventuell koppling till andra händelser i området.

– Det är en självklarhet att vi tittar på samband med tidigare händelser inom ett visst geografiskt område. Vi har också inlett en så kallad särskild händelse efter natten för att få loss mer resurser till utredningen, men detaljer om eventuella kopplingar kan jag inte spekulera i, säger Stefan Gustafsson.

LÄS MER: Fjärde attacken på en månad på Hisingen

I samband med polisutryckningen kolliderade två polisbilar vid Vågmästareplatsen. Tre poliser skadades i krocken, och en fjärde följde med sina kollegor till sjukhuset.

En man som bor strax intill Vågmästareplatsen hörde en kraftig smäll och skyndade ut:

– Det var en kraftig smäll, och när jag kom ut såg jag en polisbil som stod i korsningen rejält tillbucklad. Air-bagen på förarsätet hade löst ut, och föraren satt kvar i bilen.

Två polisbilar krockade i samband med utryckningen. Bild: Mathew Brightson
Två polisbilar krockade i samband med utryckningen. Bild: Mathew Brightson

”Skador med olika svårighetsgrad”

Enligt Johan Ljung, vakthavande befäl vid polisen ska skadorna främst handla om frakturer i olika grader. De tre inblandade poliserna ska dessutom ha varit rejält omskakade efter händelsen.

– Tre poliser är förda med ambulans till sjukhus. De har skador med olika svårighetsgrad men ingen har fått livshotande skador.

På söndagseftermiddagen befann sig två av de tre poliserna kvar på sjukhuset och är enligt polisen behov av ytterligare vård.

Avspärrningar hävda

Vid 02-tiden på söndagsmorgonen hade Nationella bombskyddet lämnat platsen och polisens tekniker hade påbörjat brottsplatsundersökningar på de två aktuella platserna. Alla avspärrningar kunde hävas under morgonen.

Under söndagen arbetar polisen vidare på platsen med att samla in information om händelsen.

– Vi genomför dörrknackning i området, all information är viktig. Vi önskar att få in tips och iakttagelser som är kopplade till den här händelsen, och då är det 114 14 eller polisen.se som gäller, säger Stefan Gustafsson vid polisen.

Bild: Thomas Johansson
Bild: Thomas Johansson

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.